Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Birkát vágott a sintér, de magának

Birkavágáson érték a csongrádi gyepmesteri telep üzemeltetőjét, de nem büntetik meg, mert állítása szerint saját célra ölte le a jószágot. A városi főállatorvos később is ellenőrzi majd a telepet, működtetőjét ugyanis egyszer már megbüntették tiltott húsforgalmazás miatt.
Birkavágáson érték a csongrádi gyepmesteri telep üzemeltetőjét, de nem büntetik meg, mert állítása szerint saját célra ölte le a jószágot. A városi főállatorvos később is ellenőrzi majd a telepet, működtetőjét ugyanis egyszer már megbüntették tiltott húsforgalmazás miatt. Az alpolgármester is elismeri, mindennapossá váltak a problémák a telepen, de szerinte olykor a gondokat túltupírozzák.

Egy telefonos bejelentés alapján rendeltek el ellenőrzést a csongrádi gyepmesteri telepen húsvétkor, a hatósági állatorvos egy levágott birkát talált a sintér autójában. A telepet működtető vállalkozó, Szólik Attila azt mondta jegyzőkönyvbe, hogy saját célra ölte le az állatot. Ez azért nagyon fontos, mert korábban már felmerült a gyanú, hogy a gyepmester húst forgalmazott. Ezt közvetlenül nem, csak közvetve tudták bizonyítani, hiszen tavaly ő maga adott fel hirdetést egy helyi lapban, hogy húsárut kínál eladásra. Emiatt 200 ezer forint bírságot rótt ki rá az Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás. Az állomás igazgatóhelyettesétől, Farle Csabától azt is megtudtuk, hogy az eljárást követően kérték az önkormányzatot, bontsa föl a vállalkozóval kötött üzemeltetői szerződést.

Lakott lakás

Ha a szolgálati lakásnál vágta le a birkát a csongrádi gyepmesteri telep működtetője, mindenképp meg kell jegyeznünk, hogy azt még lakják. Mint arról legutóbb beszámoltunk, a telep felügyeletét ellátó asszony három gyermekével és rokkantnyugdíjas férjével munkájáért, és ezen felül még havi 17 ezer forintért cserébe lakhatott az önkormányzati lakásban. Hétfőn megtudtuk, a gyepmestertől vasárnapig kapott haladékot a család a költözésre.

– A pénteki birkavágás nem büntethető. Egyrészt amiatt, hogy saját fogyasztásra vágta le a jószágot, másrészt nem a telep területén tette mindezt, hanem a vele közvetlenül szomszédos és kerítéssel elválasztott szolgálati lakásnál – mondta lapunknak Szabó István. A csongrádi főállatorvos hozzátette, mivel a sintértelep sajátos felosztása kiskaput hagy arra az esetre, ha valaki ott haszonállatot vág le, azt fogja kezdeményezni az önkormányzatnál, hogy a város tulajdonában álló telep egész területén, tehát a szolgálati lakásnál se lehessen állatot vágni a jövőben. Mindemellett még szorosabbra kívánja vonni az ellenőrzés gyűrűjét a telep körül, ezért a jövőben még gyakoribb lesz a hivatali kontroll.

– Korábban is tartottak állatot a gyepmesteri telepen, arról pedig nem volt szó, hogy ez gond lenne – fogalmazott lapunknak a csongrádi városgondnokság vezetője, Bodor János. A telepet is felügyelő intézmény igazgatója szerint az ide vonatkozó előírások félreértésre adhatnak okot. Kérdésünkre azt is elmondta, jelenleg vizsgálják, hogy az üzemeltetési szerződést megszegte-e a vállalkozó.

A telepre azért figyelnek mostanában sokan, mert nemrég az állatvédők és a telep működtetője között vita támadt az odabenn tartott jószágok életkörülményeiről. Az egyesület tagjai akkor egy ebet el is hoztak.

Bedő Tamás polgármestert szabadsága miatt nem tudtuk elérni, helyettese, Gyovai Gáspár pedig lapunktól értesült a fejleményekről. Az alpolgármester azt mondta, egyetért a főállatorvos érveivel, valóban nem praktikus állatot vágni a sintértelep közvetlen közelében, éppen ezért rendezni kell az üzemeltetés ügyét. Erre ösztönzi őket az is, hogy a sintértelep körül manapság mindennapossá váltak a problémák, de szerinte olykor sokan „túltupírozzák" a valódi gondokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

''Úgy maradt'' utak Csongrádon

Kátyúk, döccenők nehezítik a közlekedést Csongrád több utcájában: a csatornázás már három éve… Tovább olvasom