Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

Birkóznak a csongrádi ovisok

Csongrád - Szeptembertől mind a hét csongrádi óvodában birkóznak a fiúk és a lányok. A kicsikkel az egykori megyei bajnok, a Csongrád-Bokroson élő Kardos Károly foglalkozik. Első háziversenyüket a minap rendezték, a vándorserleget a Fő utcai óvoda vihette haza.
A csongrádi óvodások nemcsak az óvónőket, egymást is fárasztják: birkóznak. Az egykori szentesi megyei bajnok, Kardos Károly (59) ötlete alapján szeptemberben indultak a foglalkozások, mostanra a hét tagintézményben 80 kicsi edz, elsajátítva a grundbirkózás alapjait. – Az edzéseket ingyen biztosítjuk, és nagyon népszerű a gyerekek és a szülők körében – mondta Berkes Péterné Éva igazgatónő. – A foglalkozásokat az adott intézményben tartja Kardos Károly – a létszám változó, 6-tól 14 főig –, ő a sportos elfoglaltság mellett karbantartóként is dolgozik, mindent megjavít, ami elromlik az óvodákban.

Háziversenyen is indultak a csongrádi birkózópalánták. Fotó: Majzik Attila
Háziversenyen is indultak a csongrádi birkózópalánták.
Fotó: Majzik Attila

Az apróságok először a közelmúltban rendezett óvodák közötti versenyen adhattak számot tudásukról. Az eseményen az influenza miatt a 80 gyerekből csak 55 vehetett részt. Gáspár Tamás, az országos szövetség főtitkára, MOB-tag adta át a kupát, az érmeket, utóbbit minden ovis kapott emlékbe. A vándorserleget a Fő utcai óvoda nyerte meg és vihette haza.

A fejlődéshez azonban javítani kell a körülményeken, nincs igazi birkózószőnyeg, aminek négyzetmétere 6000 forint. Ebből az elemből egy-egy óvodába minimum 25 darab szükséges. Az összeg előteremtésére januárban szőnyegjegyet bocsátottak ki 500 és 2000 forintos áron – mondta el Berkes Péterné. Jól halad az adakozás, a szülők már mindegyik intézményben vettek a szőnyegjegyből. Szeretnék, ha szeptembertől már egy-két óvodában ezeken gyömöszölhetnék egymást a gyerkőcök. Az eszközt más sportágra, például fitneszre is lehet majd használni. A sport rendre, rendszerességre, fegyelemre nevel, kitartóvá tesz – ennek jeleit már tapasztalták a kicsiken a dadusok és a szülők.

– Az ötletet nem védethetem le sajátomként – közölte Kardos Károly, aki edzőként először kezdett foglalkozni a megyében a grundbirkózással, még Szentesen –, mert az ovis birkózást több helyen művelik az országban, például Orosházán, Veszprémben és a nagy hagyományokkal rendelkező Vasasnál. Az óvoda után sem akarom szélnek ereszteni a gyerekeket, a célom, hogy az iskolában is folytassák, és alakuljon egy birkózóklub Csongrádon.

Olvasóink írták

 • 5. elgergho 2012. február 29. 09:32
  „Bár én csak fenőt fejjel kezdtem birkózni, igazán nagy lehetőség lett vna. ha már oviban megismerkedhettem ezzel a sporttal. Rá is fér egy kis sport mindenkire, aztán ha jól csinálja a gyerek, még élsportoló is lehet. Mindenesetre nagyon jó alap szinte minden pontaktsporthoz. Gratula.”
 • 4. klox 2012. február 28. 20:36
  „Gratulálok a kezdeményezéshez, kitartást és sok sikert kívánok! A részt vevő ovisoknak csak előnye származhat belőle. Legyen birkózóklub, de remélem sok vízilabdás is kikerül majd közülük! ;)”
 • 3. saspataki 2012. február 28. 13:44
  „Nem vagyok éppen öreg de a 80-as évek elején, közepén voltam óvodás, kisiskolás. Akkoriban olyan sokan birkóztunk, hogy be sem fértünk a SZVSE pályára, hanem a jól felszerelt lakótelepi iskolákban gyűrtük egymást. Nagyon sok jó sportoló került ki onnan és jó emberek is lettek, többnyire. Késöbb sokan váltottak cselgáncsra, karatéra, kick-box-ra, kézilabdára, vízilabdára és abban is sikeresek lettek. Olyan edzők foglalkoztak velünk mint: " Neszi " bácsi, Pocsai Lajos, Miklós Karcsibá és az ifjabb Karcsibá, Bárkányi Zoli...nagyon nagyon hasznos volt. Mit ad isten...az akkori egyetlen rossz gyerek - ma hiperaktívnak mondanák - is birkózott, elég ügyesen és nagyon penge ember lett belőle! Igaz Józsikám? ( mások Lacinak szólítják, a második nevén). Ma is nagyon, nagyon hasznos lenne ha a birkózás és/vagy a cselgáncs - ha nem is kötelezően - de elérhető lenne a kicsiknek az oviban vagy az iskolában. Nem utolsó sorban mindkettő olimipai sportág ( reméljük azok is maradnak) és remek alapokat adhatnak más sportágak üzéséhez is. Valamint fegyelmetre, tiszteletre, csapatmunkára és becsületre okítanak....”
 • 2. jq 2012. február 28. 11:21
  „Szerintem jó ötlet, számtalan "rossz" gyerekből lett így jó sportoló”
 • 1. racionalitás? 2012. február 28. 10:30
  „ez valóban fontos...de ha egymás elfogadására és szeretetére oktatnának ekkora hévvel talán még jobb lenne...persze csak szerintem!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motorral a Tisza jegén: bátorság vagy vakmerőség?

Egy bátor vagy inkább vakmerő férfi a kismotorjával merészkedett a Tisza olvadó jégpáncéljának… Tovább olvasom