Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Bírósági per a pszichiátrián

Csongrád - Az állatkínzással vádolt csongrádi Gyovai nővérek büntetőtárgyalását a szentesi kórház pszichiátriai osztályán tartották meg tegnap, mivel a nem akartak elmenni a bíróságra. A két vádlott hátat fordítottak a bíróságnak.
A Gyovai nővérek ügyében az eljárás tavaly decemberben kezdődött, amikor csongrádi tanyájukon pusztulni kezdtek a szarvasmarhák. A tulajdonosok a jószágoknak nem adtak enni és inni, a segítséget pedig nem fogadták el. Az önkormányzat lefoglalta az állományt, és a nővérek ellen büntetőeljárás indult, állatkínzás vétsége miatt. A jószágokat a lefoglalás óta a csongrádi önkormányzat gondozza, a nővérek pedig egy elmeorvosi vizsgálat után kerültek a szentesi kórház pszichiátriai osztályára.

Indokolt esetben a taláros testület a helyszínen is tarthat tárgyalást. Ilyen eset volt a tegnapi is, a vádlottak ugyanis nem akartak elmenni a Csongrádi Városi Bíróságra, ezért a bíró, az ügyész és az ügyvéd ment el hozzájuk. A tárgyalást egy nővérszobában tartották, Gyovai Ilona és Gyovai Mária hátat fordítva hallgatta a bírót. A bírói kérdésre egyik sem mondta meg a nevét, és nem tettek vallomást. Amikor viszont dr. Badóné dr. Murányi Edit bírónő végzést hozott, és elmondta, hogy elrendeli a szarvasmarha-állomány előzetes értékesítését, a nővérek hirtelen megfordultak, és dőlt belőlük a szó.

Ritka pillanat a tárgyaláson: a Gyovai nővérek a bíró felé fordultak Fotó: Tésik Attila

Azt mondták, a marhák eladásába nem egyeznek bele; nem értik, miért vannak itt – mármint a pszichiátrián –, és szeretnének hazamenni. A bírónő erre úgy reagált, hogy ezt az orvosukkal kell tisztázniuk. Felmerült, megfelelő lakóhely-e számukra a fűtetlen tanyájuk. Erre Ilona azt válaszolta, hogy az az ő dolguk. Mária sérelmezte, hogy az önkormányzat eseti gondnokot jelölt ki számukra, szerinte ők nem gyerekek. Ilona azt is elmondta, olvasta az újságban, a magyar tarka védett állat, ezért az ő teheneik sokat érnek. Bár elmondták nekik, hogy már most sem rendelkezhetnek saját jószágaik felett, ezt láthatóan nem értették meg.

A közel egyórás tárgyalás végén megkérdeztük Gyovai Ilonát, tudja-e, mi a következménye annak, ha nem adnak enni és inni az állatoknak. Ezt a választ adta: „Létfenntartásban voltak a marhák." Emlékeztettük arra, hogy több tetemet találtak a tanyán és környékén, erre kijelentette: náluk egy jószág se hullott el.

Elnapolták a tárgyalást

A bíróság elrendelte a szarvasmarhák előzetes értékesítését: dr. Badóné dr. Murányi Edit úgy indokolta a határozatot, hogy a lefoglalt állatok tartásának, őrzésének költsége aránytalanul jelentős terhet ró már a csongrádi önkormányzatra. Az állományt 7 millió 20 ezer forintos áron adták volna el, de ezt az árat még 47 jószágra számolták ki. dr. Csobánczi László ügyész fellebbezett. A büntethetőség megállapításának érdekében újabb elmeszakértői vizsgálatot kért. El kell ugyanis dönteni, hogy a nővérek elmeállapota változott-e kezelésük óta, és hogy büntetőjogilag felelőssé tehetők-e a tetteikért. dr. Nagymihály Gábor ügyvéd szerint nem volt szabályszerű az eljárás, méltánytalanul nagy hátrányt okozna az értékesítés, szerinte a nővérek jelentős vagyontól esnének el. Hortobágyi Gyula eseti gondnok viszont azt javasolja a nővéreknek, egyezzenek bele az értékesítésbe, a kapott pénzből pedig méltó ellátást kaphatnának egy szociális otthonban.

Kettő megint elhullott

A nővérek tanyájához közeli telepen gondoskodik a csongrádi önkormányzat a szarvasmarhákról. A lefoglalás óta eltelt hét hétben a város egymillió forintot költött az ellátásukra – tájékoztatott Berkes István jegyző. Tőle megtudtuk, korábbi akut betegségek miatt újabb két szarvasmarha hullott el, így 45 van életben. A marhákat ketten gondozzák, ha időnként valamelyik elszabadul, a városgondnokság emberei terelik vissza az istállóba. Többen jelezték az önkormányzatnál: megvennék a jószágokat, az utóbbi hetekben azonban nem akadt komoly jelentkező. Az előzetes értékesítésről szóló végzés jogerőre emelkedéséig bizonyosan a város gondja marad a marhák etetése.

Olvasóink írták

 • 5. berezvaineilonka 2008. március 01. 21:08
  „sorstárs!nagyon is épp elméjüek aki ennyi joszágot nevel azzal volt ám dolog is nem kevés nemvoltak azok olyan rossz állapotban csak valakik nagyot akarnak fogni rajtuk eladni persze hogy nem tudták mert ma már nem csak a marháknak kell utlevél hanem az állatoknak is és az nem kevés pénz meg arrol nem tehetnek hogy mekkora volt az aszály nem csak ők vannak ilyen helyzetben nagyon nagyon sokan és mindenki az állet tarton keresztül akar meg élni bele értve az állatorvostol kezdve a minisztériumig”
 • 4. érdekes kérdés 2008. február 22. 20:12
  „Szerintem, sajnos ezek az emberek nem épelméjűek.
  Ha lett volna egy csepp eszük, akkor még maguk eladják az álaltokat, ha nem tudják tartani, de mivel nem épelméjűek nyilván nem tudták ezt megtenni.
  Emiatt szerintem felmerül az eljárás szabálytalansága, mert ha azért vannak pszichiátrián, mert ítélőképességükben korlátozottak, akkor nem mérhették fel tetteik következményét és nem is tudtákvolna értékesíteni az álaltokat, mivel ítélőképességükben korlátozottak.
  Ez esetben viszont nincs jog őket megfosztani az értékesítésből befolyt összegtől, hanem gyámság alá kéne őket helyeztetni egy otthonba és az összegből fedezni a költségeiket.
  A cikk szerint a tenyészet jelentős összeget ér, amiből eléldegélhettek volna talán hátralévő életükben.
  Ez már szerintem nem sima korlátoltság, hanem a beszámíthatóság hiánya, hogy csak nézték, hogyan hullanak el az állataik.”
 • 3. Lutetia 2008. február 22. 15:56
  „mikeskelemen: nem tudom, milyenek a Te tapasztalataid, de szerintem a vidéki lakosság jelentős része lehet, hogy nehéz körülmények között él, de attól még teljesen normális és beszámítható. Ellentétben a cikk két főszereplőjével.”
 • 2. kiscsibész 2008. február 22. 14:41
  „Az állatkínzást büntetni kell, örüljenek h. ennyivel megússzák.
  Felelőtlenek, én az állatatrtást is megtiltanám nekik...”
 • 1. mikeskelemen 2008. február 22. 12:37
  „Jó hogy fel nem akasztották ott helyben őket!
  Szerencsétlen nyomorultak...
  Olyanok mint az ország vidéki lakosságának egy jelentős része: semmi reményük:(
  http://csmn.freeblog.hu/archives/2008/02/22/Ezek_vannak_080222/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiányérzet Csongrádon

Csongrád - Hiányérzete van a csongrádi jobboldalnak a város 2008-as költségvetési tervezetével kapcsolatban. Lapunknak egyik ellenzéki erő sem árulta el, megszavazza-e pénteken az idei büdzsét. Tovább olvasom