Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Bogi, a hastáncos szorobános

Csongrád - A számok és a tánc világában él a nyolcéves Szabó Boglárka, aki hatodik lett egy országos fejszámoló versenyen. Pár másodperc elég neki, hogy kiszámoljon egy öt műveletből álló feladatot.
A csongrádi kislány minden vágya, hogy szorobános és hastáncos is legyen, és az utóbbi érdekében még arra is képes édesanyja szerint, hogy az éj leple alatt szalonnát csenjen a hűtőből.

A polgármesteri dicséretben is részesített, nyolcéves Szabó Boglárkának mindössze 3 másodpercre van szüksége ahhoz, hogy kiszámolja, mennyi 72–34+48–67+53+25. Amint leírta a lediktált feladatot, vet egy hosszú pillantást a számsorra, és közli: a végeredmény 97. A válasz természetesen hibátlan. Ha nem izgul, egy villanásnyi idő elég neki, hogy rendszerezze a feladat számainak sokaságát, és csak úgy fejből kibökje a pontos megoldást. Az országos fejszámoló versenyen az izgalom lett úrrá rajta, ezért végül a hatodik helyen végzett a nyolcvanas mezőnyben. Pedig gyakorolt éjt nappallá téve, kezében a szorobánnal, a japán számolóeszközzel, amit annyira kiismert, hogy mostanság már inkább kútfőből oldja meg a példákat. – Egyszerűen megjegyzem a számokat, aztán gyorsan beugrik az eredmény is – mondja Bogi, és azt is elárulja, hogy a matek a kedvenc tantárgya.

A nyolcéves Szabó Boglárkának mindössze 3 másodpercre van szüksége ahhoz, hogy kiszámolja, mennyi 72–34+48–67+53+25. A szerző felvétele
A nyolcéves Szabó Boglárkának mindössze 3 másodpercre van szüksége ahhoz,
hogy kiszámolja, mennyi 72–34+48–67+53+25. A szerző felvétele

Matematikatanára, Biatovszkiné Kerezsi Zsuzsanna úgy érzi, ilyen tanítványa még nem volt, akinél ennyire együtt érvényesülne a tehetség és a szorgalom. A szorobánt egyébként közel egy évtizede alkalmazzák a csongrádi Kossuth Lajos iskolában. Bár lehetne vele gyököt vonni is, egyelőre csupán az első két évfolyam számtanóráin kerül elő, és az egyszerűbb műveletek – mint az összeadás és kivonás – gyakorlásánál veszik hasznát leginkább.

Ha nem számol Bogi, akkor a tánc világában keres magának boldog perceket. A hastánc a mindene, s kitartását kellően szemlélteti, hogy húgával együtt részt vett Szentesen a több mint 12 órás hastáncmaratonon. Már oktatóit is felülmúlja olykor: saját koreográfiával készül a hastánccsoport fellépéseire. A „Mi leszel, ha nagy leszel?" kérdésre olyan magától értetődő módon vágja rá, hogy szorobános és hastáncbajnok, mintha nem is létezne más foglalatosság a földön. Elhivatottságára jellemző módon még az alakjára is ügyel, de épp ellenkező előjellel, mint ahogy a többség szokta. A nyolcéves szépség tudniillik arra is képes édesanyja szerint, hogy az éj leple alatt szalonnát csenjen a hűtőből.

Szorobán

A szorobán Japánból származó abakusz, azaz számtani műveletek elvégzésére használt számolótábla. A japánok a kínaiaktól vettek át, 450 évvel ezelőtt. Keretbe foglalt tengelyeken, golyók segítségével ábrázolja a számokat és a műveletvégzést is. Magyarországon a szorobánnal való számolást 1991-ben tanították meg a japánok egy budaörsi általános iskolában eszperantó nyelven. Bár a szorobán a kognitív (megismerő) képességeket fejleszti, transzfer hatásán keresztül az agy azon területére hat, amely például a nyelvtanulásért, a zene, a képzőművészet befogadásáért felelős.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Október elejéig nyitva marad Böske

Csongrád - Szeptembertől megint csak viszi a pénzt a csongrádi Erzsébet Szálló, mégsem tudni, az… Tovább olvasom