Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Böjtölők klubja Csongrádon

Klubba tömörültek a csongrádi böjtölők, akikről korábban az a hír járta – tévesen –, hogy éhségsztrájkot folytatnak. Céljuk: megszabadulni a káros szokásoktól, és erőt gyűjteni a változásokhoz.
Jól mutatja a Csemegi-könyvtár és igazgatója, Horváth V. Margit nyitottságát, hogy pinceklubjában otthont ad egy életmódklubnak, amelynek tagjai az egészséges életre koncentrálnak. A klubnak segítséget nyújt a szakrendelő igazgató főorvosa, Sipos Tibor is.

Az Egészségügyi Világszervezet egyik tanulmánya szerint az egészségügyi struktúra 10-15 százaléknál nem tesz többet hozzá az egyén állapotához. De fontos szerep jut az egészségünk megőrzésében az életmódnak is. Ezért gondolta Sipos doktor, itt az ideje, hogy az egészséges életmódról szélesebb körben essék szó. Ez azért is fontos – hangsúlyozta –, mert az elmúlt másfél évtizedben minden megváltozott körülöttünk. – Korábban a fertőző betegségekkel küzdöttek az orvosok, manapság zömmel a kopásos, a hosszan tartó betegségekből (magas vérnyomás, cukorbetegség, depresszió) áll a feladat, ráadásul ezeket a modern orvoslás nem képes meggyógyítani, csupán karbantartani. Ebbe be kell vonni a pácienst, meg kell győzni, hogy változtasson az életmódján. E folyamat gondozója az orvos – mondta Sipos Tibor. A régi értelemben vett családorvosi munka az, amit a klubban kipróbál az igazgató főorvos. Az érdeklődő csoportot egy nagy családként fogja fel, egymást segítve keresik testük és lelkük épségét, munkában, pihenésben, étkezésben és társas kapcsolatokban. Sipos doktor szerint nagyon jól sikerült az ősszel a csoportos koplalás, méregtelenítés. A klub egyébként minden érdeklődő előtt nyitva áll.

Gutpintér János, aki a kertbarátklubban is tag, nagyon örül az egészségmegőrzésben érdekelt közösségnek, amitől sokat vár. Deák Gabriella abban reménykedik, hogy rendszerré áll majd össze, amit a klubban tanul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A többség titokban vallja be a bűnét

A vándorgyónók azok az emberek, akik idegen pap előtt szeretik elmondani azt, ami a lelküket nyomja.… Tovább olvasom