Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Bokros szavazott: válik Csongrádtól

Csongrád - Az önállóság mellett döntött a bokrosiak többsége a vasárnapi véleménynyilvánító népszavazáson. A részvétel jóval nagyobb volt, mint a 2006-os helyhatósági választáson. 531 helybeli járult az urnákhoz, ebből 318 szavazott igennel.
Érvényes volt és eredménnyel is zárult a vasárnapi bokrosi népszavazás, ahol arról nyilváníthattak véleményt a helybeliek, ismét önálló település legyen-e az 1977-ben Csongrádhoz csatolt falu. A referendum alaphangját az önállósodási kezdeményezés ötletgazdája, Balogh János adta meg, aki elsőként ment el voksolni. Családja később követte, ő pedig este visszatért az urnazárásra.

Este fél hétkor a Pipacs bisztróban népes vendégsereg gyűlt össze, és fesztelen hangulatban folyt a társalgás, de nem a népszavazásról. Egy nagyfröccsöt szorongató, idős férfi érdeklődésünkre elmondta, ő már szavazott ebéd után, s mivel ő volt a 241., aki így tett, nincs kétsége afelől, hogy sikerül többséget szerezniük az igennel voksolóknak. A nevét nem volt hajlandó elárulni, mondván, „főnöke" is érintett ebben az ügyben, úgyhogy jobb, ha kerüli a nyilvánosságot. A többiek is a névtelenséget választották, de azt leszögezték: december 7-e biztos emlékezetes nap lesz Bokros történetében.

Vége Csongrád és Bokros 31 éve tartó együttélésének. Fotó: Tésik Attila
Vége Csongrád és Bokros 31 éve tartó együttélésének. Fotó: Tésik Attila

Az utolsó szavazatot – szokásának megfelelően – Kőszegi István, a szavazatszámláló bizottság elnöke dobta a papírdobozba, majd az urnabontás következett. A szavazatszámlálás egy órán át tartott, és éppen a nyolc órai harangszóra derült ki: meggyőző többséggel győztek az önállóságpártiak. A kocsmában addigra már csak két vendég maradt, aki ráadásul jól láthatóan előre ivott a medve bőrére, s így nem is lepődött meg a bejelentésen. Frankó! – nyugtázták az eredményt.

Berkes István csongrádi jegyzőtől megtudtuk: a 846 bokrosi választópolgár közül 531-en mentek el szavazni. Ez több mint 60 százalékos részvételi arányt jelent, ami jóval több, mint a 2006-os helyhatósági választásokon mért adat, akkor ugyanis csupán a választópolgárok 44 százaléka ment el voksolni. Tegnap 318-an szavaztak igennel, 201-en nemmel, és 12 érvénytelen szavazatot találtak. Mindent összevetve a választásra jogosult bokrosiak harmada a leválásra szavazott.

A népszavazásra jóval többen elmentek, mint a 2006-os önkormányzati választásra. Fotó: Tésik Attila
A népszavazásra jóval többen elmentek, mint a 2006-os önkormányzati választásra. Fotó: Tésik Attila

Ahhoz, hogy valóban önállóvá váljon Bokros, még két akadályt kell vennie a városrésznek. Először is a vasárnapi döntés nyomán felterjesztés készül, amit áprilisig az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium véleményez, s végül az év végén a köztársasági elnök dönt a kérdésről. Mindezek figyelembevételével leghamarabb 2009 végén határozhat az államfő Bokros sorsáról, így 2010 őszén rendeznék a helyhatósági választást.

Köszönet, veszély, titok

Balogh János, az önállósodási bizottság elnöke: – Köszönöm a bokrosiaknak, hogy a súlyának megfelelően kezelték ezt az ügyet, és hogy elmentek szavazni. Köszönettel tartozom a jóistennek, hogy ilyen gyönyörű időt hozott vasárnapra, és természetesen hálával tartozunk a szavazatszámláló bizottságnak, amelynek tagjai biztosították a népszavazás gördülékenységét. Végre a lakosság döntött, és jó, hogy a jövőre gondoltak, amikor ikszelni kellett. Egyelőre csak annyi biztos, hogy sok dolgunk lesz 2010-ig.

Bedő Tamás csongrádi polgármester:
– Tudomásul vesszük a döntést. Most a további lépések következnek, hiszen ez a folyamat, ami az önállósodási bizottság megalakulásával kezdődött, 2009 végén, az államfő döntésével zárul csak le. Ezek után a döntés előnyeit és hátrányait is viselniük kell a bokrosiaknak. Szerintem a leválással több alapszolgáltatás is veszélybe kerülhet Bokroson. 2010-ig azonban - a feladatellátás biztonságát és színvonalát tekintve - minden marad a régiben.

Gyovai Gáspár csongrádi alpolgármester, Bokros választott képviselője: – A lakosság véleménye meghatározza a további munkát. Nem árulom el, hogyan szavaztam, mint ahogyan arra a kérdésre sem kívánok válaszolni, hogy 2010-ben megméretem-e magam polgármesterjelöltként. Azt elárulom, hogy nem ért meglepetésként az igenek többsége, igazából erre számítottam.

Olvasóink írták

 • 6. kelemen.i55@gmail.com 2008. december 12. 16:56
  „Szerintem sikerülni fog nekik mert nagyon összetartó emberek élnek Bokroson.”
 • 5. nemecsek 2008. december 08. 21:34
  „Nekem úgy tűnik az "Összefogás Csongrádért" vezetői megkeverték a sz...rt és most lubickolnak benne. Elnézést a stílusért, de nekem ez jutott eszembe, miután délután meghallgattam a "kapitány" nyilatkozatát a Csongrád rádióban. Egyébként, egyáltalán nem kisebbítve a mostani vezetés felelősségét, de ezt a korábbi testületek önző, csak saját érdeket néző, ötlettelen, ostoba, "az nem baj ha a városnak rossz, csak a politikai ellenfelemnek ártsak" politikája is okozta. Sajnos jó néhányan, a tanácsi idők óta ott ülnek a díszteremben és nem olvassák ezeket a kommenteket, mert bevallásuk szerint számítógépet sem tudnak bekapcsolni. Ilyen emberekkel nem csoda, hogy ide jutottunk!”
 • 4. csabiT 2008. december 08. 19:57
  „Én már pár éve elköltöztem Csongrádról. Valahogy olyan "halott" volt a város. Érdekes módon bárhol az országban egykori csongrádiakkal találkozni. Ezúttal egy egész városrész fog költözni. :) És hogy ez egyértelműen a jelenlegi városvezetés hibája, abban is biztos vagyok. Ki merem jelenteni, hogy minden idők legelfuseráltabb képviselő-testülete vezeti a várost. Ez a teljesítmény harmatgyenge, és már nem városi munkahelyek teremtéséről, hanem elvesztéséről van szó. Túl azon, hogy gratulálok a Bokrosiaknak a döntéshez, azért pár dolog érdekelne:
  Elbír ez a csóró ország még egy önálló önkormányzatot? Mi lesz ha a Mars keletebbre költözik? Ha véletlenül a vízlépcsőből lesz valami még ebben az évszázadban, az telekkönyvileg melyik településen fog megépülni? Mert ha megépül az biztos az évezred üzlete lesz (valakinek!)”
 • 3. keletaru 2008. december 08. 11:16
  „Ezek után szerintem az alpolgármester munkálya , erősen megkérdőjelezhető . Mint az is hivatali esküjének eleget tud-e tenni ezek után ( elgondolgodtató a kollegái nem vonják kérdőre ) . S most már mindegy el döntötték ! Nekünk meg ennyivel kevesebb , s egyel több marad ( egy képviselő bérre a nagy veszteségben , erre gondoltam )”
 • 2. Manyi61 2008. december 08. 06:28
  „Kedves Bokrosiak!
  Most kezdődik csak a munka dandárja! Nagyon hosszúnak tűnik a két év, de hamar elszalad!
  Sajnálom, hogy feladták a biztosat a bizonytalanért.”
 • 1. izek 2008. december 08. 06:27
  „Először is gratulálok Bokrosnak. Remélem megmutatják Csongrádnak, hogy külön szebb az élet.
  A másik fele, egy hetes interjú Gyenesei Istvánnal (tudjátok, "önkormányzati miniszter"):
  Érdekesség: "Van egy 364 lelkes település, amelyet főállású polgármester vezet, és az idősek otthonában tíz szépkorúval nyolc gondozó foglalkozik. Ebben az évben már 5,2 millió forint többlettámogatást kértek és kaptak. A végtelenségig ezt így nem lehet csinálni."
  A lényeg: "...ha egy szász fő körüli lélekszámú település attól érzi jól magát, hogy saját döntéshozó képviselő testülete van, akkor az autonómia örömét senki sem veheti el tőlük. Ez egyébként sem költséges, hiszen ezek a polgármesterek néhány tízezer forintos tiszteletdíjért dolgoznak. Amin spórolni lehet, az a hivatalok száma. Példának okáért 127 olyan település van, amelyik ezer lakos alatti, és mégis önálló hivatalt tart fenn. Ez azért luxus."
  Kíváncsi vagyok Bokros milyen utat választ. Majd pár év múlva elbicajozom arra, megnézem. Akár Csongráddal lesz, akár külön.
  Viszont kíváncsi leszek Csongrádra. Azt hiszem szétnézek a honlapon, találok-e fejlesztési tervet. Mármint ami pár évvel előre megrajzolja a város arcát. Sztem nem fogok. Remélem tévedek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád-Bokros lakói ma döntenek különválásukról

Az elszakadásról szavaznak Csongrád-Bokroson. A művelődési házban kialakított egyetlen szavazóhelyen… Tovább olvasom