Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Bokrosi önállósodás: nincs tovább

Csongrád-Bokros - A Fővárosi Bíróság szerint nem felelt meg a törvényi feltételeknek Bokros önállósodási kezdeményezése, ezért elutasította a településrész fellebbezését. A végzés ellen nem lehet fellebbezni.
Hamarabb jutott el a csongrádi városházára a hír, mint Bokrosra: a Fővárosi Bíróság elutasította a településrész önállósodási bizottságának fellebbezését. Berkes István jegyzőtől megtudtuk, mint érintett önkormányzatnak a Tisza-parti városba is megküldték a szeptember 28-án kelt végzést. Ebben az olvasható, hogy a törvényi feltételeknek nem felelt meg a bokrosiak kezdeményezése, vagyis jogszerű döntést hozott az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium, amikor arról határozott, hogy nem terjeszti a köztársasági elnök elé a kérdést.

Pedig nem erre lehetett számítani, legalábbis a tavaly decemberi népszavazás alapján. A 283 ezer forintos költséggel megtartott referendumon a 846 választópolgár közül 531 vett részt: 318 támogatta, 201 ellenezte a leválást. Csongrádon tudomásul vették a bokrosiak döntését, de a városvezetés jelezte, nem megfelelőek a feltételek az önállósodáshoz. Ezek az aggályok köszöntek vissza abban a határozatban, amiben Varga Zoltán szakminiszter megindokolta elutasító döntését. Szerinte a kezdeményezők nem tudták kellően alátámasztani, hogy az óvodai nevelés, az iskolai oktatás, az egészségügyi és a szociális ellátások színvonala nem csökkenne, ha önálló településsé válna a városrész. Erre válaszként szövetségeseket kerestek a bokrosiak: maguk mellé állították a szeged–csanádi egyházmegyét, amely nyilatkozatban vállalta, hogy 2010 őszétől kész fenntartani a bokrosi óvodát és iskolát, emellett a kiskunfélegyházi kistérségi társulás is befogadta volna az önálló Bokrost.

Nem kell új táblákat készíttetni. Fotó: Tésik Attila
Nem kell új táblákat készíttetni.
Fotó: Tésik Attila

– Eddig sem volt probléma Csongrád és Bokros között, a vitára okot adó hiányosságok kezelése érdekében mindent megtett a csongrádi önkormányzat – mondta Bedő Tamás csongrádi polgármester. Szerinte utóbbit igazolja az is, hogy hamarosan megkezdődik a bokrosi Árpád vezér út felújítása, és a csapadékvíz-elvezetés is rövidesen megoldódhat. Úgy véli, a bokrosiak többsége elégedett velük, csongrádiakkal.

– Furcsa, hogy egy kívülálló szervezet hamarabb kap értesítést egy bírósági döntésről, mint a peres felek – kommentálta a fejleményeket Balogh János, aki lapunktól értesült a végzés tartalmáról. Az önállósodási bizottság elnöke azt mondta: előbb szeretnék elolvasni az ítéletet és annak indoklását, utána jogi képviselőjükkel egyeztetnek, csak ezt követően nyilatkoznak az ügyről.

Olvasóink írták

 • 19. Fenyő 2009. október 22. 11:53
  „A pontosítás kedvéért: a bokrosiak az eredeti állapot visszaállítását szerették volna elérni.1954-ben, amikor a faluközpont kialakult, önálló községgé nyilvánították a települést. 1977-ben az illetékes elvtársak úgy döntöttek, hogy Csongrádhoz csatolnak bennünket... és úgy lett. Még hogy a többség véleménye alapján?! Mi akkor is itt éltünk és dolgoztunk és még emlékszünk az eseményekre! Eldöntötték, odacsatolták és kész. Most eldöntötték nem engedik a leválást - na ugyan miért, ha úgyis sokba vagyunk , vagy pedig a másik variáció még jobb: egyedül nem vagyunk életképesek. Lehet magyarázni, magyarázkodni, kilóg a lólábnak nevezett évi 3-400millió, ami a gyárból ment be. Ez a nyáron a Gong Rádióban hangzott el a Morzsik úr kérdésére adott válaszban, utána lehet nézni. A tények makacs dolgok.
  Tájékozódni kell, utána - WOODU szavaival élve - lehet csámcsogni.”
 • 18. Fenyő 2009. október 21. 18:12
  „A 318 igennel szavazó azért elég hosszú slepp lenne. A 209 nemmel szavazó kinek a sleppje?! - Ön szerint, kedves WOODU.
  Szerintem az emberek többsége tud önállóan gondolkodni, döntéseket hozni, nem szorul a nagy testvér gyámkodására.”
 • 17. Zabi 2009. október 20. 22:22
  „Ha valakit érdekel a bokros.hu -n megtalálja a biroságnak küldött és kapott dokumentumokat. http://bokros.azonnal.hu/Tibi/felulvizsgalat.pdf
  http://bokros.azonnal.hu/Tibi/bhat.pdf”
 • 16. KovácsPistike 2009. október 11. 21:22
  „Ja, bocs azt hittem, hogy Bedő kormánypárti mszp-és. :-)
  Vagy nem a kormánypártiak duplázták meg a magyar államadósságot?”
 • 15. KovácsPistike 2009. október 11. 21:19
  „Az mszp-és Bedő már átigazolt a jobboldalra? :-)”
 • 14. Hoppá 2009. október 11. 17:35
  „Kovács Pistike!
  Te bekötött szemmel jársz? Csográdon nem szoci, hanem jobboldali önkormányzat van. Vagy annyira naívak a jobbosok, hogy a polgármesternek elfogadják csont nélkül a javaslatait? Ugye ezt Te sem hiszed el. Ne a szocikat piszkáljátok, ők kisebbslgben vannak, liberálisok meg nincsenek is, ha a szadesz.ra gondolsz.”
 • 13. KovácsPistike 2009. október 10. 09:50
  „Majd csak eltűnik már a Bedő-féle mszp-és szocialista-liberális garnitúra és egyszer eljutunk oda, hogy rend lesz ebben az országban.”
 • 12. Pami 2009. október 10. 09:25
  „Lehet, hogy érdekes, viszont a csongrádi nagyjaink, már régen meg akarták szüntetni az iskolát, óvodát. Ha önálló lett volna Bokros, a csongrádi kistérség kijelentette, egyedül Csanytelek nem, hogy oda nem kell. Együtt jó, külön már terhek vagyunk. A kiskunfélegyházi kistérség, viszont tárt karokkal fogadta volna. Érdekes. Ők láttak valamit Bokrosban.”
 • 11. rozator 2009. október 09. 23:38
  „Azért az érdekes, hogy az egyház tartaná fennt az ovit-bölcsit! Közben meg szívják az államot!”
 • 10. KovácsPistike 2009. október 09. 21:01
  „9. hozzászólás Pami 2009.10.09. 20:44
  Mit vártál a Bedő-féle szociktól?”
 • 9. Pami 2009. október 09. 20:44
  „T. Hozzászolók.
  Mindenkinek tiszteletben tartom a véleményét, de néhány gondolat a tisztán látás végett.
  89-ben le akart válni Bokros ( 94-óta van itt a MARS ) de az akkori képviselő testület bejelentette, ha a falu önálló lesz, drágább lesz a busz, az idősek megijedtek, nemmel szavaztak. másnap ennek ellenére felemelték a buszjegy árát. A "leggazdagabb falu", pontossan nem tudom mióta van iparüzési adó, számoljunk 10 évet, átlag 300 millióval, az 3 mrd forint, de ez sajnos nem látszik sehol sem. Igaz van tornatermünk, konyhánk, elkerülő utunk, csak hitelből. Mért nem a város mellé települt a cég, mert nem engedték? A pénz jól jönn, de az "illat" már nem kell.A 70 -es évek végén, terveztek vízlépcsőt a falu határában, de némelyeknek szúrta a szemét a név, így vontak egy tollvonást, és máris a városhoz tartoztunk, a lakosságot nem kérdezték meg, akarják vagy sem. És mégis a bokrosiak a pénzsovárok. Ezek tények, nem kitaláció, mindig az igazság fáj a legjobban.”
 • 8. KovácsPistike 2009. október 09. 20:40
  „7. hozzászólás keletaru 2009.10.09. 20:23
  A képviselő urak a gombok nyomogatásához, a nem képviselő haverok elrendezéséhez, a közpénzek elköltéséhez, a végkielégítésekhez, a szakértői szerződésekhez nagyon értenek. Vajon az adófizetők hány milliárdja bánja a különféle hatóságokhoz beültetett szakértő rokonokat? Erről tudnék mesélni...”
 • 7. keletaru 2009. október 09. 20:23
  „KovácsPistike ! Hát persze , gondolkodnak , gombot nyomogatnak ! Értünk! Értünk ? Üdv Kuci”
 • 6. KovácsPistike 2009. október 09. 16:40
  „Ha minden település csak a felére csökkentené képviselői számát, akkor a kistelepülések is jobban járnának, lehetnének önállók. A magyar állam túl gyenge, eladósították, az eltartott képviselő meg túl sok. Legalább Bedő is elgondolkodik azon, hogy vissza kellene fizetni a felvett képviselői fizetését és azon, hogy mit is követtek el a bokrosiakkal szemben.”
 • 5. woodu 2009. október 09. 16:33
  „A választási eredményből is egyértelmüen kitünik, hogy a leendő képviselő- testület, mint a falu-grémiumja és a sleppje szavazott igennel a választáson, az egyszerü hétköznapi lakosok, akik életminőségét- leválás ide-vagy oda- ugy sem befolyásolta volna, pedig nemmel szavaztak. Akkor miről is beszélünk? Mért is kellene 8-10 fővel több képviselőt és a sleppjét eltartani busásan az adófizetők pénzén, ha azt a munkát egy képviselő is el tudja látni, a mellékelt ábra szerint, mert virágzik a falu. Szerintem ezen kellene elgondolkodni.”
 • 4. woodu 2009. október 09. 16:11
  „Teljesen önálló az esetleges leválás után sem lett volna Bokros, mert Kiskunfélegyházához, meg máshova akart tartozni...Hogy ott, velük paktálva mennyivel lett volna könnyebb nekik. Ez pont olyan, minthogy nem tetszik a testvérem, és másikat szeretnék...csak a testvér adott, a barátot választhatjuk. Nem gondolom, hogy birósági döntés szükséges ahhoz, hogy Bokros barátkozzon Félegyházával, vagy más településsel.Nem védem a Csongrádi Polgármesteri Hivatalt, volt részem parányit a munkájukba betekinteni, de inkább az alpolgármester, azaz Bokros képviselőjének a dicséretére váljék, hogy annyit fejlődött a falu, mert annyit kiharcol a falunak.Hibák mindenütt vannak, amit lehet orvosolni,nem kell rögtön választási össznépi-parádét rendezni,ami mellesleg elég szép summába került. Nagy hühó a semmiért. Ha tényleg lenne panaszkodnivalója Bokrosnak, még megérteném. Nem tudom, hogy a kutyatáp gyár felépülése előtt le akart-e válni a falu? Mert ha jól tévedek, ekörül forog minden. Köszönöm az előttem szóló megszólitását, nem tehetek róla, ha egyedi a stilusom. Talán ettől vagyok egyedi és megismételhetetlen. Szerintem: summa summárum, jól döntött a Fővárosi Biróság.”
 • 3. Hidegen 2009. október 09. 00:38
  „Újfent megszólítalak woodu! Egyszerűen elképeszt milyen biztonsággal nyilatkozol olyan dolgokról, amiről voltaképp fogalmad sincs, vagy legalábbis öncélúan válogatod meg az indokaidat hogy igazold a tézisedet... "Eddig is jól éltek a bokrosiak, nem tudom, mire mentek volna egyedül, a leválás után? Nem telhetetlenség volt a sok jótétemény tetejére még ezt a szavazás-parádét is eljátszani?" Elképesztő! Ennyire nem útálhatod Őket, szerintem nem is, csak simán kárörvendő vagy!Talán ha azt veted fel hogy Csongrád mire ment volna a leválás után, azt a kérdést jobban megérteném . Másrészt egy csongrádinak az összefogás fontosságáról papolni??? Egyszerűen nonszensz.Ha viszont mint írod az ésszerűsítések lennének a fontosak, akkor a csongrádi önkormányzat fejlesztései terén van keresgélni valód, mert ugyan szép hogy annyi pályázatot nyer az önkormányzat, de az az "icikepicike" önrész ami hozzátartozik mindig hitelből finanszírozódikugye... Csak maradjon itt annyi fiatal aki majd egyszer megtermeli ezek fedezetét is! De addig "Mi" is csak arra a megszűnő- vagy nem megszűnő iparűzésiadóra ácsingózunk amit annyira sajnálunk a bokrosiaktól.Pont.”
 • 2. hank 2009. október 08. 20:44
  „Igen, ez várható volt. Lehet pár év múlva - amikor talán jobb lesz a gazdasági helyzet - már lenne alapja. Ugyanakkor ez drágább is lenne mindenkinek.

  Csongrádnak legyen ez figyelmeztetés és próbáljanak együttműködni rendesen.

  Legyen folyamatosan tájékoztatva a lakosság a fejlesztésekről - Bokros és Csongrád külön-külön.
  Ez esetben nem lesz ilyen kezdeményezés jó eséllyel.

  Az iparűzési meg előbb-utóbb megszűnik. AKkor úgy is nehezebb lett volna.

  Az meg elég nevetséges, hogy a kiskunfélyegyházi kistérség befogadta volna Bokrost. Ebből is látszik a csongrádi nyomás a csongrádi kistérségen...

  Azért jó lenne látni pontosan az indoklásokat (miniszter, bíróság stb.)

  Végül: szerintem Csongrád finanszírozta a pert nem pedig az önállósodási bizottság (saját zsebből). Tehát értelemszerűen ők kapták meg a határozatot. Ez a 4-5 nap csúszás semmit sem változtat.

  Hank”
 • 1. woodu 2009. október 08. 18:29
  „Hát ja, ami várható volt, most bekövetkezett. Eddig is jól éltek a bokrosiak, nem tudom, mire mentek volna egyedül, a leválás után? Nem telhetetlenség volt a sok jótétemény tetejére még ezt a szavazás-parádét is eljátszani?
  Hiába: Nagyot akart a szarka, de nem birta a farka. Bokros egyébként a leggazdagabb falvak egyike az országban. Akkor mit akartak még? Jól döntöttt a Fővárosi Biróság. Pillanatnyilag sokkal fontosabbra kell a pénz, mint egy leválni akaró falu grémiumának megélhetését finanszirozni. Most inkább összefogni kell, összatartani ebben a gazdasági-erkölcsi válságban. Hát nem tudom, milyen lógó orral fog visszatérni a pazarolni vágyó testvér a nagytestvérhez? Gondolom most egy jó darabig ezen fognak csámcsogni azok,akik a leválásért voltak, meg azok is, akik ellene...Hiába mindenütt ésszerüsiteni kell a gazdasági kiadásokat. Nagy luxus lett volna a leválás az állam, azaz az adófizetők pénzéből. Az államtól kapott ingyen megélhetés helyett inkább civil-szervezetekbe tömörülve kellene jó ötleteket megvalósitani, mint Mórahalmon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kifutóra termett a 8 éves Csenge

Bár még csak 8 éves, de úgy mozog a színpadon és pózol a kamerák előtt a csongrádi Szabó Csenge, mint egy igazi manöken. Tovább olvasom