Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Bokrosiak nyílt levele Csongrád polgármesteréhez

Csongrád - Nyílt levélben fordultak a bokrosiak Csongrád polgármesteréhez. Azt kérdezték, mennyivel emelkednének a közüzemi díjak, ha a városrész önálló településsé válna.
A hiteles tájékoztatást kérik számon a bokrosiak a csongrádi polgármesteren, és ezért egy nyílt levelet is megfogalmazott az önállósodási bizottság. Ebben az szerepel, hogy a hiteles tájékoztatás túlhangsúlyozásával a csongrádi városvezetés azt a látszatot próbálja kelteni a bokrosiakban, mintha a leválást előkészítő grémium megpróbálná félretájékoztatni a lakosságot. Ezért a levélírók arra kérik Bedő Tamást, válaszolja meg nekik, hogy a leválás esetén mennyivel emelkedne a víz- és szennyvízelvezetés díja, mennyivel nőnének a buszjegyárak, valamint a hulladékelszállítás tarifái Bokroson. Arról is faggatják Csongrád első emberét, jelenleg mennyi köztisztviselőt foglalkoztatnak a csongrádi városházán, és ha önálló lenne Bokros, mennyi köztisztviselő alkalmazását írja elő a törvény 1000 lakosra.

Ha Bokros különválik, drágább lesz az utazás – állítja Bedő Tamás polgármester. A szerző felvétele
Ha Bokros különválik, drágább lesz az utazás – állítja Bedő Tamás polgármester. A szerző felvétele

– Nem jutott el hozzám még ez a levél, de egy biztos, a Bokros és Csongrád közötti utazás drágább lesz, hiszen helyiről helyközire változik a szolgáltatás – mondta lapunknak Bedő Tamás. A szennyvízelvezetés is drágulhat, hiszen a Bokroson keletkezett szennyvizet valahogy el kell majd juttatni a tisztítótelepre, és ennek költségeit ráterhelhetik a lakosságra. Természetesen – tette hozzá Bedő – az önkormányzat saját forrásaiból támogathatja ezeket a közszolgáltatásokat, s így csökkentheti a bokrosiak kiadásait, de ha ezt vállalja, nem marad pénze fejlesztésre. A polgármester kitért a bokrosi iskola működtetésére, ami egy hivatali összegzés szerint évi 30 millió forintjába kerül a városnak, ugyanis csak 20 milliót kapnak rá állami normatívaként, miközben 50 millióba kerül a fenntartás. Bedő szerint a kevés gyermek miatt nem is indítható 7. és 8. osztály Bokroson, az iskola csak kistérségi társulás tagintézményeként működhet ilyen alacsony gyereklétszám mellett.

A szemétdíj nem változna

Nincs előírás arra, de még irányelvszerű sem, hogy mennyi köztisztviselőt kell foglalkoztatni egy önkormányzatnál – tudtuk meg Berkes Istvántól. A csongrádi jegyző a bokrosiak kérdésére válaszolva hozzátette, jelenleg – a fizikai dolgozókkal együtt – 76-78 főből áll a csongrádi polgármesteri hivatal köztisztviselői állománya. A vízellátás kapcsán úgy értesült lapunk, Bokros rendelkezik önállóan működtethető rendszerrel, vagyis ott kell eldönteni, milyen szervezeti formában, esetleg Csongráddal közösen üzemeltetik-e majd a hálózatot. A szemétszállításra egységes tarifa érvényes a homokhátsági konzorcium területén, vagyis az önállósodás nem befolyásolná a díjakat. A szennyvízelvezetésnél is sok múlik azon, hogyan alakul a vagyonmegosztás, illetve milyen üzemeltetési formában gondolkoznak a bokrosiak.

Olvasóink írták

 • 7. helyilakos. 2008. október 25. 20:26
  „" Egyszerű: a személyszállítás veszteséges. Nem azért van busz naponta Bokrosra több alkalommal, mert a volánoknak megéri. Hanem azrét, mert a város jelentős összeggel beszáll. Tessék csak utána nézni, szerintem ez nem titkos adat. Hank "

  Nos ennek tudatában lehet , hogy a diákjeggyel kapcsolatban nem tévedtem.”
 • 6. helyilakos. 2008. október 25. 20:19
  „Csak a képaláíráshoz szeretnék hozzászólni mivel az eslő két hozzászólás sokkal jobb érv mint Bedő úr utazással kapcsolatos megállapítása.Csak számokkal alátámasztva:

  Jelenlegi jegyár : 250 FT ([egysége diák v felnőtt ]helyi jegyár mivel "Csongrádon" vagyunk)
  viszont 10 km eres körzet. tehát
  Ha Bokros nem tartozna Csongrádhoz akkor ugyanúgy mint szentesre 125 ft ért járhatnának a diákok és a teljes felnőtt jegy sem drágulna.Sokáig utaztam busszal és vélemyényem szerint 60-70% biztos diák déli órákban nyugdíjasok járnak (ingyen).Persze járnak egész jegyesek is de mivel 10 km eren belül vagyunk nem lenne drágább nekik sem.Hacsak nincs a " zsebében " a polgármester úrnak a Tisza Volán Zrt.

  Ez csak egy kis plusz információ ami jelentéktelen az első két hozzászóláshoz képest.”
 • 5. Tóth Margit 2008. október 07. 23:32
  „Tisztelt Kuci!
  Köszönöm az elismerő szavakat. Ritkán kapok ilyet! Engem a szüleim mindig arra tanítottak, hogy a véleményemet és azokat az információkat , amelyekkel másoknak esetlegesen tudok segíteni névvel vállaljam. Én azt gondolom helyesen tanítottak ők. Így élem az életem, ami nem mindig jó, de én vállalom.”
 • 4. Balogh Pál 2008. október 07. 21:20
  „Tisztelt Kuci!

  Köszönöm a véleményt, de valóban névvel meggondolandó, hogy merjen -e az ember írni, mert esetenként olyan visszajelzések vannak egyet nem értés esetén amit nem szívesen olvas az ember.

  Kérnék annyi visszajelzést, hogy ismerjük mi egymást személyesen? -csak IGEn-NEM.- Néha az az érzésem a támák alapján, hogy igen.

  Üdv: Balogh Pál”
 • 3. Kuci 2008. október 07. 20:18
  „Tisztelt Balogh Úr & Tóth Margit !

  Önök ebben a fórumban már többet tettek mint bármely előljáró ! Érdek s számítás nélkül tájéoztatták a fórumott s az olvasókat . Sajnálatos az ügyben IGAZÁN érintettek nem ilyen gyorsak , s semlegesseg . Csak a sárdobálásban , s sajnos nem mindenki vállalja magát . Isten éltesse szokásukat , további jó egészséget ! Mindig azzal vádolnak nem a nevemben írok , de a becenevem az is az enyém . Köszönettel Kuci ( igaz mostanában gyalázzák a nevem , mert e-mail címem is kiderítették , de én vagyok az igazi Kuci )”
 • 2. Balogh Pál 2008. október 07. 11:42
  „Tisztelt Csongrád - Bokrosi Lakosok!
  Tisztelt Fórumozók!
  Az ivóvíz- szennyvízdíj alakulásával kapcsolatos kérdéshez, mint a jelenleg üzemeltető szolgáltató vezetője szeretnék hozzászólni.

  Jelenleg mindkét szolgáltatás a Csongrádi Víz és Kommunális KFT egységes szolgáltatói rendszerébe tartozik, így természetesen minden díj egységes, minden előnyt és minden hátrányt közösen élveznek, illetve viselnek a fogyasztók. A szolgáltatások teljes háttér biztosítása csongrádon van megoldva - engedélyeztetések, hatósági-, műszaki, karbantartási, készenléti, irányítói feladatok. stb. ezek minden üzemeltetési formában kellenek.
  Arra, hogy mennyibe kerül a díj esetleges szétválás esetén a mai ismeretek alapján nem lehet válaszolni. Leválás esetén az új képviselő testületnek kell az alábbi kérdésekben előzetesen dönteni:

  - milyen üzemelési formát választanak
  - teljesen önállóak, új szervezetben?
  - mennyire készülnek fel önálló üzemre?
  - teljes körűen, alvállalkozókkal, mit adnak ki
  vállalkozónak, mennyi eredményt terveznek stb.
  - mennyire készülnek fel technikai, személyi alapon

  - koncessziós szerződés keretében üzemeltetnek?
  - így a szerződő fogja megadni a díjat
  - nem tudom, hogy lehet-e szerződéses alapon
  üzemeltetőt választani? Ilyen megoldást a mi
  területünkön már megkifogásolt a Közig. Hivatal.
  - a kis település üzemeltetésére pályázó sem volt

  A kérdéshez azért szóltam hozzá, hogy ne alakuljon ki olyan vélemény, hogy nem kap tájékoztatást érdeklődő.
  Először dönteniük kell az üzemeltetési kérdésekben, és utánna lehet költségelni. Természetesen mi, mint üzemeltetők csak akkor tudunk ajánlatot adni, ha abban érdekeltek leszünk, más helyett ilyen kalkulációt senki sem vállalhat magára, és nem is lenne reális.

  Köszönöm a figyelmet.

  Balogh Pál
  ügyv. ig.”
 • 1. Tóth Margit 2008. október 07. 09:41
  „Tisztelt Bokrosiak!
  Dóc polgármestereként szeretném Önöket az alábbiakról tájékoztatni. Mi, Dócon 775-en élünk. Körjegyzőséget alakítottunk Sándorfalva Várossal, igy községünkben jelenleg négy köztisztviselő dolgozik, akiknek a havi illetmnye és a járulékok 900 e Ft. Természetesen az Önök Polgármesteri Hivatalába szükséges egy fő jegyző is, annak a munkabérét és annak járulékait is be kell kalkulálni.
  Fontos tudni még azt is, hogyha a 7. 8. osztályban nincs 15 fő akkor nem indulhat. Ha kistérségben látják el a közoktatási feladatokat akkor is keményen hozzá kell tenni az önkormányzat részéről a milliókat. A mi iskolánkban jelenleg hat osztályban folyik az oktatás, 74 diákunk van, az óvodánkba 29 fő kisded jár.
  Az óvoda, iskola éves költségvetése 81.000 e Ft, amelyből 40.000 e Ft az állami finanszirozás a többit az önkormányzatnak kell fizetnie.
  Bizonyára Önök is hallottak a Kübekházi esetről, ahol az ottani képviselő-testület két alternatíva között választhatott: vagy fenntartják az iskolájukat vagy fejlesztik a községet. Ők az utóbbit választották.
  Arra is felhívnám a figyelmüket, hogy sok olyan kiadás is terheli az önkormányzatot, amelyekre nem is gondolnak.
  Ha az Önök települése nem tartozik azok közé a falvak közé, ahol jelentősen csökken létszám akkor nagyon szerencsések. Ugyanis az állami finanszirozás létszámfüggő.
  Ajánlom szíves figyelmükbe a 2009. évi költségvetési törvénytervezetet, amelyet megtekinthetnek a pénzügyminisztérium honlapján.
  Nagyon megfontolandó az elválás!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén 19 hektáron vágnák ki a tőkéket Csongrádon

Csongrád - Jövőre 700 hektár alá süllyedhet a termőterület nagysága a csongrádi hegyközségben. A szőlőkivágások elsődleges oka, hogy a kis parcellák tulajdonosai fizikailag és anyagilag sem bírják tartani a lépést a nagyobb gazdaságokkal, amelyeket kevésbé súlyt a nyomott szőlőfelvásárlási ár. Tovább olvasom