Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Bővül a csongrádi Wi-Fi hatósugara

Csongrád - A jövő hónaptól ingyenes vezeték nélküli internetszolgáltatás indulhat Csongrád központjában. A három hónapos próbaüzem alatt a polgármesteri hivatal épületében, a városháza előtti téren, valamint a Csemegi Károly Könyvtárban lehet majd a Wi-Fi lefedettséget tesztelni.
Eddig csupán a polgármesteri hivatal három tanácskozótermében volt elérhető a vezeték nélküli internetszolgáltatás, novembertől viszont bővítené a csongrádi Wi-Fi hatósugarát a helyi önkormányzat. Ennek érdekében meghívásos pályázatot hirdettek. Október 8-áig a Fibernet Zrt., a Mikroháló Kft., valamint az Optanet Kft. nyújthat be ajánlatot, a döntést még aznap meghozzák a városi szakértők. A legfontosabb szempont a cégek árajánlata lesz. A nyertes pályázónak három hónapos próbaüzemmel kell igazolnia, hogy az általa kiépített rendszer egy adott időszakban minimum 32 ügyfelet képes a megfelelő színvonalon kiszolgálni.

A kiírás szerint a polgármesteri hivatal teljes területén, a városháza előtti téren, valamint a Csemegi Károly Könyvtár földszinti részén kell biztosítani a Wi-Fi lefedettséget. A pályázat része az is, hogy a Kossuth Lajos-tagiskolánál az elektromos hálózaton keresztül működő internet-hozzáférést kell kiépíteni. Fekete Gábor, a városháza informatikusa lapunk érdeklődésére elmondta, ingyenes lesz ez az önkormányzati szolgáltatás, és legkésőbb november elejétől lehet majd tesztelni a csongrádi Wi-Fit.

Wi-Fi és hotspot

A Wi-Fi a Wireless Fidelity rövidítése, magyarul azt jelenti: vezeték nélküli pontosság. A Wi-Finél a számítógépek közötti adatátvitel modulált rádióhullám segítségével történik. A hotspot olyan hely, ahol ingyenesen vagy díj ellenében férhetünk hozzá a Wi-Fi szolgáltatáshoz. Ilyen hotspotot alakítanának ki a csongrádi Kossuth téren.

Olvasóink írták

 • 6. Nemzet 2008. október 05. 14:06
  „Ha jól értem, egy nem csongrádi úriember, szabadidejét Csongrádon töltve, hasznos szolgáltatásnak tartaná a Wi-Fi szórást. Mi ez, ha nem idegenforgalmi fejlesztés?! Hátha lassan mi is felnövünk Európához.”
 • 5. Nemzet 2008. október 05. 13:53
  „Végre egy igény! Tehát szükség van rá.”
 • 4. colos2m 2008. október 05. 12:34
  „A téren én fogok csatlakozni a WiFi képes mobilommal (vagy PDA-mal) mikor a csongrádi hétvégi házamban pihenek éppen, és bemegyek vásárolni a központba. Elég ha átsétálok a téren, és a mobilom érzékele az elérhető hálózatot automatikusan szinkronizálja a leveleimet, és letölti a gyakran nézegetett oldalakat (például a Délmagyarországot is :) ) Így hétvégére, vagy nyaralás alatt s tudom intézni a levelezéseimet. Nagyon jó kezdeményezésnek tartom.”
 • 3. Nemzet 2008. október 04. 21:45
  „Végre egy újabb fejlesztési (felzárkózási) kísérlet! A csongrádi könyvtár szerintem enélkül is példaértékű munkát végez, a vezeték nélküli hálózati hozzáféréssel csak bővíteni tudja szolgáltatásait, már így is kiemelkedve sok más városi, megyei, országos fenntartású intézmény közül.
  A polgármesteri hivatalban is biztos szép számmal akad felhasználó, akik örülnek ennek a lehetőségnek, például a képviselő-testületi ülés résztvevői; avagy a "Bözsike néni", aki laptopjával a hóna alatt érkezett hivatalos ügyeit intézni.
  De a hivatal előtti téren ki fog rácsatlakozni a hálózatra? És mindehhez nem elég egy tízezer forintos Wi-Fi router, és a meglevő szolgáltatóval való egyedi szerződésmódosítás (és esetleg egy NHH-engedély)?”
 • 2. -Zoli- 2008. október 02. 18:47
  „Szerintem ha lehet választani egyértelműen OPTANET!
  Ez nem is kérdés...”
 • 1. hank 2008. október 02. 09:03
  „Javaslom, hogy ne csak az ár döntsön, hanem a cég közelsége, wifis tapasztaláta, ügyfélszolgálat válaszkészsége valamint a további bővítés lehetősége. Így már a Fibernet messze kieshet... A Mikrohálót nem ismerem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötpárti összefogás a libamájért

Csongrád - Nyilvánítsa hungarikummá a libamájat az országgyűlés: ezt kéri Vincze László csongrádi képviselő, valamint egy ötpárti indítvány is. Tovább olvasom