Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Búvárok is segítik a csongrádi gátépítőket

Csongrád - A magas tiszai vízállás lassította a munkát a csongrádi gáton, de az árhullám levonulása óta jól haladnak a kivitelezők.
Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

– A tiszai árvíz levonulása után a szakemberek folytatták a kivitelezési munkákat a gáton. Az első kapavágás, azaz február óta az átépítendő töltésszakaszon feltárták a meglévő burkolat téglaalapját, elvégezték a tereprendezést, megoldották a vízelvezetést. A betont 600 méter hosszan lebontották, ugyanekkora szakaszon megépült a téglaburkolat. Fejgerendát betonoztak 420 méteren, közel ilyen hosszan függönyfalat zsaluztak és betonoztak, 300-350 méteren elkészült a szerelőbetonozás és a burkolatzsaluzás, illetve 220 méteren a burkolatbetonozás – sorolta a csongrádi gátrekonstrukció számadatait az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese, Kádár Mihály. Az igazgatóság az 1,5 milliárd forintos projekt teljes költségét A csongrádi partfal rekonstrukciója és a mederrézsű állékonyságának növelése elnevezésű pályázaton nyert összegből fedezi, a kivitelező a Kötiviép B Kft., a Közgép Zrt. és a Hídépítő Special Kft. alkotta Zsurmó Konzorcium.

Február óta látványos a változás Csongrádon. Fotó: Králik Emese
Február óta látványos a változás Csongrádon.
Fotó: Králik Emese

A munka, amelyet a magas vízállás miatt egy időre fel kellett függeszteni, a város belterületi szakaszán folyik. Kádár Mihály tájékoztatása szerint a rézsűburkolat, a partmegerősítési és folyószabályozási munkák közel 50 százalékban, a parapetfal, a vízrajzimonitoring-állomás, valamint a hírközlési fejlesztési munkák 10 százalékban készültek el. A parti sáv rendezése viszont majdnem készen áll, itt már csak a fásítás van hátra. A meder állékonyságát növelő terméskövet 2-2 úszóművel és kotrógéppel, valamint búvárok segítségével helyezik el.

Olvasóink írták

 • 11. CsillagszeműJuhász 2013. augusztus 09. 10:07
  „Ha ez tényleg így van kedves tények! Akkor meg tényleg nem értem, hogy miért a mostani vezetőket kell támadni. Vagy arról lenne szó, hogy mindegy csak támadjunk valakit? Elő kell venni a régi vezetőket, felelősöket és magyarázatot kérni, hogy mi ez a kaka, amit a csongrádi embereknek ismét el kell szenvedniük!?
  Még egy kérdés? Ha valaki helyesel valamit, az az egyik oldalhoz tartozik, ha támad valamit az a másik oldalhoz? Milyen logika alapján jött ez ki? Nem lehet, hogy csak vélemény? Vagy ha valaki nem támad, az meg se szólaljon?”
 • 10. tények 2013. augusztus 08. 17:42
  „Örülök,hogy 65Gyöngyszem,CsillagszeműJuhász és Mesterember ennyire örül a beruházásoknak,főleg hogy ezekhez nem sok köze volt a mostani városvezetésnek..Mindkét pályázatról a döntés még 2010 előtt született,sőt a gát már 2009-ben nyert is(ennek ismertető táblája kint lógott a Városháza aulájában...)”
 • 9. 65Gyöngyszem 2013. augusztus 07. 22:06
  „Bocs rosszul fejeztem ki magamat! Csongrádnak lesz egy még hosszabb megerősített (biztonságosabb) védőgátja és lesz egy még hosszabb kiépített, látványosabb bicikliútja!!! Ha pedig a Tisza nem elég látványos valakinek azt nagyon tudom sajnálni!
  Ha valamit pedig lehet még jobban csinálni, akkor meg kell csinálni, mondani könnyű, meg másokat hibáztatni!”
 • 8. pirosmanci 2013. augusztus 04. 22:23
  „Csillagszemű Gyöngyszemű Juhász Mesterember! (2013.07.30. 14:29)
  Bocs´, de ezt a magas labdát nem hagyhatom ki!

  Csongrád védőgátja nem lesz hosszabb! (Arról beszéltem, hogy valaki(!) kőért fizet, port kap!)

  Még hosszabb "bicikliút" sem lesz. Van egy új kerékpárút a 451. számú műút mellett az árokban, amelyik természetesen hasznos, nem is szólva a balesetveszély igen hatékony csökkentéséről. - A hídig!!! (Hogy az árokból milyen "gyönyörű kilátás" nyílik, azt már többen "láttuk", úgyhogy ez úgy marhaság, ahogy van.)

  Egyébként újra végigtekertem a 451-es melletti szakaszon, és mit mondjak: piszkosul megszorul ott a levegő, különösen ebben a "mediterrán" időjárásban. (De hát ez már tényleg szőrszálhasogatás, hisz a terep adott, hegyet mégsem lehet építeni 2-3 kilométer miatt.)

  Nem kötözködni kívántam soha. Csupán azt hirdetem: ha valamit teszünk, azt tegyük jól, főleg, ha tehetjük is! Ha pedig valaki szóvá teszi, hogy lehetne valamit még jobban csinálni, ami ráadásul még plusz pénzbe sem kerülne, akkor azt ne kiáltsuk ki rögtön kákán is csomót keresőnek, "rossz hozzászólónak"! Az igénytelenség nagyon-nagyon sokba kerül ám utódainknak! És nem csak anyagiakban!
  No, isten áldjon!”
 • 7. 65Gyöngyszem 2013. július 30. 14:29
  „De jó!! Lesz Csongrádnak egy még hosszabb védőgátja és persze hozzá egy még hosszabb (gyönyörű kilátással) bicikliút. Hol van még ilyen?!”
 • 6. pirosmanci 2013. július 26. 21:30
  „Mesterember!
  Most akkor én nem láttam, amit láttam, vagy ne lássam, amit láttam? Vagy hogy van ez? Esetleg új ruha készül Pomádé királynak?”
 • 5. Mesterember 2013. július 26. 13:11
  „Ha fejlődik Csongrád az a baj, ha nem, akkor meg az a baj! Döntse már el mindenki, hogy mit akar! Amikor kész lesz a gát, gondolom, a várost fogja védeni, és valószínű jobban min a homokzsákok.! De az is igaz, hogy a kákán is lehet csomót találni, csak keresni kell.”
 • 4. pirosmanci 2013. július 25. 20:27
  „Csillagszemű!
  Piszkosul bírom az ilyen általános megfogalmazásokat! Olvasd már el, mit írtam! Kő helyett por, föld megy a meder szélére! Ezt láttam, ezt írtam. Ezt láttam! Biztonság meg akkor van, ha nem porért fizetünk kő helyett. Csak a rosszat látom? Fura megközelítés. Ne lássam a port, amit látok? Ejnye már!”
 • 3. CsillagszeműJuhász 2013. július 25. 09:21
  „Bizonyos emberek ahelyett, hogy örülnének a gát bővítésének (ami persze a csongrádi embereket fogja megvédeni árvíz idején) mindenben csak a rosszat látják. Zajosak a gépek, porolnak a munkások, nem szép a kilátás, sokáig dolgoznak! Senki nem fogja fel, hogy ez az emberek érdeke! Valamit valamiért, csak akkor van biztonság, ha tesznekk is érte és nem pedig a bajban egymást hibáztatják. Örülni kellene, hogy ezt is megcsinálják!!!”
 • 2. pirosmanci 2013. július 17. 19:55
  „Minden nap néztem/nézem, és csak dobálja a markoló a köves földet a Tiszába rendületlenül. Valakinek ez piszkosul jó üzlet, a töltés meg majd csak arrébb csúszik egyszer, oszt akkor tényleg jó napot!”
 • 1. pirosmanci 2013. július 09. 20:37
  „Az uszályról a markoló meg már legalább egy hete (ha nem több!!!!!!) köves földet szór a mederbe kő helyett!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Senki nem látja? A gépkezelő sem, a főnöke sem? Fölháborító!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hónapok óta áll egy parkoló felújítása Csongrádon

"A kukák kihúzása nagyon nehézkes, mert át kell emelnem azokat teljes rakományukkal együtt a… Tovább olvasom