Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Cigistop jöhet Csongrádon

Csongrád - Játszótereken, egyes parkokban, a buszállomáson és a buszváróknál is betiltaná a dohányzást a csongrádi önkormányzat. A városközpontban és a Körös-torok homokfövenyén pedig csak a csikktartók mellett lehetne rágyújtani.
A városközpontban és a Körös-torok homokfövenyén pedig csak a csikktartók mellett lehetne rágyújtani. A közterületi dohányzás korlátozásáról hamarosan a lakosság is elmondhatja véleményét a város honlapján.

Fújhatnak még egy nagyot a csongrádiak, mielőtt füstmentes övezeteket jelölnek ki a Tisza-parti városban. Pénteken csupán koncepcióként tárgyalnak arról a városházán, hogy korlátozzák-e a közterületi dohányzást, de ha a képviselő-testület többsége jóváhagyja az elképzelést, a decemberi ülésen már döntés is születhet a szigorú rendelet 2009-es bevezetéséről. Addig azonban bizonyára komoly vita alakul ki arról, meddig mehetnek el a „füstűzők", és mi marad a füstölőknek.

Még lehet dohányozni a csongrádi buszállomáson, de januártól változhat a helyzet. A szerző felvétele
Még lehet dohányozni a csongrádi buszállomáson, de januártól változhat a helyzet.
A szerző felvétele

– Azért is terjesztettük be már most ezt az anyagot, hogy mindenki időben elmondhassa a véleményét. December derekára kell elkészülnünk a rendelettervezettel, de előbb jó lenni tudni, mit gondol a szabályozásról a lakosság, miképp vélekednek az önkormányzati döntéshozók – nyilatkozta lapunknak Szubally Brúnó aljegyző. A minél teljesebb felmérés érdekében napokon belül a város honlapján is lehet majd szavazni ebben a témában.

A javaslat, amit az egészségügyi bizottság novemberi ülésén elhangzottak alapján dolgoztak ki, arról szól, hogy a totális szigor helyett csak bizonyos területekre legyen érvényes a tilalom, hiszen az ellenőrzés, a szabályok betartatása ebben az esetben könnyebb. A szabályszegőkre maximum 30 ezer forintos bírság lenne kiszabható. Az elképzelés szerint játszótereken, olyan parkokban, ahol van játszóhely, valamint a buszállomáson és a buszváróknál nem lehetne rágyújtani. A városközpontban és a Körös-toroki homokfövenyen pedig csak a kijelölt dohányzóhelyeken lehetne cigarettázni. A polgármesteri hivatalnál elmondták, a szabályozás célja nemcsak a nemdohányzók védelme, hanem a város közösségi tereinek tisztántartása.

A dohányzás korlátozásáról december közepére készül el a javaslat. Fotó: Bíró Dániel
A dohányzás korlátozásáról december közepére készül el a javaslat.
Fotó: Bíró Dániel

– A koncepcióban ugyan nem szerepel, de bizottsági, illetve, ha másképp nem megy, egyéni indítványként mindenképpen javasolni fogom pénteken, hogy a közintézményeink is füstmentesek legyenek – mondta lapunknak Somogyi Árpád. Az egészségi bizottság elnöke hozzátette, valószínűleg sokan nem szeretnék, hogy ilyen intézkedést vezessenek be Csongrádon, de a nemdohányzók érdeke, egészségük védelme ezt megkívánja.

Hódmezővásárhelyi tilalom

Tavaly október elsején lépett életbe Vásárhelyen a közterületi dohányzást szigorító rendelet. Azóta egyáltalán nem szabad rágyújtani a város több mint ötven játszóterén. Más közterületen nincs ilyen tilalom, csak a csikk eldobása számít szabálysértésnek. A türelmi idő tavaly év végén lejárt, azóta több alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki.

Olvasóink írták

 • 9. keletaru 2008. november 26. 22:01
  „S más képviselőnk bőlcs magatartást bizonyítva ( Murányi ) rokkant parkolót foglalt 2008-11-26 este 17-45-kor a Posta előtt ! Nem tudok róla rokkant lenne , Trabant tiusú szgk nem volt látható ez az igazolvány ( sajna nem volt nálam fényképezőgép , de ifj Héjja volt a beszélgető társa ) ! Ezzel is tanusítva erkölcsi magatartását ! Gratulálok ! ( két kulacsos )”
 • 8. Dynomen 2008. november 26. 11:39
  „A gyermekek környékén mindenképpen hasznosnak tartom a cigaretta mellőzését. Már arra várok, hogy társasház lépcsőházát se lehessen dohányzó helyiségnek használni, mert az is kétségbeejtő, amikor az ember liheg fel a lépcsőn és levegő helyett nikotint kapkod be. Mivel a szomszéd a saját füstjét, bűzét nem tűri a lakásában, akkor szívja ezt az egész lakóközösség....!??”
 • 7. vau 2008. november 26. 09:09
  „Ez egy akkora baromság. A szemetelést büntesse.”
 • 6. Nornora 2008. november 26. 09:02
  „Nagyon helyes!
  Keletaru!
  Nem azzal van a gond, hogy eldobálják a csikket (az csak egy kis része az egésznek), hanem az a baj, hogy vannak sokan, akik nem cigiznek, és nem is akarják azzal tönkretenni az egészségüket, hogy mások füstjét szívják mindenhol! Ha a cigizőket nem érdekli, hogy tönkreteszik a saját egészségüket, akkor is tegyék azt úgy, hogy közben másoknak nem okoznak kárt!
  Arról nem beszélve, hogy nem ártana a dohányosoktól extra tb-járulékot szedni, mert ami a cigiből van bevétele az államnak, az nem fedezi a gyógykezelések költségeit.”
 • 5. tahoszegedi 2008. november 26. 08:27
  „A parlamentben is be kéne tiltani, de az egész épületre vonatkozóan....
  mostanában megszüntek a rejtettkamerás felvételek....”
 • 4. smalltown 2008. november 26. 03:42
  „helyes!”
 • 3. hb 2008. november 25. 20:27
  „Nagyon helyes! Tiltsák be mindenhol!”
 • 2. Zolika1 2008. november 25. 20:19
  „erre van eszük..ezért kell fenn ülni az irodába... hülye f@szok... ennyi telik ki töllük....”
 • 1. keletaru 2008. november 25. 19:42
  „Dohányzási kultúrán kellene változtatni ! Nem pedig megint szankciókat alkalmazni ! ( szedjékfel a csikket amit elhajítanak , inkább azt tanúlnák meg hova dobják ) Nem " bizottságosdít " játszani ! Akkor legyenek következetesek a sportlétesítményekben, s közintézményekben , közterületen sem !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Decembertől szabad a pálya a Tisza-hídon

Csongrád - Ezen a héten átmenetileg befejeződik a Szentes és Csongrád közötti Tisza-híd útszerkezetének felújítása, hétvégétől márciusig megint két sávon lesz járható az átkelő. Tovább olvasom