Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Civilben is a közösségért dolgoznak

Csongrád, Szegvár - A Csongrádi és a Szentesi járásban is elismerték két rendőr közösségi munkáját. A szegvári törzszászlós szegény gyerekeket támogat, a csongrádi főhadnagy abban segít fiataloknak és időseknek: hogyan kerülhetik el az áldozattá vagy elkövetővé válást.

– Egy szegvári delegációval a testvértelepülésünkön, az erdélyi Felsősófalván vendégeskedtünk 2010-ben. Hazafelé maradt nálunk rengeteg konzerv, primőráru. Hallottuk, hogy van a településen egy gyermekotthon, Böjte Csaba felügyeletével 20-25 gyerek él ott. Elvittük nekik az élelmiszert, megismerkedtünk – idézte fel az öt éve történteket a szegvári rendőr, Kapás Tamás. A közelmúltban a karitatív munkája elismeréseként emléklapot és emlékérmet kapott a Magyar Rendvédelmi Kartól. Az indoklás szerint azért, mert kiemelkedő szakmai érdek-képviseleti és közösségfejlesztési tevékenységet folytat. Ruhákat, könyveket, kötelező olvasmányokat, tartós élelmiszert gyűjtenek, évente két-három alkalommal bepakolnak a szegvári önkormányzat autójába, és útra kelnek a határon túlra.

Kapás Tamás nem csak akkor szolgál és segít, amikor egyenruha van rajta. Fotó: Schmidt Andrea
Kapás Tamás nem csak akkor szolgál és segít, amikor egyenruha van rajta.
Fotó: Schmidt Andrea

– Már híre ment a tevékenységünknek, nem csak helyiek adományoznak. Másokkal ellentétben nem csak karácsonyra gyűjtünk, hiszen a szegény gyerekek az év többi szakában is rászorulnak a segítségre. Tavasszal, nyár végén és november körül megyünk, most már névre szóló ajándékokat tudunk adni. Van, aki csak ilyenkor kap ajándékot – mesélte. Nem is olyan egyszerű megfogalmazni, hogy miért csinálja ezt, gondolkodott el kérdésünk kapcsán a törzszászlós. A rendőr, amikor felveszi az egyenruhát, az a dolga, hogy szolgáljon, segítsen. Úgy véli, a szolgálat nem csak ebből áll, ennek a hozzáállásnak civilben is folytatódni kell. Otthon, Szegváron is hasonlóan viszonyul az elesettekhez, segít a tűzifa vagy a gázpalack beszerzésében. – A felsősófalvi gyerekeket lassan személyesen ismerjük, tudjuk például, ki milyen könyvet szeret. Nem feledem annak a kislánynak az arcát, aki potyogó könnyekkel nézegette a lovakról szóló kiadványt – foglalta össze, hogy mi motiválja.

Pópity Beatrix óráin arról is szó esik, milyen veszélyek lesnek egy fiatalra. A szerző felvétele
Pópity Beatrix óráin arról is szó esik, milyen veszélyek lesnek egy fiatalra.
A szerző felvétele

Ugyanilyen elismerést vehetett át a Csongrádon szolgáló Pópity Beatrix főhadnagy. – Úgy gondolom, ez a közösség elismerése a végzett munkám iránt. Tíz éve dolgozom a testületben, bűnmegelőzési tanácsadó vagyok, két éve tartok prevenciós előadásokat. Középiskolákban, idősek és fogyatékosok otthonában beszélek arról, hogyan kerülhetik el az áldozattá vagy az elkövetővé válást. Nem utolsósorban segítek, hogy olyan kép alakuljon ki a rendőrről: ő egy ember, akihez bizalommal lehet fordulni – részletezte a munkáját. Nagyszerű érzés, amikor azt tapasztalja, örömmel mesélik a „tanítványok", hogy úgy oldottak meg egy helyzetet, ahogy tanulták. – A kisréti otthonban élők elbüszkélkedtek azzal, mit tettek egy talált pénztárcával. A sok szeretettel, amit kapok tőlük, én is feltöltődöm – árulta el. A csongrádi Bársony-középiskolába kísértük el, ott egy film segítségével arról beszélgetett egy osztály tanulóival: mi a bűncselekmény, annak milyen következményei vannak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brit díjat nyert Losonczi Áron pixelbeton pavilonja

Elnyerte a brit Wallpaper magazin dizájndíját az a zürichi dohányzópavilon, amely Losonczi Áron pixelbetonjából készült. Tovább olvasom