Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 27°C Még több cikk.

Csanyteleken a környezetvédelemről

A község bezárt szeméttelepének rekultivációját tartja a legégetőbb környezetvédelmi feladatnak Csanytelek polgármestere. Ugyanakkor fontos lenne a szelektív hulladékgyűjtés bevezetése, a kerékpárút megépítése, valamint a szennyvízcsatornázás.
A csanyteleki képviselő-testület elfogadta a nemrégiben elkészült környezetvédelmi programot. A vaskos dokumentum megvalósítására azonban kevés esély van, mivel a község az előző választási ciklusban kilépett a csongrádi központú, többek között új szeméttelepet építő homokhátsági társulásból. Mint arról korábban beszámoltunk, a hulladékgazdálkodás terén magára maradt település az Orosházán lerakót építő szervezethez kíván csatlakozni. Ám ezzel csak a szemétszállítás és -elhelyezés ügye rendeződne, a többi, környezetvédelmet érintő kérdés nyitott marad.

Nagy feladat például a bezárt szeméttelep rekultivációja, amely mintegy 62 millió forintot emésztene föl. Ehhez, illetve a munkát megelőző hatástanulmány elkészítéséhez külső forrást kell találnia az önkormányzatnak. Hasonló a helyzet a szelektív hulladékgyűjtés megszervezésével, amelyet önerőből szintén nem tud megvalósítani a község, holott a környezetvédelmi program kiemelt elemként kezeli, mint ahogy a szennyvízhálózat, az elkerülő út és a kerékpárút kiépítését is.

Forgó Henrik polgármester lapunknak elmondta, forráshiánytól sújtva is megpróbálnak tenni annak érdekében, hogy a dokumentumban vázolt lépések mihamarabb teljesüljenek. Ilyen kezdeti szakaszban van a szelektív hulladékgyűjtés, amire használt elemek konténerbe gyűjtésével kívánják felhívni a figyelmet, Csanyteleken hét helyen. A szennyvízhálózat és egy Tömörkénnyel közösen használt tisztítómű építéséről már elkészült egy megvalósíthatósági tanulmány, amelyben egy-másfél milliárd forintra becsülték a beruházás költségeit.
– Az állami program szerint az ekkora méretű településeken 2015-ig kell megteremteni a folyékony hulladék kezelésének feltételeit, de mi nem szeretnénk a sült galambra várni, egy lépéssel már közelebb vagyunk a megvalósításhoz – mondta Forgó Henrik.

Mivel a szűk keresztmetszet miatt a községen belül, a Csanyteleket hat kilométer hosszan átszelő 4519-es út mentén nem lehet kerékpárutat építeni, ezért a tehermentesítő elkerülő út mellett épülhetne csak meg a Csongrádot Szegeddel összekötő bicikliút csanyi szakasza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verekedés a csanyteleki iskola előtt

Verekedésbe torkollott két roma család vitája tegnap reggel Csanyteleken, az általános iskola előtt.… Tovább olvasom