Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Csanyteleken sárosak az utak, de ez csak tünet

Csanytelek - Egy sikertelen pályázatnak nem csak az a következménye, hogy sárosak maradnak az utak a faluban. A csanyteleki polgármester szerint a település jövője függ attól, van-e kedve a befektetőknek oda költözni.
Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

 
– Két éve, amikor nagy belvíz volt a faluban, mindenki biztatott, hogy ha kiírják a pályázatot, adjuk be bátran, hiszen Csanyteleken valóban indokolt a belvízvédelmi fejlesztés. Így tettünk. Egy 320 milliós projekt lett volna, a vízügy szakmailag véleményezte és támogatta. Pályázatunk a Szegeden kapott pontoknál kevesebbet és elutasítást kapott Pesten – hallottuk Forgó Henrik polgármestertől.

Véleménye szerint nem csupán arról van szó a visszadobott belvízvédelmi pályázat esetén, hogy tiszták vagy sárosak-e a falu utcái: egy település jövőjét lehet így a sárba döngölni. Csanytelek esetében az alapvető probléma az, hogy az úgynevezett bezárt vizek messze vannak a befogadó helytől, azaz az Alsó-főcsatornára rávezető szárnycsatornákat kellene megcsinálni először. Csak ezután lehetne a belterületről a vizet odakormányozni, tehát hiába csatornáznak a településen, ha nincs hova vezetni. A faluban egyelőre abban bíznak, hogy akkora baj nem lesz, mint két éve, mert a jelenlegi anyagi helyzetben nem tudnának önerőből védekezni. A falu ugyanis, amelynek korábban 5 évre visszamenőleg nem volt hiánya, most újra forráshiányos lenne – ha lehetne, de mivel törvény tiltja a forráshiányos költségvetést, így csak „működőképesség megőrzését szolgáló kiegészítő támogatásra" várnak, hasonlóan az ország legalább 2000 településéhez.

Másfél évtized múlva 500-600 üres ingatlan lesz a faluban, ha elmarad a komplex fejlesztés. Fotó: Králik Emese
Másfél évtized múlva 500-600 üres ingatlan lesz a faluban, ha elmarad a komplex fejlesztés.
Fotó: Králik Emese

2,5 milliárd kellene

Csanytelek polgármestere szerint a településnek mintegy 2,5 milliárdos infrastrukturális deficitje van, amely alapvetően a szocializmusban gyökerezik ugyan – ennek köszönheti a falu a sajátos kül-belterületi lehatárolást is –, de a rendszerváltás után sem kapta meg kertészeti kultúrájához méltó fejlesztési lehetőségeket.  

– Nagyon elkeserítő volt a sikeres évek után január 1-jén kizárólag az elvonások miatt ekkora hiánnyal ébredni. Ráadásul azt csak remélni tudjuk, hogy nincs rossz üzenete a többi települést kisebb-nagyobb mértékben érintő adósságkonszolidációnak. Azt viszont változatlanul hisszük, hogy érdemes volt felelősen gazdálkodni. Hogy minél kisebb legyen a hiány, lejjebb faragtuk a civileknek szánt összeget, elkezdtük behajtani a kintlévőségeinket, de fogalmunk sincs, mi lesz az év vége felé. Minden lehetséges fórumon jelzem: a hátrányos helyzetű falvakban, így nálunk is komplex fejlesztésre lenne szükség. Amíg földutak vannak, nincs felszíni vízelvezetés és szennyvízcsatornázás, addig a falvak népességmegtartó erejét jelentő beruházások elmaradnak, nem lehet munkahelyet teremteni, akkor pedig elmennek a fiatalok – jelentette ki a polgármester.

50-60 fiatal már külföldre ment dolgozni, a lakosság mintegy negyede nyugdíjas korú. A település vezetője szerint másfél évtized múlva akár 500-600 üres ingatlan lesz a faluban, amely vagy elnéptelenedik, vagy olyan elszegényedett emberek költöznek be, akik importálják a szociális problémákat. – Elkeserítő a helyzet, 20 év múlva a mostani nemtörődömségért, a magyar vidék ellehetetlenüléséért nagyon súlyos árat fizet majd az ország – aggódott Forgó Henrik.

Olvasóink írták

 • 4. Nadim 2013. március 06. 18:53
  „Csanyteleken sárosak az utak, de ez csak tünet

  Nyáron a szárazságban nem lesz az!!”
 • 3. acidrain 2013. március 05. 09:20
  „Hirtelen úgy olvastam, hogy "csak úgy tűnik"”
 • 2. Óperenciás 2013. március 05. 08:06
  „Ha bemegyek Csanyba, sár megy a csizmamba,
  Ha kijövök Csanyból, kijön a csizmamból...

  A csanyteleki polgármester felelősen gazdálkodik.
  Szakértő módon, átlátja a technikai problémákat is.
  Segíteni kellene!”
 • 1. Norbi56 2013. március 05. 07:53
  „http://www.csongradihirek.hu/portal/index.php/szubjektiv/888-pusztulasra-itelve-videkfejlesztesi-strategiak-csdje”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borra cserélte a tyúkokat

Négy tyúkot lopott egy 46 éves kunszentmártoni férfi egyik hajnalban egy csongrádi, Vörösmarty utcai családi ház udvaráról. Tovább olvasom