Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Csanyteleki javaslat a kormánynak

Csongrád - Ha már minden önkormányzati adósságot átvállal az állam, a jól gazdálkodó településeknek hozzon létre önerőalapot. Ebből a legszükségesebb fejlesztéseikhez kaphatnának segítséget – javasolja Csanytelek polgármestere. Ez jóval több, mint amire most számíthatnak az érintett városok, falvak.
Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

Épp egy éve nyilatkozott Tállai András államtitkár ésGiró-Szász András kormányszóvivő arról, hogy az önkormányzatok adósságának konszolidálásával egy időben segíteni akarják a hitel nélkül gazdálkodó településeket is. Az érintettek közé tartozik Csanytelek, amelynek polgármestere, Forgó Henrik akkor többször megszólalt e témában. Később javaslatot dolgozott ki a jól gazdálkodók kompenzálására. Ebben emlékeztet, hogy Csongrád megyében a fölhalmozódott önkormányzati adósság fejenként leosztva 177 ezer forint volt a konszolidálás előtt. Szerinte úgy lenne igazságos, ha a hitel nélkül gazdálkodó települések lakosságarányosan ugyanekkora önerőkerethez jutnának. Ebből akkor használnának föl, ha pályázatot nyernek valamilyen helyi beruházásra, amely az infrastruktúraellátottságot javítja vagy munkahelyeket teremt. A részletezett javaslatot Forgó elküldte több helyre, a Belügyminisztériumba is.

Vagy ennek hatására, vagy ettől függetlenül, de a BM idén nyár elején levelet írt az érintett településeknek, amelyben azt tudakolta, milyen fejlesztéseket tartanak szükségesnek a helyhatóságok. Aztán nyár végén megjelentek olyan pályázati kiírások, amelyeken előnyt élveznek az adósság nélkül működő önkormányzatok. Csongrád megyében Csanytelek mellett Balástya, Csengele, Ferencszállás, Királyhegyes, Kiszombor, Kövegy, Nagyér, Nagylak, Nagymágocs, Óföldeák, Pusztaszer, Ruzsa és Üllés tartozik még ebbe a csoportba. Szeptemberben arról számoltunk be, hogy ezek közül több helyhatóság is beadta pályázatát az egyik, számukra elérhető ilyen kiírásra: térfigyelőkamera-rendszert telepítenek. Ez nem azt jelenti, hogy ott erre volt a legnagyobb szükség, csak azt, hogy a feltételek alapján csak erre tudtak jelentkezni.

Forgó felvetésére, amely ennél jóval nagyobb segítség lenne, a polgármester egy helyről kapott visszajelzést. Mint most elmondta, egyedül Tállai András válaszolt neki. Az államtitkár azt írta, „megértéssel olvasta" Forgó összefoglalóját, és tájékoztatta, hogy a működéssel kapcsolatos felvetések feldolgozása „az Önkormányzati Államtitkárságon folyamatban van".

Csanyteleken a helyi önkormányzat számításai szerint 2,5 milliárd az „infrastrukturális deficit", vagyis ekkora értékű fejlesztésre lenne szükség ahhoz, hogy a település úttal, csatornával, egyebekkel való ellátottsága elérje az átlagos szintet.

Olvasóink írták

  • 1. sajopal51 2013. november 23. 17:04
    „Az lenne a csoda,ha ez a kormány ilyen kérésre,javaslatra pozitívan és gyorsan reagálna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ipari csarnokot terveznek

Ipari csarnokot szeretnénk építeni, már beadtuk a pályázatot. A tervek szerint jövőre elkészül – közölte a csongrádi Kókai Kft. ügyvezetője, Kókai István. Tovább olvasom