Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Csanytelekre csak a beton és a drót jutott

Csanytelek - A nyilvánosság teljes mellőzésével zajlott le az utóbbi idők egyik legnagyobb beruházása Csanyteleken. Pedig abból, hogy 35 milliót fektetett be ott egy fővárosi cég, akár nagy dolgokra is gondolhatnak a község lakói.
Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

Sűrű gaz, rogyadozó háztető, elhagyatott porta az isten háta mögött – mondhatnánk. Csanyteleki tanya, ahonnan régen kihalt a gazda, már az örökösök sem gondozzák, és lassan az enyészeté lesz. Arra a falu széli házra, amelyről beszélünk, talán mégsem ez a sors vár. Ha körültekintően – főként pedig lassan – haladunk a helybeliek által szegedinek nevezett földúton, talán nem kerüli el a figyelmünket a nagyszabású projektet hirdető tábla. Ezen az áll, hogy a területen a Darányi Ignác Terv égisze alatt egy 35 millió forintos fejlesztést hajtott végre egy budapesti cég. A kivitelezés idén májusban ért véget, mikrovállalkozások létrehozása és fejlesztése szegmensben pályáztak, a pénzt felületkezelő berendezés beszerzésére fordították. Lehet, hogy még nem teljes a projekt, mert egyelőre csak egy új drótkerítés és egy 2-3 négyzetméteres betonplacc árulkodik arról, hogy valamilyen munka zajlott ott.

Nagyon figyelni kell, ha észre akarjuk venni a sokmilliós beruházás helyszínét. Fotó: DM/DV
Nagyon figyelni kell, ha észre akarjuk venni a sokmilliós beruházás helyszínét.
Fotó: DM/DV

Csanyteleki olvasóink érdeklődését is felkeltette a dolog, a falubeliek nagyon kíváncsiak mondjuk arra, hogy számíthatnak-e munkahelyre a beruházás kapcsán.

Jó indokkal bármi nyerhet

Mivel a kft.-től bővebb felvilágosítást nem kaptunk, egyelőre nem tudjuk, hogyan kezeljük a 35 millió forintos betonplacc ügyét. Bízunk abban, hogy nem kerül fel azon uniós projektek listájára, amelyen a 40 centiméteres, 40 millióból megépített bodrogkeresztúri kilátó, a 100 millióból emelt, a rossz szellemeket állítólag visszatartó szerencsi Hegyalja-kapu és a 112 milliós drégelypalánki kutyafitneszközpont is előkelő helyet kapott. Igaz, a hírek szerint utóbbit végül nem fejezték be.

A Black-Ker Kft.-t levélben kerestük meg. Megkérdeztük, hogy mi történik majd a telephelyen, illetve – mivel a fejlesztés egyelőre nem látványos – mi lesz a következő lépés. Az ügyvezető azt válaszolta, hogy „cégünk a fejlesztést az adott területen végrehajtotta. Mivel a pályázatban beszerzett eszköz mobil munkaeszköz, ezért a csanyteleki telephely csak az eszköz tárolására szolgál azon időszakban, mikor nincs munkája. A telephelyen munkahely lehetőség nincs." Szerettünk volna további részleteket is megtudni a projektről, amelyet falubeliek részéről jogos várakozás övez. Arra voltunk kíváncsiak, hogy ha ezek szerint 35 millióba maga a munkaeszköz került, amelyet Csanyteleken csupán tárolnak néha, vajon nem indokolatlan merészség a drága holmit jóval túl a lakott területen, őrizetlenül pihentetni? Erre a levelünkre nem kaptunk választ.

Egyelőre azt sem tudjuk, hogy a porta a cég birtokában van-e. A faluban úgy emlékeznek, hogy az egyik leszármazott, egy férfi örökölte azt, aki előbb a fővárosban, majd a nagymágocsi kastélyotthonban élt. Úgy hallottuk: az illető néhány éve elhunyt. A projektről a Darányi Ignác Tervet felügyelő Vidékfejlesztési Minisztériumot is kérdeztük, eddig nem válaszoltak.

A vidéket szeretnék felvirágoztatni

A Darányi Ignác Terv a Nemzeti Vidékstratégia 2012–2020 végrehajtási keretprogramja, az uniós vidékfejlesztési forrásokhoz kapcsolódó intézkedések mellett a nemzeti költségvetésből megvalósuló programokat, a jogi szabályozás korszerűsítését, az intézményi működés újjá szervezését és a szemléletformálás feladatait is magában foglalja. A stratégia által a kormány érdemi javulást kíván elérni a vidék társadalmi és gazdasági életében.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. joy 2013. szeptember 11. 06:50
  „Itt 35 M, ott 35 MD HuF tűnik el.
  2/3!
  Nekik alkotmányos joguk van hozzá.”
 • 21. natessek 2013. szeptember 11. 03:31
  „Na tessek! Összegyűjtjük mindenkinek az összes email-címét, barátnőcímét, haveri címét, meg "egyebét"!
  Sok sikert a rendszerváltáshoz! :D

  Ja, hogy ők itt loptak? Nem mindegy? :D”
 • 20. csmano 2013. szeptember 10. 20:42
  „Meddig várjanak? Még egy két hét és a képen látható parlagfű teljesen elvirágzik. :)
  A minisztériumok, meg nem olyan gyorsan reagálnak, vagy úgy egyáltalán nem, lásd a földbérletek esetét, ahol már bírói döntés is van hogy ki kell adni az adatokat, inkább fellebbeztek, és várják a határidőt amikor bezúzhatják a kért iratokat.”
 • 19. adalen27 2013. szeptember 10. 20:34
  „Ezt nevezik sikkasztásnak,csalásnak,átverésnek! Éljen..ezt is büntetlenül lehet nálunk!”
 • 18. hangman 2013. szeptember 10. 17:39
  „Mi bajod van ezzel is, mintha a kép nem lenne elég beszédes már önmagában is!”
 • 17. v.imre 2013. szeptember 10. 15:42
  „"...A projektről a Darányi Ignác Tervet felügyelő Vidékfejlesztési Minisztériumot is kérdeztük, eddig nem válaszoltak. "

  Rendben, hogy megkérdezték az illetékestől, de nem lenne az is rendjén lévő, hogy megvárják a választ és csak azt követően kelteni a hangulatot?
  Úgy nem bírom elviselni az ilyesmit...!”
 • 16. pachakuti 2013. szeptember 10. 15:25
  „Lesz még ennek folytatása!
  ...hacsak nem Simicska vagy KÖZGÉP érdekeltség...”
 • 15. jozkó 2013. szeptember 10. 14:47
  „Esetleg egy rakétasiló?
  /Egy rakéta végül is elég "mobil" eszköz/
  Az álcázása mindenesetre jól sikerült... eddig!
  Most viszont valaki ráirányította a rivalda fényt!
  Biztosan el is fogják kapni - azt , aki felfedte a titkot!
  Nemzetbiztonsági ügyekkel nem lehet játszani - a nemzet jó híre, az EU pénzek elpocsékolása úgy látszik, már nem annyira fontos?! (:”
 • 14. dondongó 2013. szeptember 10. 13:10
  „Mutyi a köbön.”
 • 13. grafika88 2013. szeptember 10. 12:16
  „Na majd lázarjanó utánnanéz hol a lóvé! meg a beruházás !”
 • 12. Hőbörödött 2013. szeptember 10. 11:43
  „Ááá! Az Eu nem kell nekünk, csak a pénze!”
 • 11. ForgóHenrik 2013. szeptember 10. 11:20
  „5. majzik 2013.09.10. 09:14
  Csanytelek ?
  Bermuda háromszög !
  A csatorna beruházásba többen beragadtunk egy - két millával !
  Szóval az Önkormányzat sem ,,piskóta" !

  Nem vagyok rá büszke, de polgármesterségem 11 éve alatt egyetlen méter csatorna nem készült önkormányzati beruházásként Csanyteleken, bármennyire szerettük volna. A felszíni vízelvezetés pályázatát elutasították, a szennyvízcsatornázás előkészítés alatt van.
  Minden bizonnyal a "Bermuda háromszög" kijelentésének ugyanennyi a valóságtartalma, legalábbis az utóbbi három választási ciklusban - ha többet tud, kérem ossza meg velem és a képviselő-testülettel, illetve az arra illetékes hatóságokkal...”
 • 10. balihoho 2013. szeptember 10. 10:16
  „Vásárhelyen is van hasonló "Beruházás" csak el kell menni a Vámház utcába, az úgynevezett, két temető közötti út, és megnézni a szép nagy táblát, elolvasni a szöveget. Egy biztos: A táblán feltüntetett új épület, (bioüzem) nincs ott.”
 • 9. csmano 2013. szeptember 10. 10:11
  „Valószínűleg egy 34 milliós luxus autót vettek, és egy millióért kerestek egy vidéki "garázst", ami alapján Eu pénzekből lehetett ezt megcsinálni.”
 • 8. kumisz 2013. szeptember 10. 10:01
  „Ez kérem egy teljesen legális igen jól működő vállalkozás. Aki az ellenkezőjét állítja hazudik.A cserepes sori zokniárus , na az bűnöző.
  Off.”
 • 7. hangman 2013. szeptember 10. 09:53
  „Így megy ez nálunk, megnyerik a pályázati pénzt, elköltik, lepapírozzák és nem történik semmi.”
 • 6. méltatlankodó 2013. szeptember 10. 09:33
  „Első látásra azt hittem, hogy parlagfűültetvényre nyerték a pénzt. Ha nem, akkor a jegyző, vagy az illetékes kormányhivatal biztosan jó kis büntit szabott ki. Vagy nem...”
 • 5. majzik 2013. szeptember 10. 09:14
  „Csanytelek ?

  Bermuda háromszög !

  A csatorna beruházásba többen beragadtunk egy - két millával !

  Szóval az Önkormányzat sem ,,piskóta" !”
 • 4. rezice 2013. szeptember 10. 09:00
  „Picit lenyelték nagyon meg ellopták!!!!”
 • 3. grafika88 2013. szeptember 10. 08:54
  „NA ezeket kéne az EU s biztosoknak megvizsgálni ! Milliós közpénzek..magánzsebbe !
  ljani is vizsgálja az offshort cégeket....kecskére..káposztát !!!
  v.Budai is vizsgálódott ..de csak a bukott baloldalt fikázta ! Itt volna az idő ..ezeket a giga beruházásokat is kivizsgálni ! NAV ?? MNFŰ ???? na meg aki e.pénzeket kiutalta ..na azt is elővenni !!Meg aki a pénz elköltését--beruházás sikerességét is ellenőrízte ! NA ezek mind a bírósági padon üljenek !!”
22 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bontásra készültek a csongrádi mesterek

A téglából épült mellvéd bontására készültek péntek reggel azok a csongrádi vállalkozók, akik a gátrekonstrukcióban építkeztek, mert tízmilliós tételekkel tartoznak nekik az elvégzett munkákért. Tovább olvasom