Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Csocsó és más semmi

Az elmúlt tizenöt év leggyérebb forgalmú szezonja ér véget ezekben a napokban a csongrádi Körös-torokban. Az üdülőterület vállalkozói szerint az esős időjárás mellett a hiányzó infrastruktúra volt az oka annak, hogy minden eddigi eredményt alulmúltak. A városvezetés fejlesztést ígér, de a megvalósítás évekre elhúzódhat.
Az idei volt minden idők leggyengébb szezonja a csongrádi Körös-torokban Fotó: Bíró Dániel
Bár pár nyári napot még jósolnak a meteorológusok augusztusra, az elnéptelenedett csongrádi Körös-torok látványa jelzi: az idei szezon befejezettnek tekinthető. Az üdülőterület kempingjébe még érkeznek ugyan vendégek, de a gyerek- és a gólyatábor, valamint a hagyományos horgászverseny résztvevőin kívül az összes foglalást visszamondták a turisták. Berényi Edit, a kempinget üzemeltető Köröstours Kft. ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta, feleannyi vendégük volt, mint az elmúlt évben, ezért vesztességgel zárják az idei nyarat. Úgy látja, a forgalomcsökkenés az ország egészét sújtó kedvezőtlen időjárásra, a kevés Körös-toroki programra, illetve a csapadékvíz-elvezetés hiányára vezethető vissza, utóbbi két probléma viszont helyi összefogással orvosolható.

– Szívem szerint nem folytatnám – nyilatkozta az érdekeltségi körébe tartozó büfés vállalkozásról Kádár Katalin, a vállalkozói udvar vendéglátóinak közös képviselője. A nyárra jellemző katasztrofális vendégforgalom miatt tízből csupán négy büfé tartott nyitva hétköznapokon, de a hétvégi estéken sem mentek annyian az udvarba, mint korábban.

Hozzátette, félő, hogy nem lesz olyan beruházó, aki a lebontásra ítélt pavilonok helyébe korszerű, az élelmiszer-biztonsági előírásoknak megfelelő üzlethelyiségeket építene, s azokat megfizethető áron bérbe adná. Kádár Katalin szerint nem várható, hogy a programszervezésbe anyagilag is beszálljanak, mivel ilyen irányú kezdeményezésük tavaly nem hozott eredményt. – Rendezettebb utakra, virágos környezetre, filmvetítésre, játszótérre és élelmiszerboltra lenne itt szükség, mert esőben csak csocsózni tud, aki a Körös-torokban nyaral – vélekedett a fejlesztésekről.

Nem emlékszik ennyire gyenge szezonra Szigeti Szabolcs sem, holott ő 1991 óta működtet szállodát az üdülőterületen. A hoteltulajdonos úgy véli, a programok bővítése és az idén megkezdett infrastrukturális fejlesztések lendületben tartása javíthat az idei helyzeten. Tapasztalatai szerint a külföldi vendégek – érthető okok miatt – kerülik a Körös-torokot, holott a Tisza cseppet sem vesztett értékéből. Holland kerékpáros csoportok, a lovas turizmus hazai képviselői egyaránt pihennének Csongrádon, de hiába áll rendelkezésre több ezer kereskedelmi és magán szálláshely, a megközelíthetőség és a felszereltség súlyos hiányosságai elriasztják őket. Szigeti Szabolcs éppen ezért a legégetőbb problémának az esővíz-elvezetést tartja, amit mihamarabb rendezni kell.

– A belső úthálózat és a csatornarendszer fejlesztéséről a napokban beszélünk az üdülőtulajdonosokkal – reagált megkeresésünkre Bedő Tamás. A polgármester elmondta, szilárd útburkolat és átereszek építésére több tízmillió forintot kívánnak költeni a jövőben, a megvalósítás azonban évekre elhúzódhat, hiszen – elsősorban – pályázati források kiaknázásával szeretnék előteremteni a beruházásokhoz szükséges anyagi hátteret.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád kenyere

Csongrádon a városháza és a Nagyboldogasszony-templom közti téren szombaton délelőtt 9 órai… Tovább olvasom