Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Csodák márpedig vannak

Csongrád - Blázsik Ildikót és kisfiát nem érdekli az orvostudomány, ők élni akarnak. A csongrádi anyuka egyedül neveli két és fél éves gyermekét, aki súlyos gerinc-rendellenességgel született. A szakemberek szerint amit együtt elért az édesanya és kisfia, az "élettel összeegyeztethetetlen csoda".
A nyílt gerinc az élettel összeegyeztethetetlen – olvasható a várandós mamák könyvében. Blázsik Patrik édesanyja csak a szülés előtt néhány héttel tudta meg a kezelőorvosát helyettesítő ügyeletes nőgyógyásztól, hogy milyen súlyos rendellenessége van gyermekének. A két és fél éves kisfiát a kezdetektől egyedül nevelő csongrádi anyuka mégis rendíthetetlenül hisz benne, hogy Patrik egyszer még járni fog. Az orvosok épp az ellenkezőjét állítják, de ez éppúgy lepereg Blázsik Ildikóról, mint amikor azt mondták neki, hogy négyéves koráig ülni sem fog a csípőtől lefelé béna pici. Hiszen agykamratágulata is van, amit egy beépített sönttel kezelnek. Ehhez képest Patrik jó ideje magától ül, november óta a bilin is, egyedül eszik és iszik, s nem mellesleg 18 hónapos kora óta folyamatosan beszél.

Ildikó hisz abban, hogy nyílt gerinccel született fia egyszer még járni fog.
Fotó: Bíró Dániel

– Kettőnk akarata miatt tartunk itt – véli Ildikó. A csonka család most havonta 83 ezer forintból kénytelen megélni, de azért ennyiből, mert az önkormányzat idén januártól június végéig havi nyolcezer forint időszaki támogatást utalt ki nekik. Előtte viszont minden helyi támogatási forrástól elestek: sem félszocpolt, sem az első lakáshoz jutást segítő támogatást nem ítélték meg nekik. Ezért maguknak kell kigazdálkodni közös otthonuk hiteltörlesztését, illetve Patrik ellátásának, utaztatásának és a gyógyászati eszközök beszerzési költségeit. Mivel a kisfiú csak kerekes székkel tud közlekedni, a városszéli házukon is van mit még csinosítani. Például akadálymentesíteni kell a fürdőszobát. Tavaly nyáron együtt festették ki a gyerekszobát – mondja Ildikó. Ő az ecsetet ragadta meg, Patrik pedig lelkesítette, nehogy elcsüggedjen. Így szigetelték le hungarocellel a konyha vékony falait is, amikor ősszel hidegebbre fordult az idő.

– Szinte összenőttünk. Mindenhová együtt megyünk, de ezt nem is lehet másként csinálni, hiszen Patriknak állandó felügyeletre van szüksége – mondja az anyuka, miközben a kisfiú is egyfolytában szóval tart. Érdeklődik a füzet iránt, mit írok bele. A fényképezőgépet is meg kell mutatni neki, és arra is kíváncsi, hol parkol a kocsi, amivel jöttem, mert szívesen megnézné. Mindezt ülve, kakaóját kevergetve produkálja, és arra is figyel, hogy tanácsot adjon édesanyjának, mit hol találhat a lakásban.

A két és fél éves kisfiát a kezdetektől egyedül nevelő csongrádi anyuka rendíthetetlenül hisz benne, hogy Patrik egyszer még járni fog.
Fotó: Bíró Dániel

– Szuper srác – büszkélkedik Ildikó, de arról már nem szívesen beszél, hogy miért nehéz maga mellé egy párt találnia. Szerinte nem sok férfi van a földkerekségen, aki kettőjüket együtt, illetve ezt a helyzetet minden feltétel nélkül elfogadná. Keserű tapasztalatai is vannak. Amikor például kiderült, hogy nagy összegű kártérítés igényével műhibapert indított a szentesi kórház ellen, jelentkezett egy ember, hogy szívesen biztosítana lakhatást nekik, cserébe viszont adják oda neki – a még meg sem ítélt – pénzt, amiből a gazdaságát felfejlesztené. A peres eljárás egyébként folyamatban van, de az ügy jelenlegi állásáról nem kívánt nyilatkozni az anyuka. Azt mondja, a pénznél sokkal fontosabb, hogy élnek.

Felnőtt módon kommunikál

Mindenki lemondott Patrikról, hiszen bármikor meghalhat, az édesanyja mégis függetleníteni tudja magát ettől, és nap mint nap erőn felül teljesít. Amit együtt művelnek, az csoda – mondta lapunknak Meló Jánosné, a csongrádi pedagógiai szakszolgálat gyógypedagógusa. Ildikó és kisfia szeptember óta hetente kétszer jár fejlesztési foglalkozásra, ahol a pici – amellett, hogy gyöngyöt fűz vagy idősebb gyerekeknek való kirakóval játszik – szinte felnőtt módon kommunikál. Nem véletlen, hogy ő a gyerekcsoport szóvivője, ha éppen társai valamit el akarnak érni a nagyoknál.

Olvasóink írták

 • 14. Patrik Anyukája 2008. február 19. 17:09
  „Segítségkérés
  Aki adója 1%-ával tudna segíteni kérném az Őszinte Gyermekszív Alapítvány 117 42 221-20035183 OTP Bank Rt. bankszámlaszámára küldje.A megjegyzés rovatba kerüljön a Blázsik Patrik név,fontos!
  Köszöni Blázsik Patrik minden segíteni tudónak a felajánlást.”
 • 13. Anya Mama 2008. február 16. 11:05
  „A történelmi egyházaknak én szívesebben adom az adóm 1%-át, minthogy az államnak maradna, akikenk kötelessége volna ellátni a betegeket, és keményen elmarasztalni a tévedő orvosokat. Az állam egyszer sem nyújtott segítő kezet azoknak a családoknak, akik tényleg rászorulnak, és nem halmozottan hátrányos helyzetűek, viszont nemrégiben olvashattunk arról, hogy egy szentesi beteg kisfiú cslaádját nem üres kézzel látogatta meg a megyéspüspök. Lehet, hogy az 1%-okból befolyt összegből segítette őket...
  Mindezek mellett természetesen a legnagyobb elismerésem az anyának, és minden olyan családnak, akik otthon vállalják yermekeik ápolását, feltéve rá a saját életüket. Ők ANYÁK. én is szívesen támogatnám Ildikót.”
 • 12. zöldike 2008. február 13. 11:38
  „Kedves Szerkesztő Úr!

  Segítene kérem abban,hogy hogyan tudnám adóm 1%-át felajánlani Blazsik Ildikónak és kisfiának?Hogyan lehetne valami alapítványom keresztül segíteni őket,hogy tényleg ők kapják meg amit felajánlanánk?
  Kérem tegye közzé ha van hova felajánlható elérhetőség még az adóbevallás beadása előtt.
  Köszönöm.”
 • 11. zöldike 2008. február 13. 11:32
  „Szörnyű dolognak tartom,hogy a mai világban a fejlett tudomány mellett előfordulhatnak még ilyen nagy elnézések,hogy egyértelmű dolgokat nem lát meg az orvos.Persze egy jó ügyvéddel megnyer mindent,bármi is volt a bűne.Régen levágták a fél kezét egy-egy hibáért,kár,hogy ezt beszüntették nem sok ember választaná ezt a hivatást,vagy sok kezetlen ember lenne.Bár lehet,hogy lennének igazi becsületes alapos orvosok is.
  Jó lenne ha lenne egy alapítvány ahova adóm 1%-át küldhetném,úgy érzem ennél jobb helyre nem is ajánlhatnám fel.
  Kitartást mindenhez az életben,csak Patrik a lényeg és senki más,ne foglalkozz azokkal akik bármiért is megszólnak.”
 • 10. krisz 2008. február 12. 00:33
  „Ildiko,
  a legnagyobb tisztelettel es csodalattal kivanom, hogy teljesuljon mindkettotok alma, Patrik jarj!
  Csodakat mi emberek (TE) vagyunk kepesek muvelni es ez a kitartas biztos hogy celhoz visz Titeket. Csak pozitivan!
  Legeytek boldogok!

  Udv Irorszagbol...”
 • 9. B. Zsuzsi 2008. február 11. 23:52
  „Kedves Ildiko!
  A Peto Intezet es szamos videki kozpontja sikerrel oktatja a Patrikhoz hasonlo nehezsegekkel kuzdo gyermekeket. Nem tudom hogy korabban probalkozott-e mar de mindenkeppen erdemes legalabb egy vizsgalat erejeig felkutatni egy kozeli konduktort vagy az intezet Tanacsado szolgalataval felvenni a a kapcsolatot.
  Csak kitartas, lehet hogy nem is olyan lehetetlen amirol almodik (de ennek es Patrik lehetosegeinek felderitiesehez persze konduktiv pedagogia szakvizsgalat szukseges). Minden jot kivanok!”
 • 8. Meló Jánosné Kati 2008. február 11. 19:25
  „Én agyógypedagógusa vagyok és úgy érzem, hogy minden velük töltött perc ajándék. Annyi szeretet és vidámság árad Patrikból és anyukájából, hogy úgy érzem jó lenne mindig így lenni.”
 • 7. bd 2008. február 11. 14:43
  „Blázsik ildikó elérhetősége: 30-287-4232”
 • 6. bespin 2008. február 11. 12:28
  „Szívesebben ajánlanám nekik az 1%-om , mint a történelmi egyházaknak!!!Bocs,akit sért a mondatom,de én így érzem!”
 • 5. yanick 2008. február 11. 10:48
  „Ilyen jellegű cikkek esetén jó lenne, ha a szerkesztőség közzé tenne valamiféle elérhetőséget, vagy számlaszámot, hogy a segíteni szándékozók egyszerűen tehessék azt.”
 • 4. alma 2008. február 11. 10:45
  „Sokszor az ember úgy érzi az ő mindennapi problémája a legnagyobb a világon! Az ilyen cikkek után viszont elgondolkozhatunk azon, hogy mi is az igazi probléma és mi is az érték az életben!
  Kívánok további sok akaraterőt és rengeteg boldogságot az anyukának! Megérdemli!”
 • 3. Suhajda László 2008. február 11. 10:27
  „Kedves Ildikó!
  Fogadja legnagyobb elismerésemet azért, amit tesz, cinikus, felelőtlen orvosaink tanulhatnának Öntől, emberséget mindenképpen. Az orvostudománynak bizony, korlátai vannak, az emberi elme hatalma viszont korlátlan. Ha Ön úgy döntött, hogy a gyermeke egészséges lesz és nagyon helyesen nem hagyja magát ettől eltéríteni, akkor az úgy is lesz. Mert Jézus is azt mondta: "A te hited szerint adatik néked." Kívánok sok erőt és kitartást!”
 • 2. bespin 2008. február 11. 10:05
  „Szerkesztők ez kell a címoldalra, példaértékű az akarat.Gratulálok!”
 • 1. motherboard 2008. február 11. 06:08
  „Hihetetlen azaz erő ami Ildikóban van,példát mutató.Sok anya ha ilyen tőrténik a családban "eldobja",intézetbe adja gyermekét.Kérem ha valaki tudja a pontos cimét Ildikónak irja meg a motherboard@citromail.hu e-mail-ra.Szeretném meglátogatni anyát és gyermekét.Előre is köszönöm.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos baleset Csongrád és Kiskunfélegyháza között

Csongrád - Egy súlyos és egy könnyű sérültje van annak a balesetnek, ami a 451-es főúton Csongrád és… Tovább olvasom