Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Csongrád csak papíron a játszóterek városa

Csongrád - Csak papíron a játszóterek városa Csongrád – a nyilvántartásban szereplő 38 városi játszóhely közül csak öt felel meg az uniós előírásoknak, de azokat is folyamatosan rongálják.
A városgondnokság becslése szerint évente több százezer forintos kárt okoznak a vandálok. Decemberig felmérés készül a játszóhelyekről, nyárra pedig eldőlhet, hol maradhatnak meg, és mikor fejlesztik őket.

A nyilvántartott játszóhelyek alapján a játszóterek városa címre is eséllyel pályázhatna Csongrád, de a helyzet ennél sokkal lehangolóbb: harmincnyolcból mindössze öt olyan játszóeszközökkel ellátott grund van a Tisza-parti városban, amely megfelel az uniós előírásoknak. Ezeket 2004–2005-ben építtette az önkormányzat mintegy harmincmillió forintból. A helyszínválasztás nem mindenütt vált be, a Hosszú utcai játszóteret például hamarosan átköltöztetik. Ezt a kihasználatlansággal és az ismétlődő rongálásokkal indokolják a városházán, ahol még nem döntötték el, hová kerülnek a fajátékok.

A játszóhelyek gondozását és karbantartását a városgondnokság parkfenntartási feladatokra – fanyesésre meg fűnyírásra is – elkülönített, 4,5 milliós éves keretéből kell biztosítani, de az a több százezer forint, amit erre a célra használnak föl, valójában a vandálok okozta károk kijavítására megy el.

A városgondnokság becslése szerint évente több százezer forintos kárt okoznak a vandálok. Fotó: Bíró Dániel

– Volt olyan hét, amikor egyik nap megjavítottuk, másnap már tönkretették az Ifjúság tér faerődjének tornyát, és ebből versenyt űztek a rongálók – nyilatkozta lapunknak Bodor János. A városgondnokság vezetője nyilvántartásukkal kapcsolatban hozzátette, decemberig felmérik az összes játszóhelyet, és kiszűrik azokat, amelyek csak azért kerültek ebbe a besorolásba, mert ott egy hinta vagy egy libikóka található. Arra is figyelemmel lesznek, hogy hol csökkent az igény a játszóterekre, és hol lenne indokolt kialakításuk. Bodor János példaként az Alsóvárost és Körös-torokot említette, szerinte a jelenlegi helyzet és korábbi javaslatok tükrében mindkét helyen szükség lenne fejlesztésre. A nem biztonságos játékokat egyébként, amint tudomást szerez róla, elszállítja a városgondnokság.

Csongrádon úgy kalkulálnak, egytucatnyi EU-konform játszótér ki tudná elégíteni a helyi igényeket, és fenntartásukra is lenne elegendő pénz. Az, hogy hol létesülhet új, vagy újulhat meg játszótér, nyárra dől el. Bedő Tamás 2004-ben azt mondta, négy-öt éven belül korszerűsítik a város legforgalmasabb játszóhelyeit. Tegnap viszont azt fejtegette a polgármester, hogy rövid távon az intézményi játszóterek felújításának van nagyobb esélye, de ha lesz – ahogy eddig volt – minisztériumi pályázati lehetőség, az önkormányzat indulni fog.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kell ingyenebéd Csongrádon

Csongrád - A korábbi évekhez képest jelentősen csökkent a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt… Tovább olvasom