Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Csongrád ezer szállal kötődik Erdélyhez

Bár eddig hivatalos testvérkapcsolat nem jött létre, a csongrádiakat szoros szálak kötik Erdélyhez. Gyergyószentmiklóson szerepeltek nemrég a Múzsa-iskola diákjai, az árvíz hírére gyűjtést rendeztek a rászorulóknak. Bedő Tamás polgármestert pedig szíve választottja várja Erdélyben.
Kováts Attila és tanítványai a gyergyószentmiklósi művelődési házban zenéltek egy közös kiállítás megnyitóján. Fotó: Bálint Gyula György
Gyergyószentmiklóson és környékén jártak a csongrádi Múzsa-iskola diákjai. Az erdélyi és csongrádi fiatalok közös művésztáborban pihentek és dolgoztak, együtt állították ki rajzaikat, festményeiket, fotóikat és kerámiáikat, s a zene sem maradt el – muzsikáltak szívből a tárlaton, ahol jelen volt a szentmiklósi polgármester is.

Török Mária, a Múzsa-iskola igazgatója örömmel újságolta, december első napjaiban, az erdélyi város ünnepén irodalmi-zenei műsorral szerepelnek a csongrádi fiatalok és tanáraik. Kolcsák Béla, a gyergyószentmiklósi művelődési központ igazgatója a két település összefogását emelte ki, amelynek szép példája lett a művészeti alkotótábor. Kováts Attila karnagy pedig a gyergyócsomafalvi és a csongrádi fúvósok szakmai együttműködésén munkálkodik évek óta: kölcsönös szereplésekre hívják meg egymást. Az Erdélyi Baráti Körnek köszönhető – amelyet néhai Piroska Réka, az akkori csongrádi polgármester kezdeményezett –, hogy Hosszúmező, Rákosd, Hármasfalu és a csongrádi családok közt jó kapcsolat alakult ki. A kör alapítótagja s társelnöke, Gyapjas Mihály elmondta: a jelenleg 50 főt számláló civil szervezetet nem az Erdélyből átköltözött magyarok, hanem a csongrádiak hozták létre.

A Tisza-parti városnak jó híre van Erdélyben. A természeti katasztrófa hírére azonnal pénzt gyűjtöttek az itteniek, a városi énekkar jótékonysági hangversenyt hirdetett, amelynek bevételét Bedő Tamás polgármester és Oláh Ferenc, a helyi zenebarátok egyesületének elnöke adott át Farkaslaka polgármesterének, Demény Gábornak.


Bedő erdélyi menyasszonya

Sokan tudják Csongrádon, hogy Bedő Tamás polgármestert erős érzelmi szálak kötik Erdélyhez, mivel mennyasszonyát onnan választotta. Arra a kérdésre, hogy hányszor kel útra évente, azt mondta: egy tucatnál többször. Nem tévéhírekből ismeri tehát az ott élők gondjait és örömeit. Természetesnek tartotta, hogy a városnak erejéhez mérten anyagi segítséget is kell nyújtania, ezért kezdeményezte a gyűjtést. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A doktornő folytatja Csanyteleken

Csanyteleken eddig 230-an jelentkeztek Csehpál Etelka doktornőnél vérvételre, szűrővizsgálatra. A… Tovább olvasom