Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Csongrád is beoltatná bakfisait

Csongrád - Legalább 3 millió forintot szán a csongrádi önkormányzat a méhnyakrák elleni védőoltásokra. A megelőző akció a 14 éves korosztályt érinti. Mivel nem kötelező oltásról van szó, az igények számától függ, hogy az oltóanyag 90 ezres árából mennyit fedez a település.
Az egészségmegőrzés területén konkrét lépesekre szánta el magát a csongrádi önkormányzat. A képviselő-testület szeptemberben fogadta el a város egészségtervének prevenciós programját, amelyben olyan megelőzési akció is szerepel, aminek a 14 éves korosztály a célcsoportja. A méhnyakrák elleni küzdelem sokáig a szűrőrendszerre korlátozódott, a védőoltás két évvel ezelőtti bevezetése óta viszont már 11 éves kortól megelőzhető a betegség.

Magyarország az uniós tagállamok között a második helyen áll a méhnyakrák gyakorisága és az ebből eredő halálozás tekintetében. Hazánkban évente mintegy ötszázan halnak meg ebben a betegségben.

– Az elsődleges megelőzés egyik leghatékonyabb színtere az iskola, ezért döntöttünk úgy, hogy lehetőségeinkhez mérten hozzájárulunk a védőoltások költségéhez – mondta lapunknak Somogyi Árpád képviselő. – Ahhoz, hogy kialakuljon a védettség, három oltásra van szükség egy éven belül. Mi úgy számoltunk, hogy 100 csongrádi kislányt tudunk támogatni azzal, hogy a három közül az utolsó oltást a város finanszírozza.

Az egészségmegőrzés területén konkrét lépésekre szánta el magát az önkormányzat. Legalább 3 milliót áldoznának a lányok védelmére. A szerző felvétele
Az egészségmegőrzés területén konkrét lépésekre szánta el magát az önkormányzat.
Legalább 3 milliót áldoznának a lányok védelmére. A szerző felvétele

Az egészségügyi bizottság szocialista elnöke kitért arra is, hogy mivel nem kötelező oltásról van szó, a szülők döntik el, vállalják-e oltásonként a 30 ezer forintos terhet. Az igényeket ez év végéig mérik föl a városházán. Addig összevont szülői értekezletet is tartanának, ahol nőgyógyász is segítségére lenne a családoknak. Somogyi szerint a 3 milliós támogatási keretet is lehet bővíteni, ha kedvező lesz az akció fogadtatása.

Évente ezer új beteg

Magyarországon évente több mint ezer új beteget fedeznek fel és kezelnek méhnyakrákkal. A betegség kockázati tényezői közül messze a legjelentősebb a humán (emberi) papilloma vírussal (HPV) való fertőzöttség, amely az összes méhnyakrákos eset legalább 82 százalékában megtalálható. A HPV az egyik leggyakoribb, szexuális úton terjedő fertőzés. A klinikai próbák eredményei szerint az oltóanyag csaknem 100 százalékos védelmet nyújt a vírus azon törzsei ellen, amelyek a legveszélyesebbek a méhnyakrák kialakulása szempontjából. Az oltóanyag öt évre biztosít védettséget.

Füsttilalom következhet

A köztéri és munkahelyi dohányzás visszaszorításáról sem tett le a csongrádi önkormányzat. Ahogy az egészségterv részeként jóváhagyták, év végéig rendelettervezet készül arról, hogy a város mely pontjain tiltanák be a dohányzást. Somogyi Árpád ezzel kapcsolatban lapunknak azt mondta, konkrét helyeket, például intézményeket, játszótereket neveznének meg a javaslatban. A civilben háziorvos politikus biztos benne, hogy lesznek ellenzői a szigorításnak, de szerinte valahogyan Csongrádnak is el kell indulnia a füstmentes úton.

Olvasóink írták

 • 3. Dr. 2008. október 17. 18:42
  „Álljatok fel már lányok onnan! :) Be kell oltani őket mert megbetegszenek. De tényleg...”
 • 2. Fűzfa Vessző 2008. október 15. 20:40
  „A kép tanúsága szerint a lányok a folyosó kövezetén ülnek ez hatalmas igénytelenséget jelez ,és egészségtelen is. Az ablakokon beeső fények jó időről tanúskodnak a tanárok miért nem küldik az udvarra a tanulókat, valószínűleg jobb lenne az állóképességük ha a jó levegőn mozognának.
  F.V.”
 • 1. triniti 2008. október 14. 18:56
  „Én azt gondolom, hogy egy olyan vírussal szemben, ami szexuális úton terjed, nem biztos hogy a gyógyszeres megelőzés jelentené az elsődleges megoldást, bár a kezdeményezés alapgondolata nem rossz!

  Ebből a pénzből egy csomó oktatást kellene tartani a diákoknak, és szüleiknek(!), sőt óvszereket osztogatni, ami nem csak a HPV-től óv meg.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádi vízió 2058-ról

Csongrád - Lefednék a szőke folyót, víztározókat építenének, csak hogy megmentsék a Tisza-völgyet a csongrádi Batsányi János gimnázium jövőbe látó diákjai. Tovább olvasom