Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Csongrád is dilemmázik ivóvíz-ügyben

Csongrád - Kiderült, mégsem társulhat Szekszárddal Csongrád az ivóvíz-szolgáltatásra.
Márpedig muszáj szövetkezni más településekkel: a tavaly elfogadott törvény értelmében idén májustól csak azok a vízszolgáltatók kapnak működési engedélyt, amelyek legalább 50 ezer felhasználói egyenértékkel rendelkeznek – ez lényegében a fogyasztói bekötések számát jelenti.

Később 100 ezer egyenérték lesz a küszöb, 2016-tól pedig 150 ezer. Ezzel az volt az Országgyűlés célja, hogy csak önkormányzati vagy állami kézben maradjon szolgáltató, és az egyesülések, a csökkenő fajlagos költség révén olcsóbbá váljon az ivóvíz. Csongrád megyében a Szegednél kisebb települések vízművei társulni kényszerülnek. Csongrád önkormányzatának a szóba jöhető partnerek közül azért volt szimpatikus a szekszárdi központú Sió- és Duna-menti Víziközmű Társulás, mert egyenrangú felek partnerségét kínálta. Gyovai Gáspár alpolgármester lapunknak most azt nyilatkozta, egy újabb jogszabály miatt nem jöhet létre a partnerség, mert 40 kilométernél nagyobb a távolság a társulás központja és Csongrád között.

Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

– Van viszont tulajdonrészünk a Békés megyei központtal megszervezett Alföldvíz Zrt.-ben, és most azzal a céggel tárgyalunk – tájékoztatott Gyovai. A zrt.-t az évi 6 milliárdos bevétellel bíró Békés Megyei Vízművek Zrt. hozta létre tavaly, a törvényhez igazodva. Terjeszkedik Csongrádban és Hajdú-Biharban, már most 385 ezer egyenértékkel rendelkezik, de várhatóan 1 millió fölé nő ez a szám.

A csongrádiaknak bő egy hónapjuk van arra, hogy döntsenek, de az időszűke ellenére szeretnének érvényt szerezni érdekeiknek. Így például fontos, hogy a város eddigi szolgáltató cége, mint munkahely, továbbra is szerepet vállalhasson a helyi ellátásban, és az ivóvízminőség-javító program anyagi terhe a lehető legkisebb részben érintse a fogyasztókat.

Olvasóink írták

 • 8. hajnalka 2013. április 05. 09:08
  „6. Báránykám! Rossz helyen tanultál.”
 • 7. Norbi56 2013. április 03. 13:55
  „http://www.szekszard.hu/altalanos_kozzeteteli_lista/szervezeti_szemelyzeti_adatok/i7_gazdalkodo_szervezetek

  most , hogy "natessék" bogarat ültetett a fülembe elzarándokoltam Szekszárd hivatalos oldalára , arra a következtetésre jutottam, ( amennyiben igaz a kapcsolat?) hogy nincs itt még lezárva a KFT alapítási bumm! Van számos olyan terület amit ki lehet szervezni gazdasági társaságba és komoly ügyvezetői béreket lehet kifizetni, nem beszélve a felügyelő bizottsági tagságokról.Húsz-harminc "aktívát" simán lehet finanszírozni eképpen!”
 • 6. báránykám 2013. április 03. 13:08
  „muszájjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj????????????????????? én még így tanultam: muszály”
 • 5. natessek 2013. április 03. 12:26
  „4. pachakuti 2013.04.03. 11:36 Mert "doktorszöszi"egyik nagy barátnője a szekszárdi alpolgármester, Dr. Haag Éva - Ő egyébként egy nagyon "baba baby", ajánlom minden férfitársam (és az ultraliberális hölgyismerőseim) figyelmébe: http://www.szekszard.hu/szekszard/UserFiles/Image/kozugyek/onkormanyzat/testulet/2010tol/dr_HaagEva.jpg”
 • 4. pachakuti 2013. április 03. 11:36
  „Miért pont Szekszárd? Annyi más város van. Gondolhattak volna akár Szentgotthárdra vagy Vásárosnaményra is.”
 • 3. Norbi56 2013. április 02. 19:23
  „2011. évi CCIX. törvény
  "45. §(6) A víziközmű-szolgáltató víziközmű-működtetés körébe nem tartozó tevékenysége (a továbbiakban: másodlagos tevékenység) nem veszélyeztetheti a víziközmű működtetését, a folyamatos, biztonságos és előírt színvonalú ellátást. Másodlagos tevékenységnek minősül különösen az elkülönített rendszerű csapadékvíz elvezető rendszerek üzemeltetése, a fürdőüzemeltetés, a nem közműves szennyvízszállítási közszolgáltatás, valamint az árvízvédelemmel kapcsolatos tevékenység."
  s a jogalkotónak eszébe sem jutott, hogy Csongrádon még a belvárosi vendégházak üzemeltetését is a KFT-re bízzák és ezzel tovább veszélyeztetik a közszolgáltatást...
  ...egyébként ezt a jogszabályt nem az elmúlt évben ( Gyovai G) hanem 2011-ben fogadta el az Országgyűlés...”
 • 2. keletaru 2013. április 02. 18:49
  „Norbi56 :-) Majd döntenek a DRÁGA bizottságok . Tudjuk csak nekünk állampolgároknak kell jogkövető magatartást tanúsítani . Hisz látjuk képviselőinket bizottságainkat NEM lehet vissza hívni ! MAGYARUL ELSZÁMOLTATNI !? Üdv Lévai Attila”
 • 1. Norbi56 2013. április 02. 11:59
  „Ez már akkor is nyilvánvaló volt amikor a KFT pályázott a fürdőberuházásra amely körül akkora a csend hogy az csak na. S akkor is amikor a minap a vendégházakat erre a cégre bízták...Isten malmai nagyon lassan és akadozva őrölnek Csongrádon...vagy már akkora a rutin a cégalapításban, hogy akár holnap is alapítanak erre a célra,. Hoznak hozzá ügyvezetőt és választanak maguk közöl felügyelő bizottságot....?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tojásfestés, kalácsfonás, gyermekzsivaj

Gyermekzsivajtól volt hangos húsvét vasárnapján a csongrádi művelődési központ. A lurkók elrejtett csokitojásokat kereshettek, nyuszit simogattak.
Tovább olvasom