Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Csongrád is idősbarát város lett

Csongrád - Rendezvények, kiállítások, önként vállalt feladatok – nemrég kitüntetéssel és egymillió forinttal ismerték el azt, hogy Csongrád sokat tesz az idősekért.
Csongrád – és öt másik önkormányzat – sikeresen pályázott a kormány felhívására és nyert egymillió forintot, valamint Idősbarát önkormányzat kitüntető címet. Az elismerést az elmúlt héten vette át a parlamentben a város polgármestere, Kőrösi Tibor.

– Az önkormányzat idősügyi koncepciójának célja, hogy helyi szinten keressen megoldást az öregedésből származó problémák kezelésére. Pályázatunk egyik kuriózuma a Bölcsek Tanácsa volt. A civilekből álló testület fő feladatának tekinti, hogy az önkormányzati lépések az idősek érdekeit és a város előrehaladását egyaránt szolgálják. Tagjai között például olyan köztiszteletben álló személyek vannak, mint Molnár József volt polgármester – tudtuk meg Kőrösi Tibortól.

A városban régi hagyomány az idősek napja és az idősek hete megszervezése, valamint a szépkorúak köszöntése. Legutóbb október 1-jén hívta meg a 90. életévüket betöltött csongrádi polgárokat az önkormányzat.

A város törekszik rá, hogy tartalmas programokat szervezzen az időseknek. DM/DV
A város törekszik rá, hogy tartalmas programokat szervezzen az időseknek.
Fotó: DM/DV

– A személyes gondoskodás keretében nyújtott nem kötelező szolgáltatások közül nagyon fontos a tanyagondnoki szolgálat és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, amelyet Csongrád közigazgatási területén, valamint a kistérségben mintegy százan vesznek igénybe – mondta Szabóné Tóth Irén a szociális ellátások intézményének vezetője. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás 24 órás készenléti rendszerben működik. A riasztást követően az ügyeletes szociális gondozó 30 percen belül a helyszínre megy.

A pályázat nem titkolt célja az volt, hogy az önkormányzatok próbáljanak valamilyen – a szokásos ellátáson túlmutató – pluszt is vinni az idősekkel kapcsolatos tevékenységi körükbe: kössék össze a generációkat, vonják be a fiatalokat. Ennek szellemében szervezték a közös virágültetést és a nagyik hetét, de nagy sikert aratott a Most mutasd meg, nagyi! című kiállítás, amelyre az idősek készítettek tárgyakat változatos technikával.

– A most nyert egymillió forintból segítjük az idősek önálló életvitelét. A város összes hatvan év feletti polgárának szeretnénk lehetőséget biztosítani, hogy aktív életvitelét a lehető legtovább fenntartsa, ezért egy rehabilitációs központ alapjainak kidolgozásán gondolkodunk – mondta Uzsoki Zsuzsanna, a szociálpolitikai osztály irodavezetője.

Olvasóink írták

 • 12. tények 2011. október 12. 20:50
  „Kedves Swain!
  A Csoterm beruházás,mint példaként hozott fejlesztés annyiban sántit,hogy ezt is-mint gyakorlatilag minden most futó beruházást-csak átvette a város mostani vezetése,nem ő találta ki.A projekt maga 2007-es testületi ülésen kapott támogatást,az unios támogatás pedig 2009-re datálódik...Egyébként még e beruházásnak várjuk ki a végét,rejt magában nem kevés kockázatot,amit ráadásul közel 400millió ft értékben gyakorlatilag a város magára vállalt.”
 • 11. hank 2011. október 09. 18:36
  „Kuci: a mozival kapcsolatosan semmin sem csodálkozom. Elfelejtettek vetítőgépre pályázni, elfelejtettek légcserélőt beépíteni. Most kivette egy vállalkozó, aki ha jól tudom valami étkezdét alakít ki. A kérdés, hogy a mostani csongrádiak mennyire fognak oda járni? Mert az átlagéletkor növekszik - Csongrád nem fiatalodik. Azzal, hogy a testület korlátozta a szórakozást a városban, igazából a fiataloknak mondta azt, hogy mehettek a sunyiba!

  A testületnek rá kellene jönni, hogy nem azért fog idejönni bármilyen cég, mert "mi vagyunk Csongrád" hanem azért mert van elegendő mennyiségű szakképzett munkaerő, beszállító, adókedvezmény, infrastruktura és kiszámítható közeg.

  Igaz, ez országos betegség, de sok csongrádi Budapesten dolgozik és csak hétvégére jár haza. Eddig ez jelentette a kikapcsolódást: esteégy buli, találkozás a barátokkal. A testület ezt húzta keresztbe és mondta, hogy jobb ma 1 idős személy mint 10 fiatal. Pedig csak példát kellene venni más városoktól: Szentes. Ott érdekes módon nem zavar senkit a buli reggel 6-ig és van rendőri jelenlét. Csongrádon egyszerűbb ezt másra kenni. A szórakozóhelyek hibásak, mert nyitva vannak. Hiába a közterület: nincs közterület felügyelő aki pl este a Körös-torokban a partélen a dolgukat végző embereket elkapja. Rendőr sincs aki rendet tartson.
  Kicsit fordítottan megy itt minden.
  Ezek után nem csodálkozom, hogy nem jött ide 1 év alatt egy új cég sem hiába "vannak kérők".

  Hank”
 • 10. Gépész 2011. október 06. 18:36
  „Éljen Csongrád!!!

  Pálya kezdő gépészmérnök vagyok és 100km-rel arrébb vagyok kénytelen dolgozni ,mert Csongrádon nincs munka lehetőség. De még csak lehetőséget sem teremt a város vezetés.

  Szórakozni megint csak kilométerekkel arrébb tudok, mert azt is tiltja a "jó" csongrádi vezetés.

  Ez nem fejlődés hanem temetés. Csongrád temetése.”
 • 9. keletaru 2011. október 06. 17:49
  „@Swain : Bocsánat de ez inkább helybe topi mint fejlődés, inkább minusz mint plussz . EGYESEK-nek áthuzott táblát néha elkelene hagyni , szembesüljenek a fejlődés jeleivel máshol . Tudnák akkor itt mi van ? Mert könnyű azt mondani mi elégedetlenek vagyunk ! IGEN , igen és igen azok még vastagon bent ülnek akik eme fejlődés irányába mozgatják e FALUT ! Persze mint látjuk felelősségel , s niki minden BŰN ROSSZ DÖNTÉS megbocsátható a FALU-meg fizet mindent HELYETTÜK ! Ez a bibi az a NAGY elszámoltatás valahogy bedugult . Azért a SEMMIT ne dicsérjük már agyon , mint látszik itt azt is lehet ! Értünk , miattunk ,nekünk ! De beszélhetnénk a MOZI sorsáról is ott sem stimmel valami. Merg ahogy szél fuuuutta információm van elég érdekessen változott a bérleti szerződés ...Üdv Kuci”
 • 8. tromi 2011. október 06. 08:38
  „A LEHETŐ LEGJOBB PÉLDÁT HOZTAD! (vagy én tudok túl sokat, vagy te túl keveset)
  Javaslat: 2008 tól kezdve a képviselői előterjesztéseket, és határozatokat olvasgatni a mai nappal bezárólag!

  Utána országosan is megvizsgálni az ilyen irányú fejlesztéseket, és a rájuk vonatkozó törvényi előírásokat(!) (Megjegyzem itt a kulcsszó! A szabad rabláshoz és az energia szektor immáron 2 éve vezető gazdasági szerepének okához)

  A LEGJOBB PÉLDA!!! Köszönöm!”
 • 7. Swain 2011. október 05. 11:28
  „@tromi: nyilván van ok a méltatlankodásra, csak azt akartam érzékeltetni, hogy nem pont ez a megfelelő cikk ehhez
  volt egy pályázat, megnyertük, kapott a város egy millió ft-t - ezt az országban rajtunk kívül összesen öt(!) másik város mondhatja el magáról
  a sikereket is értékelni kellene
  (ja: pl. csoterm-beruházás: ha erre azt mondod, hogy sehova sem fejlődünk...)”
 • 6. tromi 2011. október 05. 11:08
  „Swain: Én hőbörgök és igen is van okom. Én azt szeretném, ha ezzel egyidejűleg a legjobban fejlődő város díját is megnyertük volna, a fiatal barát város díját is. Hild díjat is! Sőt, a legnagyobb problémám a mentalitással van!
  Ez a sehovás se fejlődjünk, mert nekünk, a mi életünkben jól van ez már így! Egész Csongrád erről szól, és idáig jutottunk. DE van még lentebb úgy látom a hozzászólásokból!”
 • 5. Swain 2011. október 05. 08:30
  „volt egy országos pályázat, ezt hat önkormányzat nyert meg, köztük a csongrádi - erre büszkék lehetünk
  kár egy olyan cikknél a fiatalokat siratni, ami kifejezetten az idősekről szól
  ez kb. olyan, mintha a gyászjelentéseknél hőbörögnétek, hogy miért születnek olyan kevesen”
 • 4. tromi 2011. október 05. 07:59
  „..és tánccal mulatsággal meg is ünneplik ezt...”
 • 3. agyhalott 2011. október 04. 22:22
  „Azokat évek óta szépen elüldözik ebből a kisvárosból :(”
 • 2. enisittvagyok 2011. október 04. 22:21
  „mehetnek kulfoldre rabszolgasorba”
 • 1. Robinho 2011. október 04. 20:04
  „S mi lesz a fiatalokkal???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezár a csongrádi áramszolgáltató ügyfélszolgálata

Csongrád - Bezárják az áramszolgáltató irodáját Csongrádon, a kistérség lakói így csak Szentesen… Tovább olvasom