Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Csongrád is szeretne szociális boltot

Csongrád - A megyében már csak három szociális bolt maradt életben, Csongrádon a nehézségek ellenére belevágnának az üzemeltetésbe. A város helyiséget ad hozzá.
Szociális és adományboltot üzemeltetne az önkormányzati tulajdonú Piroskavárosi Szociális és Rehabilitációs Foglalkoztató Nonprofit Kft. Egyrészt közvetlenül a termelőktől beszerzett élelmiszert, másrészt a lakosok, cégek, vállalkozások fölöslegessé vált, nem használt, leselejtezett termékeit árulnák alacsony áron.

Csongrád is szeretne szociális boltot.
Csongrád is szeretne szociális boltot.

A céljaik megvalósításához jelképes bérleti díjért a Fő utcai volt barkácsboltot kérik, raktározásra pedig ugyanabban az utcában a 26. szám alatti hátsó épületrészt. A város tavaly tárgyalt négyéves gazdasági- és munkatervében is megemlítették már a kezdeményezés fontosságát, kiemelve: a rászorulók kedvező áron kaphatnának alapvető élelmiszereket, háztartási, vegyi árukat és egyéb eszközöket, illetve magyar árukat kínálnak közvetlenül a termelőktől. Az akkori tervek szerint tagsági igazolvánnyal rendelkezők vásárolhatnának. Az üzlet hasznából a cég fele-fele arányban az önkormányzatnak és a rászorulóknak juttatna.

Ezt testületi ülésen meg is tárgyalták, a grémium támogatta az ötletet, Murányi László(Összefogás Csongrádért Egyesület) azonban aggályait is hangoztatta: mivel a kereskedelem nem a kft. műfaja, kérdéses, hogy sikeres lesz-e a vállalkozás. – Féltem őket. Nem tudom, lesz-e olyan termék, ami nyereségessé teszi a boltot – fogalmazott.

– A vállalkozás fonott kosarakat állít elő. Ezeket és a termelőktől beszerzett árut forgalmaznánk – ismertette a kft. munkatársa, Szrnka Jánosné. A képviselők rábólintottak az ötletre, jelenleg a részleteket dolgozzák ki.

Három a megyében

Csongrád megyében nem ez az első hasonló kezdeményezés. A kereskedők két éve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) szociálisbolt-hálózatához csatlakozhattak. Ma már csak három ilyen bolt működik: egy Makón és kettő Szegeden, mondta a Magosz megyei elnöke, Kispál Ferenc. – A csongrádi nem a mi hálózatunk tagja, de kikérték a véleményünket. Úgy tapasztaltuk: az életrevaló, üzleti szemlélettel ellátott cégek maradtak fenn.

Olvasóink írták

 • 4. keletaru 2012. július 07. 15:28
  „Lassan már több bolt van mint amennyien ITT élnek ......nem baj de ez mind nekünk miattunk értünk . Felelősséggel természetesen ! Üdv Kuci”
 • 3. puli 2012. július 07. 12:55
  „Ha jól csinálják működhet. Remélem felvásárolják majd azokat a termékeket amit a piacon nehéz eladni! Szerintem sokan olcsón odaadnák a piac vége után. Szerintem felesleges tagsági igazolvány is mert lenne zöldség gyümölcs bőven. Ma is láttam a piacon, hogy szenvednek az árusok mert kevés a vevő. Még piac végén is mindent lehetett kapni.”
 • 2. dmarica 2012. július 06. 13:37
  „Sok sikert!”
 • 1. piccola 2012. július 06. 07:47
  „Az elmúlt évek megmutatták, hogy a szociális bolt nálunk nem igazán működik. Csongrád mindig jó érzékkel találja meg az ilyen zsákutcás megoldásokat...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új dalokkal a Körös-toroki Napokon a Heaven Street Seven

Hamarosan startol a Dél-Alföld egyik legnagyobb nyári fesztiválja, a 22. Körös-toroki Napok. Sorozatunkban bemutatjuk a fellépő zenekarokat. A sort a Heaven Street Sevennel kezdjük. Tovább olvasom