Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Csongrád: jó bornak is kell a cégér!

Csongrád - Tíz pavilonban csaknem hetvenféle italt kóstolhattak a tizedik csongrádi borfesztivál vendégei. Külön látványosság volt a borlovagok avatása. A lehetséges kiállítók közül páran távol maradtak a rendezvénytől, mert nem nézték jó szemmel a sörcsapolókat.
A megye névadó városában ezeréves múltja van a szőlőtermesztésnek – s mindössze tízéves a borfesztivál múltja. A rendezvény létjogosultságát Bedő Tamás polgármester röviden indokolva azt mondta, hogy jó bornak is kell a cégér. Az országgyűlési képviselő helyénvalónak tartotta, hogy nemcsak csongrádi, hanem más borvidékek fajtái is bemutatkoznak a Tisza partján, így a villányi, tokaji borok. Összesen hatvankilencféle nedűt kóstolhattak meg a szomjasak. A méltán híres csongrádi pincészetek közül négy képviseltette magát a Dob utcában, míg mások távol maradtak. Előre lehetett tudni, hogy a Csongrádbor Kft. nem nyit pavilont, de távol maradt a fesztiváltól a Csongrádi Borok Háza is.

Lapunknak Pusztai Csaba üzletvezető megfogalmazta: szerinte a szervezők nem fordítottak kellő figyelmet minden fontos szempontra. A csongrádi borfesztiválon ugyanis hat csapból folyt a sör, külföldi gyártók italai. – Ha elmegyünk egy sörfesztiválra, ott nem nyitnak pavilonokat a magyar bornak – tette hozzá. Nemes pálinkákat kínált a borok során Kódor Norbert, aki egy helyi vállalkozás képviselőjeként vonultatta fel az egyébként méltán híres Zwack-termékeket. Lapunknak azt mondta, ha tudja, hogy ilyen kevés csongrádi bor lesz itt, maga is azzal készül, hogy javítson némiképp az arányon, a csongrádi pincészetek közül csak néhány települt ki ugyanis. Köztük Ungerbauer György pincészete. A hegyközség elnökének a lánya, Anikó azt mondta, a borok között természetesen a csongrádiak a legfinomabbak, ő maga viszont a borkészítésnél jobban kedveli a szőlőtermesztést. Tavasztól őszig nagy kedvvel foglalatoskodik vele.

A nyár végén rendezett borfesztivál a térség egyik legnagyobb attrakciója, és ennek is egyik csúcspontja az, amikor a Szent Vince Borrend új lovagokat avat. A lovaggá avatás célja, hogy a borrend új tagja ismerősei körében terjessze a csongrádi bor jó hírét, hívja fel a figyelmet előnyös tulajdonságaira, és kínálja meg vele barátait. A borlovagok ezt a kedves feladatot általában szívből jövő örömmel vállalják el, így tett a hét végén három úriember is. A Szent Vince Borrend lovagjává avatták Ördög Józsefet, aki az Atikövizig csongrádi szakaszmérnöke, és alapos ismerője a szőlőt termő vidéknek. Justin Imre, az ipartestületek országos szövetségének helyi vezetője feltehetően a bor népszerűsítésének szervezésében lendíthet a csongrádi bor ügyén. Míg Ludányi István, a derekegyházi vadászház üzemeltetője vélhetően vendégeinek kínál majd kadarkát és cabernet-t. Lovaggá mindhárman csak úgy lehettek, ha előtte bekötött szemmel megállapították, könnyű fehér, testesebb vörös, vagy víz van a poharukban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csongrádi szőlők 40 százalékában tett kárt a hőség

Csongrád - A csongrádi szőlők 40 százalékában tett kárt a hőség. Jövőre mintegy hatvanhektárnyit… Tovább olvasom