Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 13°C Még több cikk.

Csongrád: karvalynak látják a Pingvint

Csongrád - Nem tudta megvédeni a régi patikák érdekeit a betelepülő Pingvin-csoporttól a csongrádi önkormányzat: a képviselő-testület kérését nem vették figyelembe az üzletnyitás engedélyezésekor. A karvalytőke majd ellehetetleníti a kicsiket – ez a kamara véleménye. A betegek viszont azt látják, gyógyszertárt működtetni szemlátomást eddig is jó üzlet volt, az új patika pedig igyekszik olcsóbb lenni – hol itt a baj?
A Pingvin Patika megnyitott a csongrádi Dob utcában, a Pharmainvest-csoport itteni letelepedése körüli huzavona azonban ezzel nem ért véget. Az önkormányzat ugyanis fellebbezett az üzletnyitást engedélyező határozat ellen.

Kérni azt lehet

Korábban azt kérte a város képviselő-testülete, hogy a Pingvin Patika nonstop nyitva tartással üzemeljen. Ilyet eddig egy helyhatóság sem kért. Nyilvánvaló volt, hogy a város így szeretné megvédeni a régi patikák érdekeit, valahogyan ellensúlyozni a régiószerte terjeszkedő Pharmainvest üzleti fölényét. A „nonstopkérés" megfogalmazásakor azt nyilatkozta Bedő Tamás polgármester, hogy a patikaliberalizációs törvényben épp az a jó, hogy ilyet kérhet az önkormányzat.

Tényleg kérhet, viszont az engedélyező ezt nem köteles figyelembe venni – ezt már Boros Péter megyei tiszti főgyógyszerész mondja. Ő, illetve képviseletében az ÁNTSZ határozott úgy, hogy az új patikának nem kell éjjel-nappal nyitva tartania, csak úgy, ahogyan tervezte. Ennél többet – „mivel folyamatban lévő ügyről van szó" – nem nyilatkozott a hatóság embere.

A Pingvin csongrádi üzlete. Ugyanannyit vállal, amennyit a többiek. Fotó: Tésik Attila
A Pingvin csongrádi üzlete. Ugyanannyit vállal, amennyit a többiek.
Fotó: Tésik Attila

Most, hogy nyugvópontra jutott a történet, kíváncsiak lettünk volna az érintettek véleményére. Vargáné Pipicz Andrea, a Pharmainvesthez tartozó Feketesas Pharma Kft. irodavezetője azt mondta, megfelelnek minden előírásnak, beszállnak a készenléti szolgálatba, úgy, ahogyan a többi patika, és ez szerinte így korrekt, ennél többet nem szeretne nyilatkozni. A régebbi csongrádi patikák vezetőit hiába kérdeztük: egyikük azzal hárított, hogy korábban „kiszerkesztettük", a másik két hét múlva ígért nyilatkozatot, a harmadik szerint a belvárosiakat kell kérdezni, ők vannak közelebb az új konkurenciához. A negyedik pedig nem tartaná etikusnak, ha ez ügyben megszólalna.

Dörgedelem az ügyvédtől

A képviselő-testület tavaly őszi ülésén Kőhegyi Ferenc vásárhelyi patikus, a megyei gyógyszerészkamara elnöke elmondta a köztestület véleményét a Pingvin érkezése kapcsán. A kamara szerint a Pharmainvest tönkre akarja tenni a jól működő helyi patikákat. Most Kőhegyi se nyilatkozik.
– A csongrádi ülés után levelet kaptam egy szegedi ügyvédi irodától. Eszerint ha még egyszer nyilatkozom, az iroda a megbízó nevében pert indít ellenem. Nekem nincs kedvem bíróságra járni – mondta a kamara elnöke. Aztán néhány, a tulajdonosi körre vonatkozó kérdést föltett az újságírónak. Az, hogy a Pharmainvest többségi tulajdonosa dr. Musztafa Szulimán, társa pedig dr. Szántó Gábor és dr. Tukarcsy László, nyilvános adat, bárki hozzáférhet az interneten.

A betegek szerint

A történetnek van egy másik olvasata is. A csongrádi Fő utcában is téma a patikavita, erről a minap meggyőződhettünk. Egy ekkora városban, ahol nem titok, ki mennyit dolgozik, s hogyan él, azt látja az utca embere, hogy a gyógyszertárak a sikeres helyi vállalkozások közé tartoztak eddig is. Azt ugyan sokan nem értették, miért nem éri meg ezeknek a vállalkozásoknak éjszakai ügyeletet tartani, miért lett készenléti a szolgálat. De tudomásul vették, hogy a patikaműködtetés is üzlet: a veszteséges tevékenységet beszünteti a vállalkozó. Ám ha a piac szabályai a mérvadóak ebben a szakmában is, akkor most mi a baj azzal, hogy jött egy versenytárs? Meglehet, más városokban zárt már be régi patika az akciózó újak megjelenése után, „újraosztódott" a vevőkör – de hát a beteg is a piacról él, nem csak a patikus.

Csongrádon névvel nemigen akart nyilatkozni senki, annyit azért sikerült megtudnunk, hogy egy csongrádi szocialista politikus már hetekkel ezelőtt megmondta Gyurcsány Ferencnek: ne nagyon dicsekedjen a patikaliberalizációs törvénnyel. Mert lehet, a cél az volt, hogy olyan helyeken is nyissanak gyógyszertárt, ahol eddig nem érte meg. Egyelőre azonban inkább ott nyitnak, ahol még biztosan megéri.

Olvasóink írták

 • 6. waterbear 2009. április 04. 22:18
  „Hja, hogy amikor a multik bejöttek, akkor sem figyelt senki sem a kisboltosok érdekeire, most miért lenne más a helyzet?”
 • 5. SBetti 2009. március 29. 14:47
  „Én is a Pingvinbe járok amióta megnyitott. Sajnos december óta kb 45 e Ft-ot költöttünk gyógyszerre, ezt az összegyűjtött jutalompontokból jól tudom követni... Öröm az ürömben, hogy valami látványosabb ajándékot tudok választani majd a rengeteg gyógyszer vásárlása után kapott pontokon. A kiszolgáló személyzet nagyon segítőkész, udvarias. Amikor valami speciális készítményt rendeltettem velük, akkor ki akartam fizetni előre (mint ahogy a többi gyógyszertárnál kellett korábban) és itt nem fogadták el előre a pénzt, csak akkor amikor megérkezett másnap a gyógyszer.

  Nem hinném, hogy a bökényi vagy a Piroskavárosi patika komolyabban megérezné az új versenytárs megjelenését, a két másik Fő utcainál biztos látványosan visszaeshetett a forgalom. Engem személy szerint ez különösebben nem zavar, az üzemeltetőit biztosan jobban, de én kimondottan jónak tartom az új patika megjelenését. Örülni szoktam a vásárlásokkor mellékelt termékmintáknak is, korábban ilyeneket egyik gyógyszertárban sem kaptam a vásárlásaim mellé...”
 • 4. triniti 2009. március 29. 11:09
  „Igaz, egy szimpla vitamin készítményért másnap 5 re kellett mennem a gyógyszertárba vissza, amikor is közölték, hogy nem jött meg, menjek másnap vissza, mindezt úgy hogy előre ki kellett fizetnem. Visszakértem, majd átsétáltam az új patikába, ahol azonnal adtak, ugyan annyiért.
  A gyógyszert amit pedig havonta ki kell váltanom, megkérdezték, hogy nem-e szeretném nagyobb kiszerelésben, mert így a három db nem 11 000 ft, csak 9000. Azt sem tudtam hogy létezik ilyen kiszerelés, nekem soha sem mondta semelyik patika, hogy létezik ilyen a 3 év alatt egyszer sem. Azóta megkérdeztem hogy van-e náluk olyan, és láss csodát van!!! Ha az orvos 3 db-ot ír ki miért nem szólnak hogy van 3-as csomagolás? Miért darabonként adják? Hát engem azóta nem érdekel egy patika sem. Csak mert hülyének néztek.”
 • 3. faQtya 2009. március 28. 21:10
  „Amióta megnyílt ez a gyógyszertár, a családunk csak oda jár. Hogy miért?
  Az egyik régebben meglévőben a kiszolgálás hagy kívánni valót, a másik elég rövid ideig van nyitva, a harmadikban csak sokszor rendelésre van a szükséges termék (nem csak szigorúan vett gyógyszer), a negyedikben meg ügyeleti időben annyit kérnek a gyógyszerért, amennyit kedvük tartja (se blokk, se semmi papírocska....).
  Szóval ...”
 • 2. Sziti 2009. március 28. 18:35
  „Pillanatnyilag jó a lakosságnak ez a patika.
  Majd ha a többit tönkretették nem kell versenyezni és az árak sem lesznek ilyen kedvezőek.
  Ez a kapitalizmus.
  A nagy hal megeszi a kicsit. Ezt már régen tudjuk.
  Nincs min csodálkozni.”
 • 1. keletaru 2009. március 28. 17:03
  „Érdekes évekel ezelőtt hol voltak ezek az érdekvédelmi képviseletek , akik ilyen hathatósan tudták volna szankciónálni a helytelen "privatizációkat" . Védeni ezzel is a "Magyar" munkahelyeket termelőket . Most meg egy nyiló patika mindent fel bolygat ! Egy levél miatt meg nem nyilatkozik az illetékes ? Minősiti magát ! Itt az eredménye a "felelőtlen" gombnyomkodásnak ! Érzi mindenki ,csak ne feledje ! Ki mit nyomott ,mire ,kinek a múltban ! Felelőségnélkül .......most meg nem izlik . 140 km az otthontól könnyü nyomni a gombot , csakhogy most itt az ideje szembenézni az itthoniakal ! Üdv Kuci
  Ui.: Ez csak egy magánvélemény nem kell vele egyetérteni !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

200 millió forint jut a templomokra

Csongrád - 200 millió forintot fordítanak két katolikus és egy református templom felújítására… Tovább olvasom