Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 1°C Még több cikk.

Csongrád képeslapokon: több mint 200 képeslap egy kötetben

Csongrád - A Móra Ferenc Múzeum fiatal numizmatikusa, Ujszászi Róbert és Lovas Erika közös könyvet írt Csongrád város képeslapjairól. A „Csongrád képeslapokon" című könyv bemutatóját január 22-én, 17 órakor a csongrádi művelődési házban rendezik.
Az kötetben több mint kétszáz képeslap segítségével mutatják be a szerzők, hogy miként változott az elmúlt közel száztíz esztendőben a csongrádi városkép. A díszes kiadványban is közölt legrégebbi helyi képeslap 1899-ben készült és a mai városközpont főbb épületei láthatóak rajta. A csongrádi képeslapok legkedveltebb témáját a Tisza, a fürdőzés, a hajózás és a Körös-torok jelenti, de gyakran szerepel a különböző lapokon a Nagyboldogasszony templom, a gimnázium épület és a Kossuth tér is.

Ujszászi Róbertől, a Csongrád megyei múzeumi szervezet munkatársától megtudtuk, a gyűjtőmunka során több mint 350 helyi képeslapot sikerült felkutatniuk. A most megjelent kiadvány természetesen nem a teljesség igényével készült, hanem sokkal inkább azzal a céllal, hogy a legszebb, legérdekesebb darabok bemutatásával felkeltsék a csongrádiak érdeklődését a település elmúlt évszázada iránt. Mindamellett, hogy a kiválogatott képeslapok szépek és a múltba kalauzolják el az olvasókat, egyszersmind értékes történeti források – vallják a szerzők, akik úgy gondolják, munkájuk a könyv kiadásával még nem ért véget, folytatják a gyűjtést. Lovas Erika és Ujszászi Róbert bízik benne, hogy a kötet megjelenése által sokak érdeklődése fordulhat a képeslapok felé és ennek köszönhetően számos eddig padlásokon, pincékben, fiókok alján lappangó képeslap kerülhet elő.

A „Csongrád képeslapokon" című könyv bemutatóját január 22-én, kedden 17 órakor a csongrádi művelődési házban rendezik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kurblis telefont ma is használják a csongrádi állomáson

Csongrád - Vasúttörténeti múzeumnak is beillene a csongrádi vasútállomás, ami éppen százhúsz éve épült. A múltidéző épületre és berendezéseire az utasok és a filmesek is felfigyeltek. Tovább olvasom