Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Csongrád: két csendes hétvége augusztusban

Csongrád - Júniusban és júliusban nem lesz csendes hétvége a Körös-torokban, augusztus 9-én és 23-án viszont lesz: ezt a kompromisszumos javaslatot fogadta el a csongrádi képviselő-testület tegnapi ülésén.
Nagy vitát váltott ki a Körös-torok ügye. Mint ismeretes, a város tavaly év végén rendeletben határozott meg csendes hétvégéket, amikor a zenés rendezvényeknek szombat éjfélkor be kell fejeződniük. Ennek visszavonását petícióban kérték vállalkozók és fiatalok, fölajánlva, hogy cserébe pénteken nem tartanak bulit. A polgármester a vita elején szétosztotta egy orosházi vállalkozó ajánlatát. A rendezvényszervező a közeli parkolóban, csendes hétvégéken tartana partit, saját sátrában. Bedő leszögezte: nem a személyt és ajánlatát, hanem az ötletét tartja megfontolandónak.

Többen – köztük Ternai László – úgy vélték, ez a javaslat olaj a tűzre, hiszen a töltésen inneni zenés rendezvény révén a belvárosiaknak még nagyobb zajt kellene elviselniük. Elhangzott, a toroki bulik után az utóbbi időben jelentős károkat szenvedett a belváros, mások arra hívták föl a figyelmet, hogy a szórakozni vágyó fiatalokat nem szabad büntetni egyes vandálok miatt. Hegedűs Péter azt mondta, a probléma pusztán technikai alapon megoldható, zajvédő fallal, s ebben a vállalkozók partnerek lennének. Kiss Péter azt mondta, jó, hogy a fiatalok képviselője is eljött az ülésre, de akkor lenne igazságos a helyzet, ha a belvárosban élő Gipsz Jakabné is elmondhatná itt, mit szeretne. Kurucz Ferenc, a városgazdasági bizottság elnöke – aki kompromisszumos javaslatot fogalmazott meg egy egyeztetési szünet után – arra utalt, hogy ha sikerül megállapodni a Körös-torok működésének föltételeiről a vállalkozókkal, később meg lehet nézni, betartották-e az egyezséget a felek. Amúgy pedig Gipsz Jakabné is volt fiatal, és volt olyan kukoricafosztó mulatságon, ahol a szomszédok nem aludtak…

A képviselő-testület végül úgy döntött, módosítja a csendrendeletet: júniusban és júliusban nem lesz csendes hétvége, viszont augusztus második és negyedik hétvégéje – amikor nincs semmilyen rendezvény – csendes lesz. A testület megbízta a polgármestert, kössön együttműködési megállapodást a Körös-torok vállalkozóival, megszabva a szórakozás kulturált kereteit. A rendelet hatályát pedig kiterjesztették a parkolóra, és annak határaitól mért 300 méteres körzetre.

Bedő megköszönte

Bedő Tamás polgármester a napirend előtt elmondta: a város számára két fontos döntés született hulladékügyben. Egy: elindulhat a bezárt telepek rekultivációja, és ez a csongrádi szeméttelep rendbetételét is jelenti, 220 millió forint értékben. Kettő: az új hulladékgazdálkodási rendszer működtetésére kiírt közbeszerzést a homokhátsági konzorcium szervezete nyerte. Bedő köszönetet mondott a sikerért a polgármesteri hivatal, a Városi Víz- és Kommunális Kft. dolgozóinak és Tarr Ágnes képviselőnek, aki jogászként segítette a lebonyolítást.

Olvasóink írták

 • 6. Mr.Big 2008. július 31. 21:10
  „..A kulturált szórakozásnak is megvan a maga helye és ideje. Négy napot töltöttünk a Körös - toroknál (hétköznap!), és már annak is örültünk, ha "csak"reggel10től hajnal2ig bömbölt a zene, de ez általában hosszabbra sikeredett. Sok helyen rájöttek már arra, hogy nem a 2VBKtól berugó fiatalok tesznek jót a turizmusnak, hanem pl.a nyaraló családok, akik egy hétig fogyasztanak az adott helyen. Meg lehetne oldani úgy a szórakozást, hogy az ne zavarja a pihennivágyókat, úgy ahogy ezt nagyon sok üdülőhelyen megoldották már az országban, és szépen meg is élnek a turizmusból. Kár a helyért, nagyon szép lenne, de nyaralásra teljesen alkalmatlan.”
 • 5. hank 2008. július 06. 23:24
  „Kedves "anonym"!

  Már többbször írtam mindenhol és mondtam sok embernek, hogy a buli és a pihenés megfér egymás mellett.

  A vállalkozóknak - a nyitvatartásból látva - nem éri meg kinyitni hétköznap, mert nincs forgalom.
  Nekik a hétvégi buli alatti eladás hozhatja meg a hasznot.

  Úgy hallottam, hogy a vállalkozók udvarában hétközben 2-3 büfé van nyitva. Mintha "ügyeleti rendszerben" lennének. Bár ez lehet, hogy nem jól látszott.

  Írtad, hogy 2 heti szabadság alatt pihenni szeretnél. Úgy gondolom, hogy ha ez idő alatt van 2 nap amikor lehet mulatni (nem feltétlenül Disco, mivel a Happydayben van mulatós zene is, ami kifejezetten a 30+-nak szól) az nem olyan rossz.

  Az eredeti rendelet szerint minden nap, egész nyáron hajnali 4-ig lehetett volna bulit csinálni. Kivétel az az 5 csendes hétvége (péntek, szombat és vasárnap ha jól emlékszem) amit meghatároztak.

  Tehát ha úgy nézzük ez egy szigorítás a vállalkozók részéről. Ugyanakkor visszakapják azt, amivel nagyobb a forgalmuk.

  A vélemények megoszlanak. Tegnap beszéltem egy kb. 50 év körüli tanárral, aki már nagyon régóta visszajár és fel volt háborodva, hogy miért akarták a szombatokat elvenni.

  Nyáron sokan pihennek. Ki így, ki úgy.
  Véleményem szerint 2 heti pihenésnél az a 2 szombat ami beleesik, nem kellene, hogy nagy gondot okozzon.

  Amúgy ha konkrétan probléma van a zenék hangerejével, biztos vagyok benne, hogy találnak rá megoldást a vállalkozók. Én tegnap hallgattam hazafele menet és kiérve az üdülőterületről nem hallatszott ki semmi sem.

  Ez nagy haladás.

  Végül, de nem utolsó sorban van néhány fiatal aki nem bír magával. Ezeket ki kell szűrni. A többség kúltúráltan tud szórakozni szerencsére.
  Ebben azok a fiatalok a partnerek, akik normálisan szórakoznak.

  Javaslom várjunk egy picit és figyeljük a visszajelzéseket.
  Jelezni fogom a vállalkozóknak, hogy így 2 hét után kérjenek visszajelzést a rongálások, hazavonulás, hangerő kapcsán.

  Téged is arra kérlek Anonym, hogy jelezd, hogy merre látsz problémát.

  Üdv:
  Hank”
 • 4. anonym 2008. július 04. 09:01
  „Gratulálok mindenkinek!

  Jó magyar szokás szerint minden maradt a régiben. Ezért kár volt tépni a száját bárkinek. Adtunk a szarnak egy pofont és az eddigi randalirozok is megnyugodhatnak és folytathatják a bulit ahol abbahagyták. Megérdemlitek. Javaslom a névváltoztatást, Kőrös-toroki vigalmi negyed. Aztán lehet majd nyekeregni, hogy nincs idegenforgalom. A tisztességgel dolgozók két heti szabadságuk alatt pihenni is szeretnének (aludni, tudod mi az? van aki éjjel szereti)
  Hajrá tökös csongrádi gyerekek, akkor már nem költöztök el a városból. Hát csak ennyi kell egy város szeretetéhez?! Ettől sokkal szélesebb a világ.”
 • 3. Anonym 2008. június 29. 13:45
  „Bulizzanak csak a fiatalok a józan ész határáig,ami még belefér az általánosan elfogadott normák közé.De ha hazafele menet részeg fiatalok /azért ez a kevesebb/ összevernek ,összetörnek valamit ,már engedjék meg de ne a nagytöbbséget büntessük.Hát mit csinálnak ilyenkor a RENDŐRÖK!A nevükben is benne van REND ŐREI!Őket is az adófizetők pélnztéből fizetik.Ha János bácsi tántorogva összever az utcán valamit,vagy randalirozik,akoor nem az "Alibit" vagy a "Piros nudlit"/Csak példának mondtam/ zárják be,hanem János bácsit viszik be az őrsre.Polgármester UR ne a rendesen szórakozni vágyó fiatalokon verjék már el a port.Ilyen régen volTAK fiatalok?Akkor tessék már megmondani hol szórakozzanak,ami még a pénztárcájukból futja CSONGRÁDON?”
 • 2. Kovács Gyula 2008. június 28. 23:23
  „Cicamama teljesen reálisan látja a világot!
  Ne a fiatalokat, a tisztességesen bulizni vágyókat büntesse már egy agyament polgármester! Szerintem ma már érett annyira a fiatalság, hogy a randalírozókat képes legyen fegyelemre idomítani. Teszik, tennék ezt azért is, mert szeretnének, érthető módon a nyár folyamán felhőtlenűl szórakozni.Képesek kiszűrni maguk közül a felelőtlen vandálokat. Remélem legalább is, hogy ez megoldható a barátok, barátnők, bulitársak révén. Vagy csak az ő révük álltal?
  Példaképpen, mármint anti példaképpen! Pesten voltunk dolgozni és egy nagy bevásárló központ hangosbemondóján közölték, hogy a főpolgármester rendelete alapján este 10 után nem lehet szeszesitalt(sört sem!!!!!!) kapni, vásárólni.Nos ekkora agyament rendeletet az agyhiányban szenvedőtől nem is vártam! Nos azért a pénztáros hölgyel a problémát megoldottam, és nem volt sörhiány.:))”
 • 1. Gyurkó Jánosné 2008. június 28. 20:33
  „Tisztelt Szerkesztőség és Tisztelt Mindenki akiről szó van a cikkben!
  Nem tudom ki a Gipsz Jakabné de valószínű, hogy nemcsak ő lakik a belvárosban és elsősorban Kiss Péternek (egykori legkedvesebb kollégámnak )üzenem, hogy én is a belvárosban voltam fiatal, de akkor csak a Tisza-gáton sétálás elégítette ki minden szórakozásunkat, mivel a Körös-torokhoz sötétben már lemenni sem volt bátorságunk. Örüljenek a mai fiatalok, hogy ilyen lehetőségük van és ez ellen nincs is semmi kifogásunk azt hiszem a többiek is így gondolják, de nem kell randalírozva hazamenni és főleg az ablakból muskátlit lopkodni, mert az nagyon csúnya dolog.
  Azt hiszem, hogy a Körös-torokban üdülőket sokkal jobban zavarja mivel közelebb vannak a bulik-hoz, és nem kell az ő véleményüket is a belvárosiakénak tekinteni.
  Csak azt kérem, hogy semmi randalirozás és bulizhatnak hajnalig, jó szórakozást minden fiatalnak, ha esetleg Kiss Péter is meggondolja magát és elmegy bulizni (ami rá is férne mert nagy a pocakja) neki is jó szórakozást kívánok.
  Üdvözlettel: cicamama”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ultimátumot adtak a csongrádi szórakozáspártiak

Csongrád - Hétköznapokra is szerveznének pótbulikat a Körös-torokban, ha a csongrádi… Tovább olvasom