Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Csongrád: kitüntették az egész tantestületet

Az Ének-zenei Általános Iskola egész tantestületét kitüntette a csongrádi önkormányzat. Az intézmény fél évszázados nevelő munkáját ismerte el a város, a tanárok kitüntetését a szülők javasolták.
Ötvösné Szeri Erzsébet: Ezért megdolgoztunk. Fotó: Bálint Gyula György
A második világháború poklából ismeretlen kántorként jött Csongrádra a dunántúli születésű Galli János, és jó érzékkel vette észre, hogy ezen a nehéz terepen tud igazán bizonyítani a tanító ember. Az 56-os forradalmat elfojtó indulatok sem tudták félresöpörni a zenetagozatot, s életképesnek bizonyult a tíz évvel később induló zeneiskola és az általános iskola közös tantestülettel és igazgatóval. Kodály Zoltán támogatása is kellett hozzá, de az oktatás átszervezői az utóbbi időkben úgy döntöttek, a művészeti oktatás váljon külön. Szervezetileg ez megtörtént, de az együttműködés máig megmaradt. A Steiner Béla által komponált gyermekopera, A hét betű idei felújítása ékes példa erre.
Az iskolaigazgató, Ötvösné Szeri Erzsébet arra emlékeztet, hogy 48 évig egy tantestületben működött az alapfokú képzés és az ének-zene oktatás.
A zenében vagy a táncban sikeresebb tanulók tanulmányi eredményei javultak, mert a siker növelte önbizalmukat, szellemi doppingként hatott rájuk. Például azáltal, hogy gyermekoperában szerepelhettek, a színpadi élmény, a siker gazdagította őket.

– Mi is kaptunk a várostól egy adag szellemi doppingot. S ez jól jött, mert a most befejeződő tanévben, a jubileumi rendezvények miatt is, jóval többet vállaltunk. Nem magunk miatt, hanem a gyerekek érdekében. Galli Jánost, ahogy sokan nevezik Jancsi bácsit azért tisztelik és becsülik ma is, mert nem csak a zenét szereti, az iskolát is, a tanulókat.

Felhőtlen boldogságról egy kitüntetés kapcsán sem lehet beszélni. – Kevés az énekóra, nem minden család engedheti meg magának, hogy fizessen a zene- és táncórákért... A jó tanár mégse lehet megalkuvó: a fő cél ma is az, hogy megszerettessük a zenét, a gyerekek örömmel jöjjenek iskolába, s minden teljesítményt tudjunk valahogy jutalmazni – mondta az igazgatónő, aki huszonkét éve került ide, ma is örül, hogy ebben a tantestületben lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezár a Síp utcai iskola

Jövőre már csak négy osztály jár a Síp utcai iskolába, a negyedikesek szüleinek el kell dönteniük,… Tovább olvasom