Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Csongrád környéke régen vár a hulladéklerakóra

Az ország másik végében tiltakozni szoktak az ilyen beruházások ellen, a felgyőiek és a tömörkényiek viszont várják az otthonuktól néhány kilométerre épülő hulladéklerakó építését. Mindkét település polgármestere örül a milliárdos létesítménynek: új munkahelyeket és infrastrukturális fejlődést várnak a beruházástól, amely várhatóan még az idén elkezdődik.
Csendélet a csongrádi szeméttelepen. Az új nem ilyen lesz. Illusztráció: Tésik Attila
Az első kapavágásra várnak Csongrádon, Felgyőn és Tömörkényen is. A három település közül két utóbbin különösen, hiszen a községek határában épülhet fel a Homokhátságon élők egyik hulladéklerakója, ahol a beüzemeléstől számítva huszonhat évig tudják majd tárolni a környéken keletkezett szemetet. Az ezredforduló előtt megindult előkészítés során megkérdezték a huszonkét hektáros létesítménynek helyet adó Felgyő lakosságát, s ők rábólintottak az ország más részein általában aggodalmat és ellenszenvet kiváltó hulladékgazdálkodási beruházásra.

– Két lakossági fórumot rendeztünk akkor, s mindkét alkalommal a jelenlévők 95 százaléka támogatta a jórészt uniós forrásból megvalósuló elképzelést – emlékezett a kezdetekre Ábel István. A felgyői polgármester azzal magyarázza a helybeliek kedvező hozzáállását, hogy az előterjesztők őszintén beszéltek a kínálkozó lehetőségről és az akkori állapotokról, sikerült megfelelő és a lakosság számára elfogadható helyszínt találni a lerakónak, illetve a munkahelyteremtés jelentőségét sem hagyták figyelmen kívül a döntéshozó állampolgárok. – Tucatnyi felgyői kaphat majd állást a lerakót működtető gazdasági szervezetben, s emellett az sem mellékes, hogy ennek révén pár éven belül megépülhet a Gátért Tömörkénnyel összekötő út befejező szakasza is – mondta a község vezetője, aki szerint fontos megemlíteni, hogy hulladékhasznosító telepként is működik majd az objektum.

Életkép. Ez a helyzet megérett a változásra. Illusztráció: Tésik Attila
Felgyő közigazgatási területén, de légvonalban Tömörkényhez közelebb indul hamarosan a nagyszabású építkezés. A napokban kiírt tenderről októberben születhet döntés, akkor választják ki a beruházás kivitelezőjét. Amennyiben a hatalmas terület régészeti feltárása időben befejeződik, mivel az összes engedély rendelkezésre áll, még az idén felvonulhatnak a munkagépek Tömörkény határában. Nagyobb csúszás esetén a tervezett 2006 végi beüzemelés helyett 2007 elején válik fogadóképessé a lerakó.

– Nálunk nem tesz jót a környezetnek az, ahogyan a hulladékot tároljuk – nyilatkozta lapunknak Fekete Gábor. Tömörkény első embere úgy látja, ez a helyzet megérett a változásra, hiszen a mostani szeméttelep hamarosan meg is telik. A polgármester is bizakodó az új munkahelyek kapcsán, de hozzáteszi, a hiányzó út miatt a létesítmény megközelítése még egy ideig problémás lesz.

– Volt megbeszélés az ügyben, elsorolták a részleteket többször is – mondta Bencsik Zoltánné. A tömörkényi nyugdíjas szerint nincs jele ellenkezésnek a faluban, mindenki belátta a lerakó szükségességét, sőt többen alig várják már, hogy legyen a községnek egy normális „szemetese".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyulak csemegéznek a szőlőben

A csongrádi szőlőben a hajtásokat eszegető nyulak kártétele már-már ugyanolyan jelentős, mint a… Tovább olvasom