Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 7°C Még több cikk.

Csongrád lenne a borközpont

Csongrád - A csongrádi borászok szeretnék elérni, hogy a Csongrádi Borvidék központja a megye névadó városa legyen, ne Mórahalom. A központ helyéről, és az adminisztratív feladat ellátásáról egykor az ide tartozó hegyközségek küldöttei szavaztak. Most a parlament előtt pihen egy törvényjavaslat.
A csongrádi borászok szeretnék elérni, hogy a Csongrádi Borvidék központja a megye névadó városa legyen, ne Mórahalom. A központ helyéről, és az adminisztratív feladat ellátásáról egykor az ide tartozó hegyközségek küldöttei szavaztak. Most a parlament előtt pihen egy törvényjavaslat, amely szerint összevonják a kisebb hegyközségeket. Ez a borvidékközpont ügyében is változást hozhat.

A legutóbbi csongrádi borfesztivál előtt rendezett szakmai napon a helyi szőlős gazdák körében hangzott el: nincs rendjén az, hogy a Csongrádi Borvidék központja nem Csongrád. A borvidékhez tartozó hegyközségek közül a legnagyobb a csongrádi, ezért is volna természetes, hogy ez legyen a székhely. Ungerbauer György csongrádi hegyközségi elnök kijelentette: nem mondanak le arról, hogy Mórahalomról Csongrádra kerüljön át ez a szerep.

Az ország legmelegebb borvidéke

A borvidékről jó néhány internetes oldal közöl napfényes hangulatú ismertetőket, de a legtöbb helyen nem tartják fontosnak megemlíteni a központot. A borvidék Csongrád városától kiindulva Hódmezővásárhely érintésével lenyúlik egész Csongrád megye déli részéig. Pusztamérges, Mórahalom, Ásotthalom határáig. Változatos, szélsőséges klímája a többi magyar borvidékhez hasonlítható, de itt nagyobb a napsütéses órák száma. Ez az ország legmelegebb borvidéke. Az itt termelt borok teltek, testesek, a vörösek színben gazdagok. Szőlőfajtái: rajnai rizling, rizlingszilváni, zöld veltelini, chardonnay, bianca, cabernet franc, cabernet sauvignon, kadarka, kékfrankos. A legismertebb bormárkák a Csongrádi Kékfrankos, a Csongrádi Cabernet Franc, a Pusztamérgesi Olaszrizling, és a Muscat Ottonel. Ezek a borok szakértők szerint kitűnő kiegészítői az omlós birkahúsból és marhahúsból készült alföldi ételeknek, valamint a halászlének.

A Csongrádi Borvidék elnevezés mögött egy szervezet áll, melynek titkárául korábban a hegyközségek küldöttei által alkotott testület, a húsztagú tanács választotta Kalmár István mórahalmi szőlősgazdát. Ő vállalta az inkább megtisztelő, mint kifizetődő feladatot. A megye valamennyi hegyközségével kapcsolatos hivatalos feladatokat ő látja el.

Információink szerint a parlament előtt fekszik egy új törvényjavaslat a hegyközségek átalakításáról. Eszerint a jövőben nem ötven, hanem ötszáz hektár felett kell alakítani egy hegyközséget. Amint ez érvénybe lép, Csongrád megyében legfeljebb három ilyen szervezet marad. Mindez eredményezheti azt is, hogy új erőviszonyok alakulnak ki a borvidék központjának kijelölését célzó vitákban.

Kiss István csongrádi hegybíró elmondta lapunknak, hogy a tisztségek betöltéséért valójában semmilyen megállapított díjazás nem jár, ezt a helyzetet a Horn-kormány óta egyik kabinet sem rendezte, csak ígérte. Így a borvidék ügyeit vivő ember is társadalmi megbízatást vállal. Kiss István érthetőnek tartja a csongrádiak törekvését, hiszen a régi, meghatározó borfajták, a kadarka, az ezerjó, a kövidinka hazája mégis csak Csongrád. A szőlész úgy látja, marketingszempontból lehet annak jelentősége, hogy a borvidék központja valóban Csongrád legyen. Hozzátette: jó lenne, ha sikerülne összefogni, mert a környék valamennyi termelője és borásza számára az az igazi reklám, ha együttesen és széthúzás nélkül ajánlják a Csongrádi Borvidék páratlan borait. Példaként hozta fel a villányiakat, akik ezt megvalósították, és eredménnyel képviselik a saját régiójuk érdekeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megyeszékhelyre mehet a csongrádi beteg

Csongrád - Bonyolódik a tüdőgondozó ügye Csongrádon. Előbb Szentesre irányították a városi betegeket… Tovább olvasom