Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Csongrád megsegíti a toroki büféseket

Csongrád - Méltányosságból csökkenti a Körös-toroki büféudvar idei bérleti díját a csongrádi önkormányzat, erről tegnap rendkívüli ülésen határozott a képviselő-testület. Arról is döntöttek, hogy a város félmillió forintot ajánl fel annak, aki nyomra vezeti a rendőröket.
A csongrádi képviselő-testület háromnegyed órán át tárgyalt a körös-toroki tűzeset károsultjainak megsegítéséről. A kezdeményezés az udvar területét bérlő társaságtól származott. A Big Brother Bt. – amelynek albérlői büfések – azt kérte a városvezetéstől, hogy a keddi gyújtogatásra tekintettel bruttó 1 millió 600 ezer forintot engedjen el az idei – 4 milliót is meghaladó – bérleti díjból, így áttételesen segítsen a károsultakon.

A városgazdasági bizottság azt javasolta, hogy ne legyen díjcsökkentés, hanem az önkormányzat vállalkozásélénkítési alapjából adjon ugyanannyi pénzt a város, amennyi engedményt a vendéglátók kértek. A pénzügyi bizottság viszont abba kapaszkodott, hogy így is fizetési hátraléka van a várossal szerződésben álló bt.-nek, ráadásul biztosítása sem volt a büféseknek. Ezért a grémium azt indítványozta, hogy anyagi segítséget ne, csupán fizetési haladékot kapjon az érintett vállalkozói kör, mégpedig október végéig.

A pusztítás nyomai. Fotó: Tésik Attila
A pusztítás nyomai.
Fotó: Tésik Attila

Egyik javaslat sem nyerte el a képviselők tetszését. Vita abból kerekedett, hogy közvetlenül segíthet-e a város azoknak, akikkel nincs szerződéses viszonyban. Pap Gabriella amellett érvelt, hogy egy háromoldalú megállapodással lehetne feloldani a helyzetet. Nagypál Sándor azt kezdte el feszegetni, hogy a testület valójában nem is tudja, a bódék tulajdonosai szenvedtek-e kárt a tűzesetben, vagy tőlük is tovább bérelték valakik a pavilonokat, és az ő berendezéseik semmisültek-e meg. Ezek után Kiss Péter azt kérte, vegyék le napirendről az ügyet, majd jövő héten döntsenek róla. Ternai László viszont azt mondta, ha már összehívták a testületet, határozzanak.

A grémium végül az eredeti előterjesztést fogadta el, vagyis nettó 1,2 millió forint bérleti díjat enged el idén az önkormányzat. Kurucz Ferenc javasolta, hogy a város 500 ezer forint nyomravezetői díjat is tűzzön ki. Havasi Jánosné előbb ehhez hozzátette, hogy valamennyit a büféseknek is fel kellene ajánlaniuk, de végül visszavonta felvetését, így megszavazták a jutalom kitűzését a városházán.

Olvasóink írták

 • 9. timoboll2 2009. május 17. 19:29
  „Rendben, támogatni kell a vállalkozókat, értem én. Erre jön a közember válasza: "És engem ki támogat?" Arra akarok kilyukadni, hogy nem igazán szerencsés szerintem, hogy miközben az embereket arcátlanul sarcolják, miközben vezetőink milliós villáiról és az ehhez szükséges havi vagyonokról hallunk a bulvársajtóban, aközben még támogatjuk is azokat a vállalkozókat, akik abszolút nem tanúsítanak egy demokratikus államhoz méltó vállalkozói magatartást. A károkat természetesen mindenki sajnálja, stb..stb.. De érdemes azon is elgondolkodni, hogy a vállalkozók, akik a nyári strandszezonban és a hétvégi bulikon akarják pestiesen szólva "megszedni" magukat, megérdemlik-e valójában ezeket a tervezett támogatásokat! Főleg annak tudatában, hogy jövedelmükhöz képest alig térítenek valamit vissza a társadalom tagjai számára. Sőt, továbbmegyek, ki tudja, hogy nem ezen városvezetési jóindulat kijátszására van ez az egész felégetősdi. Érdekes, pont a felújítások és szezonkezdet előtt. Nem lehet, hogy egyik vállalkozó kívánt kiszúrni a másikkal? Nem lehet, hogy valamiféle panamának vagyunk tanúi? Lássunk tisztán, Magyarországon vagyunk, Kopjáss István szavaival élve a panamák és rokoni kapcsolatok lápvilágában.”
 • 8. surjana 2009. május 17. 19:26
  „Sajnálom a büféseket. Talán nem őket kellene anyagilag segíteni, hanem ezt a pénzt inkább beiskolázásra fordítani!”
 • 7. KovácsPistike 2009. május 17. 16:00
  „A kérdés jogos, vajon miért nincsenek biztosítva az önkormányzat tulajdonában lévő épületek, ingatlanok?”
 • 6. Power 2009. május 17. 12:23
  „Az albérlő albérlője már befizette a pénzt a főbérlőnek? :)
  Magyarországon már régóta nincsen szerződéses fegyelem. Ezt nem szabadna megengedni!
  Ha nem kötött biztosítást, akkor vessen magára. mulasztást követett el.
  Miért az adófizetőknek kell állniuk mások felelőtlen magatartását?”
 • 5. keletaru 2009. május 17. 09:20
  „Érdekes ebben a településben egyes vállalkozói köröknek milyen támogatás jut . Ne értsük félre egymást ,mint olvasthatjuk az elöző hozzá szólásokból is . Netán az önkormányzatnak szólt meg a "lelki ismerete" hogy ilyen ajánlatokat tesznek? Közöséget fejlesztő döntésekben sem ilyen határozottak , még anyagi téren sem ! Most meg láthatjuk egyből rendkivüli ülés ! Akkor hogy is van ez ? Javaslom akkor az üdülő tulajdonosoktól se kérjék a teljes évi idegenforgalmi adót , mert a szunyogok s a hangos zene miatt nem tuják használni nyugodtan a nyaralójukat . S amikor az árvíz elmosta lent mindenkinek a területét érdekes akkor semmi kedvezmény nem volt adva .Ugyan úgy kellet fizetni mindent . Képviselősdi megélhetésből felelőségnélkül . Mert ne feledjük most sem az "ő" illetményükből ajánlanak :o) Üdv Kuci”
 • 4. cicvarek 2009. május 17. 06:30
  „Pár büfés tudott biztosítást kötni, /az ő épületük nem égett le, /, pár meg ennyit is sajnált a hasznából, lehet hogy már akkor tudták, majd közpénzből kisegítik? Állítólag a büfések jó része már kifizette az első félévi bérleti díjat, csak a főbérlő még nem fizette tovább a városnak határidőre ezt, csak egy töredékét. Persze, nem is annyit kassszíroz az albérlőktől, mint amennyit a városnak kell/kellene befizetni, valamiből neki is meg kell élni...
  Biztos nem maradt elég kocsma a Kőrös torokban, hogy azonnal, rendkívüli ülésen kellett dönteni a segélyről.
  Amikor más csúnya bűnesetek voltak a városban /termő szőlő ültetvény kivágása, stb, / nem siettek nyomravezetői díjat kitűzni. Sajnos nem hallani, hogy a mi derék, jogkövető, szolidáris, adőfizető vállalkozóink /a károsultak kollégái, a többi büfés például/ mennyivel egészítik ki a nyomravezetői díjat.”
 • 3. faQtya 2009. május 17. 00:30
  „Keresgélem a neten.
  ... de sehol nem találtam olyan szervezetet, hogy "Csongrád Város Önkormányzata Ingyenes Biztosító Társaság"
  Természetesen sajnálom a károsultakat, de nem hiszem, hogy nem lett volna pénzük biztosítást kötni...
  (Amikor az a hír járja, hogy a Toroki Napokon kisvödörbe rakják a pénzt egyes büfések, mert a kasszába nem fér.... És bár ritkán fogyasztok ott bármit, számlát/blokkot még sose kaptam.)
  Szóval, remélem meglesznek a tettesek, és polgári peres úton behajtják rajtuk a kárt, de azért kíváncsi lennék, milyen hatalom van néhány büfés kezében, hogy szinte sakkban tartja a képviselőket...
  ... vagy talán ennyire közel a választások, hogy minden egyes szavazót már most meg kell tartani???
  ...talán az adófizetők nemtetszése miatt több vész el most.”
 • 2. triniti 2009. május 16. 20:14
  „Ezt nem értem. Mi köze a városnak ahhoz, hogy nekik milyen magán problémjuk van, most. Mert amikor a hasznot fölözik, akkor többet szoktak adni a városnak, bérleti díjat? Ha egy taxis összetöri az autóját, akkor az önkori kifizeti a részleteit? Ha a boltot kirabolják akkor a város fizeti a kárt? Én egyáltalán nem értem.
  A rendőrség dolgába nem kellene beleavatkozni, azok végezzék a saját munkájukat. Én sajnálom a büféseket, mert ez borzasztó ami velük történt, de nem értem miért különbek ők a többi vállalkozónál, akik becsületesen foglalkoztatnak, nem italt mérnek, de más termelő munkát végeznek egész évben, és nem veszteséggel.
  Én ezt akkor sem értem. Ez köz ügy? Valami magyarázza már el, mert lassan félnem kell attól, hogy éjszaka rámtöri a politika az ajtót...nincs még egy emberöltő, hogy kishazánkban történt már ilyen...”
 • 1. Sziti 2009. május 16. 18:59
  „A vállalkozók összedobnak még ötöt, és van aki ennyiért az anyját is feladná.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kőcsárdát is őrzik Csongrádon

Csongrád - Még nincs gyanúsítottja a keddi Körös-toroki gyújtogatásnak, amelyben négy pavilon porig égett a büféudvarban. A károsultak újra szeretnék építeni megsemmisült pavilonjaikat, és buli is lesz hétvégén a vállalkozói udvarban. Tovább olvasom