Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Csongrád milliói

A több mint 18 ezer lakosú Csongrádon a becslések szerint minden tizedik ember kap valamilyen szociális segélyt. Berkes István, jegyző elmondta: a költségvetésben erre a feladatra mindig volt annyi pénz, amiből a jogos igényeket ki tudták elégíteni.
Csongrádon az elmúlt évben az eredetileg tervezettnél többet, közel 100 millió forintot osztott szét az önkormányzat a szociális ellátásokra. Idén közel 86 millió forintot hagyott jóvá a képviselő-testület. Kérdésünkre, előfordult-e már olyan, hogy valakinek azért utasították el a kérelmét, mert a kassza éppen üres volt, Berkes István jegyző azt válaszolta: sohasem kerültek ilyen kínos helyzetbe. A segélyezettek köre évek óta nagyjából azonos, ugyanakkor egy-egy család több címen is (rendszeres szociális segély, lakbér és fűtéstámogatás stb.) támogatáshoz jut. Mivel minden évben változnak az ellátások, a tavalyi évet nehéz összehasonlítani a korábbi esztendőkkel. Jó példa erre a rendszeres gyermekvédelmi támogatás, amely tavaly megszűnt, mert beépítették a családi pótlékba.

Berkes cáfolta azt a híresztelést, hogy a megszorítások, a város romló anyagi helyzete miatt kevesebbet szándékoznak költeni idén a szociális juttatásokra, a különféle segélyekre és támogatásokra. Hangsúlyozta: akinek a kérelme a helyi és az országos jogszabályoknak megfelel, azt nem utasíthatják el azzal, hogy elfogott a pénz. Hozzátette: év végén derül ki, hogy elegendő-e a jogos igényekre a tervezett összeg, s akkor lehetőség lesz az összeg pótlólagos növelésére.

A jegyző elmondta, hogy a jogosultak időben hozzájutnak a segélyekhez. Kivételt csupán a közlekedési támogatás jelent, amelyet a mozgáskorlátozottak kérhetnek. Ezt az állami költségvetésből igényli a város, s ennek ezért hosszabb az átfutási ideje. Az eseti szociális segélyekkel kapcsolatosan a jegyző elmondta: ritkábban ítélnek meg nagyobb összeget, mivel ez csupán átmeneti segítség, egy-egy nehéz élethelyzetben alkalmazható. Például akinek a lakásában váratlan kár keletkezett, az akár 15-20 ezer forintot is kaphat, de más az elbírálás, ha valaki napi megélhetéséhez kéri ezt, mert az lehet, hogy csak ezer forintot kap.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csongrádi képviselők a helyi bürokráciát ostorozzák

Fapavilonra cserélné a csongrádi Fő utca sarkán leállított büfékocsiját Márta Katalin, de az évek… Tovább olvasom