Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 7°C Még több cikk.

Csongrád múltja képeslapokon felelevenítve

Csongrád - Valódi szigete és úszóháza is volt egykoron Csongrádnak, és ezt képeslapokon is megörökítették az elődök. A kopasz Körös-torokot és a gimnázium helyén álló ivót is lencsevégre kapták az ősök, akiknek munkáiból két csongrádi lokálpatrióta gyűjtött össze egy tárlatra, illetve kötetre valót.
Talán nem túlzás azt állítani, hogy nincs még egy olyan település a megyében, amelynek annyit változott volna épített és természetes környezete az elmúlt száz évben, mint Csongrádnak. Erről az a 350 képeslap tanúskodik, amiket Lovas Erika és Ujszászi Róbert gyűjtött össze. A gyűjtemény egy részét a napokban kiállították a művelődési központban, illetve egy kötetet is összeállítottak erre az alkalomra. A lokálpatrióta gyűjtőkhöz Ausztriából, Németországból és Romániából is került vissza régi fotográfia, továbbá volt olyan értékes darab, amiért fizetni is kellett.

Száz éve még volt valódi szigete Csongrádnak. Többek között ezt mutatják be a képek a kiállításon. Fotónkon Lovas Erika, a képeslapok egyik lelkes gyűjtője. Fotó: Tésik Attila

Ilyen például az a városról készült panorámakép, amelynek jobb szélén tisztán kivehető, hogy száz éve még volt valódi szigete Csongrádnak. A Bodor-sziget a fahíd fölötti részen nyúlt el. A jobb parti ágat tutajosok kikötőként használták, de ez idővel feltöltődött, így mára nyomát sem látni a földnyelvnek. Bizonyára nem ismernének rá a maiak a kopasz Körös-torokra. Egy 1925-ös képen csupán egy halászkunyhó áll a homokföveny fölötti parton, ahol egyetlen árnyat adó fa sem árválkodott. Izgalmas jelenetet ábrázol az 1888-as árvízi védekezést bemutató kép: a csongrádiak óriási cölöpöket vernek le a mai Holt-Tisza partjánál. Érdekesség, hogy ez a kép 15 évvel a történtek után készült.

A régmúlt városképei is kecsegtetnek meglepetésekkel. Ilyen például, hogy száz éve még – a cégtábla szerint – bort, sört és pálinkát mértek a gimnázium helyén álló ivóban. A Szentháromság téri park akkoriban még nem létezett, fák helyett kofák népesítették be a piacteret, ahol viszont nem volt szabad jószágot és ócskát árulni.

Folytatják a gyűjtést

A gyűjtést nem fejeztük be. Mivel tudjuk, hogy léteznek még olyan képek, amelyeken közeliben örökítették meg a közvágóhidat, vagy az úszóházat, keresgélünk tovább. Olyan fotóra is szükségünk lenne, amin a gőz- és kádfürdőt, vagy a homoki kápolnát ábrázolják – mondta lapunknak Lovas Erika.

Olvasóink írták

 • 2. Németh Éva 2008. január 30. 11:36
  „Örömmel fedeztem fel a cikket, és nagyon érdekelne a könyv! Életemből ugyanis talán a legszebb 8 évet Csongrádon töltöttem, 10 éves koromtól a Gróf Széchenyi ált. iskolában, utána pedig a Batsányi János Gimnáziumba jártam. Rokonaim ma is élnek Csongrádon és környékén, minden évben néhányszor én is meglátogatom a várost.
  Nagyon szeretném megtudni, hogyan jutok a könyvhöz, hol lehet kapni vagy megrendelni???
  Kérem az olvasók segítségét!
  Üdv. a csongrádiaknak: Németh (Papp) Éva, Solymár”
 • 1. Felföldi József 2008. január 28. 10:23
  „Lenyűgöző!

  Az utóbbi időben nem járok sehova, mert mindenütt a volt komonista pufajkás munkásőrök, töretlen hatalom éhségét, és erkölcstelen dörgölőzősét látom mind 56-hoz, mind a katolicizmushoz, melyet még nem régen hivatalból köpködtek.
  A munkahely kevés, a bérezés alacsony, a vállalkozások nehéz helyzeteben vannak. A város az emberek fő munkáltatója.
  A jegyző és hivatala a legkiválobb partner a nekik, és a neki nem tetszők törvényes eltaposásában. Egy kottából játszanak.
  A város leürül a fiatalok elhagyják. Ebben a helyzetben napsugár a sötétségben ez a remekmű.

  A feleségem vette a könyvet, és megmondom őszintén órákig nem tudtam letenni. A város szebb volt néhol mint ma. Az épületek homlokzatáról, tetejükről lekerültek a díszek, a növényzet azonban ma szebb, de a fásítás alapjait a 30-as években kezdték lerakni.
  Köszönöm a szorgos és önzetlen, munkát. A nyomdai munkától,
  és a könyv küllemétől is elvagyok ragadtatva.

  További kitartó és sikeres gyűjtő munkát és jó egészséget kíván:
  Felföldi József”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromszereplős lesz a csongrádi kábelverseny

Csongrád - Háromszereplőssé bővül idén a csongrádi kábeltévés szolgáltatók versenye: a sokáig… Tovább olvasom