Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Csongrád: Nehéz helyzetben a szolgáltató

Adómentes juttatást kér a Víz és Kommunális Kft. dolgozóinak a tulajdonos csongrádi önkormányzat, de a cég ezt csak díjemelésből tudná finanszírozni. A városvezetés ezt nem akarja. Az ügyvezető szerint nincs realitása a bérfejlesztésnek, a városgazdasági és a pénzügyi bizottság elnökei pedig úgy vélik: erről maga a képviselő-testület tehet.
A Víz és Kommunális Kft. dolgozóinak jövedelmét megemeltetné az önkormányzat, csak azt nem mondja meg, miből. Fotó: Bíró Dániel
A csongrádi önkormányzat bérfejlesztést szeretne végrehajtani a Víz és Kommunális Kft.-nél. Fel is kérték az ügyvezetést, hogy teremtse meg az emelés feltételeit, de kiderült, kizárólag díjemelésből lehetne finanszírozni a négyszázalékos bérfejlesztésnek megfelelő adómentes juttatást. Az általános, 3,5 százalékos tarifaemelésre – így a pluszpénz fedezetéül szolgáló ötmilliós bevételre – is nemet mondott a városvezetés, de a pénteken elfogadott határozat szerint elvárja a szolgáltatótól, hogy őszig új ötlettel álljon elő.

– Természetesen szeretnénk többet adni 125 dolgozónknak, de egyelőre ennek nincs realitása – mondta lapunknak Balogh Pál. Az ügyvezető szerint csak akkor lehetett volna számítani a pénzre, ha a testület augusztustól megemeli a közüzemi díjakat. Hiába számítanak a nyáron megszokott többletbevételre: nem fogy több víz.

A pénzügyi bizottság szocialista elnöke, Kiss Péter úgy látja, a probléma eredete a cégalapítás idejére nyúlik vissza. Nem tőkésítették föl kellően a társaságot, s ezt a terhet azóta is nyögi a szolgáltató. A másik gondot abban látja, hogy a közgazdasági racionalitások helyett rendre a szociális szempontok érvényesültek a testületi döntéshozatalban.

Ormos Gábor szerint optimális esetben a nullszaldó lenne a cél, de – miközben a céget bírálják a veszteségei miatt – a kedvezőtlen pénzügyi helyzetet maga a képviselő-testület idézi elő. Ezért is gondolja úgy a városgazdasági bizottság ellenzéki elnöke, hogy a következő városvezetésnek rendeznie kell a szolgáltató ügyét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Össznépi költözködés Csongrádon

Csongrádon a volt kollégiumból nyugdíjasklub lesz, a jelenlegi bírósági épületben pedig irodaház… Tovább olvasom