Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Csongrád nem pikkel a vállalkozókra

Csongrád - Kétmillió forintos adóalapig nem kell fizetniük iparűzési adót a helyi vállalkozóknak Csongrádon – így döntött csütörtöki ülésén a városi képviselő-testület. Az önkormányzat tudomásul vette, hogy a Turbo Kft. mégsem akar műfüves sportcsarnokot építeni a városban.
A pénzügyi bizottság elvből nem támogatta a város jegyzőjének javaslatát, amely szerint mentesíteni kellene az iparűzési adó fizetése alól a legkisebb vállalkozókat. Ha a város nem tud kedvezményt adni a gazdasági élet többi szereplőinek is, akkor ez a kezdeményezés méltánytalan. Másrészt a város költségvetéséből hiányozni fog az a 3 millió 490 ezer forint, amely így kiesik. Berkes István jegyző javaslatából mégis határozat lett, némi módosítással. Gyovai Gáspár alpolgármester ötletét elfogadva 2 millió forint lesz az az adóalap, amely alatt ugyan bevallást kell készíteni, iparűzési adót azonban nem kell fizetni, így döntött a testület többsége, 12 igen és 2 tartózkodó szavazattal.

Tudomásul vették a képviselők, hogy a Turbo Kft. visszavonta az ajánlatát, amely arról szólt, hogy a sporttelepen területet venne, és műfüves sportcsarnokot építene. A céggel tárgyalt Bedő Tamás polgármester, de mivel a kft. és az érintett egyesületek álláspontja nem közeledett, nem volt értelme folytatni. „Mielőtt az terjedne el a városban, hogy Csongrád önkormányzata ellene van a helyi vállalkozásoknak, el kell mondani itt, a nyilvánosság előtt, hogy a cég ajánlata 3 mondatból állt, az ajánlat visszavonása pedig 4 mondatból, ez így komolytalan" – mondta Ternai László. Tarr Ágnes szerint is valahogyan meg kellene akadályozni, hogy a hasonló ajánlatok fölöslegesen munkát adjanak a hivatalnak. „Ha én, Tarr Ágika, itt szóban előterjesztem, hogy megvenném a városházát, akkor rögtön megnézi a hivatal, hogyan lehetne kivenni az épületet a törzsvagyonból?" – kérdezte a képviselő asszony. Bedő Tamás erre azt mondta, minden városi tulajdonnal kapcsolatos ügy a testületre tartozik, ő nem döntheti el saját hatáskörben, mi komoly ajánlat, és mi nem.

A képviselők úgy döntöttek, akkor adnak bérletidíj-kedvezményt a Kereszt tér 1. szám alatt működő szociális foglalkoztató tulajdonosának, ha legalább 40 csongrádit foglalkoztat az üzemben. Az is elhangzott – Murányi László nyilvános cégadatokat ismertetett –, hogy a Humán Kft.-nek húszegynéhány településen van telephelye: vajon az utóddal, a Mio Conto Kft.-vel együtt mindenütt kéri ennek a havi 26 ezer forintos bérleti díjnak az elengedését? A testület ezután vita nélkül, egyhangúlag hozzájárult ahhoz, hogy Ungerbauer György megvehessen egy 738 négyzetméteres területet, amely út, és az ő földjeinek megközelítését szolgálja.

Olvasóink írták

 • 6. keletaru 2009. június 14. 20:56
  „Képviselősdi felelőségnélkül , büntetlenül . Értünk , értünk ???!!!! Üdv kuci
  Ui: Tudjuk hány óra ! Azt is kinél mit mutatt !!!!! Annak idején mikor még a cégünk a "futtotak "kategória közé tartozott , egy szakosztálynak szeretünk volna venni egy nagyobb raktárt , amit a jelenlegi vezetés azzal utasított el, nem szolgálja a település fejlödését , tehát fizesükbe a helyi iparüzési adót .......részemről no comment . Ennyit a felelőség teljes vezetésről , ami azt jelenti a nevezett vállalkozó előtt már volt más is aki próbáltak tenni a közöségért elvből , bocs !( meg lehet kérdezni az akkori sport elnököt ) Üdv Kuci”
 • 5. borcsa25 2009. június 13. 21:19
  „Egyébként, örömmel hallgatnám meg Tarr Ágnes képviselőnő részletes beszámolóját, hogy miért is csatlakozott azok táborába, akik nem akarják a műfüves focipályát a Holt-Tisza mellett? Csak nem sérti valamiben az érdekeit???”
 • 4. kicsen 2009. június 12. 22:35
  „Kezd nagy lenni a cipő a gyülekezet részére.A szkeptikusok mosolyogva ingatják a fejüket, de a tényekkel nincs mit vitatkozni.Hajrá Kacsa bá !”
 • 3. keletaru 2009. június 12. 08:38
  „Röhej ! Egy itt régóta müködő vállalkozás vezetőjének szavát semmibe veszik ! Ahelyett ,hogy örültek volna van aki csak úgy semmiért tesz a településért ! Elég érdekes dolog biztos nem a "település" érdekeit szolgálná (-ta volna) a fent említett beruházás ...Mi volt vele a gond túl egyszerű volt , vagy nem volt bizottságosdi értünk ! Értünk?! Vagy csak "Ő" volt benne . A fent említett képviselő asszony elég érdekesen lobbizik . Nem tudom az elkerülő útnál ki miatt állnak a beruházással ,s annak idején ki vett részt aktívan a holttisza privatizálásában s miért,( mennyiért.)! Persze azt is csak a közösségért tette , értünk . Sajnos rendszerváltás óta a tenni vagy nem tenni kérdésből egyre inkább az utóbbi jellemzi a bagázs munkáját . Üdv Kuci”
 • 2. RadikálisLokálpatrióta 2009. június 12. 00:06
  „,,Mielőtt az terjedne el a városban, hogy Csongrád önkormányzata ellene van a helyi vállalkozásoknak, el kell mondani itt, a nyilvánosság előtt, hogy a cég ajánlata 3 mondatból állt, az ajánlat visszavonása pedig 4 mondatból, ez így komolytalan" - mondta Ternai László
  Ternai úr nézzen magakörül erőssen szét ,hogy mi a komolytalan !”
 • 1. borcsa25 2009. június 11. 21:19
  „A cikket elolvasva, ismét meggyőződtem a képviselők "hihetetlen" jóindulatáról. Egyébként meg szerintem azért nem volt több az ajánlat 3 mondatnál, a visszavonás pedig 4-nél, hogy ezek elolvasása ne haladja meg Ternai képviselő úr képességeit! Tarr Ágika pedig, ahogy ő nevezte magát, gúnyolódás helyett tehetne végre valami hasznosat...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bedarálta Csongrádot a politika malma

Csongrád - Bár a csongrádi malom ismét őröl, az üzemhez kötődő három korábbi vállalkozás egy sereg gazdálkodónak tartozik. Tovább olvasom