Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Csongrád nyerhet az államosítással

Csongrád - 36 millió forintot kért volna 8 csongrádi halászházáért tavaly a megyei önkormányzat. A város lett volna a vevő, de ennyit nem tudott fizetni. Az országgyűlésben most kiderült: a megyei vagyonok államosítása után ezek a házak most már ingyen is Csongrád tulajdonába kerülhetnek.
A csongrádi Belsőváros 8 műemlék halászházában egykor egy fillér nélkül lett tulajdonos a megyei önkormányzat. Évekkel ezelőtt egy irodával együtt 21 millióért fölajánlotta megvételre a városi önkormányzatnak, az akkori vezetés azonban nem élt a lehetőséggel. Utóbb mégis elkezdett alkudni a város a házak megvételére, de nem sok sikerrel: a mostani képviselő-testület 12 milliós ajánlatára a megye válaszul felértékeltette az ingatlanokat, majd közölte, a házak 36 milliót érnek, ennyi az áruk. A város ezt sokallta, viszont közben keresett és talált pályázati lehetőséget, amiből a házakat turisztikai célokra fel lehetne újítani, majd hasznosítani. Emiatt ma már egyre sürgetőbb, hogy a házak a tulajdonába kerüljenek. Kőrösi Tibor polgármester tavaly ősz óta minden követ megmozgatott a cél érdekében. Még névleg a megye volt a tulajdonos, amikor már az állam képviselőjével, B. Nagy László kormánymegbízottal egyeztetett az ügyben. Idén januárban ismét tárgyaltak, Kőrösi a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel is egyeztetett, ez a szerv intézi a vagyonátadást.

A város egységes felújítást tervez, és bízik a turisták érdeklődésében. Fotó: DM/DV
A város egységes felújítást tervez, és bízik a turisták érdeklődésében.
Fotó: DM/DV

A csongrádi lobbi a parlamentben is megmutatta magát. Az első ülésnapon, hétfőn Vincze László országgyűlési képviselő kérdést tett fel: visszakaphatja-e Csongrád térítésmentesen a halászházakat? A csongrádi honatya is arra hivatkozott, hogy az épületegyüttessel tervei vannak a városnak. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, ő maga is reméli, hogy a város mielőbb visszakapja ezeket a házakat. Az állami tulajdonba került ingatlanok önkormányzati tulajdonba adásáról a kormány határozhat, ezért Fónagy arra biztatja a várost, hogy az erről szóló kérelmet adja be.

Kőrösi Tibor polgármester azt mondta, mindent, amire a tulajdonba vételhez szükség lesz, elküldenek. Közben intézik a pályázat ügyeit, ennek érdekében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől már kaptak is egy szándéknyilatkozatot, amely a beruházás megvalósításához szükséges.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lesz napelempark Csongrádon?

Egy megawatt teljesítményű napelemparkot létesítene Csongrádon egy fővárosi vállalkozás. Tovább olvasom