Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Csongrád önkormányzata felkarolta a kortárs irodalmat

Csongrád - A kortárs irodalom legnagyobb fogyasztója Csongrádon az önkormányzat. A képviselő-testület arról döntött, hogy megrendeli a Fövenyt havonta száz példányban. Az irodalmi folyóirat így nemcsak a teremben fogy el azonnal, hanem a város intézményeihez is eljut.
A képviselők által a vásárlásra megszavazott négyszázezer forint egyetlen könyv kiadására nem volna elegendő, sőt az önkormányzat megrendeléseiről nem is kellene szavazniuk a képviselőknek. A költő, Góg János mégis úgy véli, a környék irodalma a város asztalára tartozik.

A Föveny című folyóirat havonta száz példányban érkezik a városházára, a testületi üléseken huszonöt azonnal elfogy: kapnak belőle a képviselők és a polgármesteri hivatal vezetői. A fennmaradó hetvenöt példány a város különböző intézményeibe kerül, iskolákba, szociális otthonokba, ezeken a helyeken természetesen bárki számára hozzáférhető. A folyóirat szerkesztője szerint ez nagyon fontos, mert a versek és prózai művek így mindig közérdeklődésre tarthatnak számot. Még azok a képviselők is, akik kevésbé érdeklődnek az irodalom iránt, legalább egy pillantást vetnek a sorokra.

Góg János költő büszke arra, hogy minden képviselő kap egy példányt.
Fotó: DM/DV

A folyóiratból havonta százat kér az önkormányzat – az Üzenet társainak című, szintén Góg által jegyzett antológiából pedig évente ugyanennyit. E kettőre fizetik ki az említett négyszázezer forintot, mely hozzájárul ugyan a kiadáshoz, de természetesen nem fedezi annak költségeit. A szerkesztők folyamatosan pályáznak az életben maradásért, sikerrel. A Föveny nyolc éve működik. Góg János úgy látja, a szakmában mára szekértáborok alakultak ki, melyek egy-egy folyóirat köré szerveződnek.

A lap azonban nyitott: megjelent itt a Kossuth-díjas Faludy György és a kötet nélküli pályakezdő egyaránt. A szerkesztő szerint a fiatalok számára a megjelenés megerősítés, a műhely pedig felvállalja az ezzel járó kockázatot is. A lap mégis hangsúlyt fektet a csongrádi szerzőkre és a Csongrád témájú írásokra. Góg ide sorolta például Sebestyén Istvánt, aki az Aranysziget otthon létrejöttéről balladát írt. A műhely a határon túli magyarok felé is nyitott, a közeljövőben vajdaságiak, felvidékiek és erdélyiek számára terveznek találkozót Csongrádon.

Ternai a nívódíjas

Az irodalmi műhely huszonhárom állandó tagja minden évben titkos szavazással kiválasztja a szerzők közül a legjobbat. A tagok rangsort állítanak fel, ezt végül értékelik. Aki a legtöbb szavazaton az első helyre kerül, az kapja a nívódíjat. A 2007-es elismerést Ternai László kapta, aki fideszes képviselő, korábban prózával próbálkozott, mostanában verseket ír. A jobboldali városatya egyetlen ponttal előzte csak meg a vásárosnaményi Dér István költőt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átköltöztették az éhező csongrádi marhákat

Csongrád - Egy közeli istállóba költöztették át pénteken az alultáplált szarvasmarhákat a csongrádi tanyáról. Az elkobzott állatok lábon tették meg a hatszáz métert. Tovább olvasom