Délmagyar logó

2017. 09. 27. szerda - Adalbert 14°C | 22°C Még több cikk.

Csongrád segítené a kisvállalkozóit

Csongrád - Várhatóan nem kell fizetniük helyi iparűzési adót Csongrádon azoknak a vállalkozásoknak, amelyek adóalapja nem haladja meg a másfél millió forintot. Ez 379 vállalkozót érint a városban. A kedvezmény megadásáról csütörtöki, rendkívüli ülésén dönthet a képviselő-testület.
Ezúttal a helyi iparűzési adórendelet módosítása nem azt jelenti, hogy többet kell fizetni. A csütörtökön 10 órakor kezdődő rendkívüli képviselő-testületi ülésen Berkes István jegyző arra tesz javaslatot, hogy adjon az önkormányzat mentességet a kisebb vállalkozásoknak. A hivatal feje az írásos előterjesztésben arra emlékeztet, hogy a bokrosi lakossági fórumon többen is kérték, maradjon fönn a mezőgazdasági őstermelőkre vonatkozó – 4 millió forintos árbevételig szóló – adómentesség. A törvény szerint azonban csak az adóalap összege lehet a határ, nem lehet az alapján meghatározni a kedvezményezetti kört, hogy a vállalkozók mivel foglalkoznak. Berkes István az 1,5 millió forintos adóalapot javasolja határértéknek, ez alatt minden vállalkozásra vonatkozna a mentesség. Ez 379 adózót érint, és a város 3 millió 499 ezer forinttól esne el, mégis célszerű megtenni ezt a lépést: „Megfigyelhető, hogy a vállalkozások jelentős részét, ágazattól függetlenül sújtja a válság. Korábban jól menő egyes tevékenységeket sújt talán a legjobban. Ezek érhetők tetten a bezárt, üresen álló üzlethelyiségekben, a fizetési haladékot kérők és a felszámolási eljárások számának növekedésében" – indokol a jegyző.

A polgármesteri hivatalban kiszámolták: a kedvezmény olyan mértékű, hogy az őstermelők zömére vonatkozni fog. A javaslat szerint a rendeletmódosítást úgy kellene hatályba léptetni, hogy a 2008. január 1-je óta folytatott tevékenységre már vonatkozzon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sólyom Lászlóhoz fordult Patrik édesanyja

Csongrád - A szentesi kórház ellen indított műhibaperét áprilisban a Legfelsőbb Bíróság is elutasította. Tovább olvasom