Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Csongrád stabilitása a cél

Csongrád-Bokros - Díjakról, iskolák működtetéséről és közfoglalkoztatásról is szó esett a csütörtöki, Bokroson tartott testületi ülésen. Elhangzott: a város nem képes saját erőből munkahelyeket teremteni.
– Magas labdát dobott a kormány a településeknek. Ködös, sok változót tartalmaz az oktatás jövő évi helyzete, a város működőképességét is óvni kell – fogalmazott Bartókné Vincze Zsuzsanna (Fidesz) képviselő, amikor a grémium azt vitatta meg: januártól működtessék-e a csongrádi iskolákat. – Nem végső döntést hozunk, egyelőre jelzést adunk a szándékainkról. Jót akarunk az iskoláinknak, de a város stabilitását is szem előtt kell tartani – mondta a témával kapcsolatban a polgármester, Kőrösi Tibor (Fidesz). A források egyre csökkennek, a büdzsét a járások is apasztják majd, fogalmazott. A lehetőségek áttekintése után a testület úgy döntött: a köznevelési intézményi feladatok ellátását szolgáló ingó és ingatlan vagyon működtetését nem tudja januártól vállalni, azt az államra ruházza át.

A közfoglalkoztatás tapasztalatai alapján a polgármester kifejtette: a többségben az igyekvő emberek vannak, de bőven van még mit javítani a munkamorálon. – A foglalkoztatottak gyakran cserélődnek, ha tehetik, betegállományba mennek, vagy sértve érzik magukat, hogy dolgozni kell. Lássuk be: a város nem képes saját erőből munkahelyeket teremteni, így az ilyen lehetőségeket meg kell becsülni.

Ismét terítéken volt a Víziközmű sok vitát kiváltó működése, illetve az illegális szemétlerakás nem szűnő problémája. Munkásságát, példamutató életét méltatva a napokban elhunyt, köztiszteletben álló nyugalmazott gimnáziumi tanárról, Aradi Miklósról is megemlékeztek a városatyák.

Díjakról is döntöttek

Kitüntető díjak odaítéléséről is döntöttek az ülésen. Vekerdy Sándor nyugalmazott kardiológusnak díszpolgári címet adományoznak. Ungerbauer György szőlész-borász Pro Urbe, Gál József állatorvos közszolgálati, Ferentzi Katalin, a Csongrádi Színtársulat vezetője és Balogh Györgyfilmrendező közművelődési, Kátai Judit, a Csongrádi Fitness Sportegyesület vezetője sport-, Gali Ida háziorvos és Szranka Jánosné, a Piroskavárosi Idősek Otthona osztályvezető nővére egészségügyi, az 553. számú Szent Imre Herceg Cserkészcsapat környezetvédelmi díjban részesült. A kitüntetéseket az október 23-i ünnepi ülésen adják át.

Olvasóink írták

 • 18. keletaru 2012. október 03. 19:53
  „hank.-( Vajon a lent lévő vállalkozók miért nem követelik az elvárt bevétel "KI"*- esést ? Akik így leszavazták miért nem fizetik ki SAJÁT zsebből a vállalkozóknak okozott kárt ( azt sem tudják szerintem mennyivel előre le kell foglalni a szórakoztató iparban részt vevőket , s mennyiért ) . Majd a település fizesse az Ő gombnyomkodásuk ? Érdekes nem ? Az egyszerű dolgok szerintem itt azért nem tudnak elindulni mert ALULRÓL jönnek . Abban nincs DRÁGA bizottságosdi , nem tudnak felülről rá hatni , értünk ! Kikkel lehet párbeszédet folytatni mikor nézem a testületi ülést SZÍNESBEN s van aki csak dadogni tud nem MAGYARUL beszélni , EGYENESEN ! Üdv Kuci”
 • 17. Marona 2012. október 02. 09:45
  „Lássam be, hogy a város saját erőből nem képes munkahelyet teremteni? Nem egyezik a véleményem! Szerintem a tehetség hiányzik! Látszik ez a kommunikációban és a valóságban is! Ha lenne, akkor a munkatársak megválasztása sem okozna gondot. Ez a szöveg ebben a környezetben nem jelenhetett volna meg egy stratégiában gondolkodó ember részéről. Ha ezt a gondolat menetet követném, én mint vállalkozó hogyan teremtsek munkahelyet, kedves kommunikációs vezető?”
 • 16. hank 2012. október 01. 22:00
  „Keletaru: egyetértek Veled! Annyival kiegészíteném, hogy több dologra kell építeni: horgászok, fiatalok a bulival és a kúltúrált szórakozással, pihenni vágyók hétközben.
  Idén hatalmas homokföveny volt. Nem ismerem, hogy kinek milyen bevételt hozott, de voltak olyan dolgok is, melyeket jó lenne letisztázni és megoldani. Sokan ingerülten döntenek kérdésben, majd megy az adok-kapok, ugyanakkor vannak jó ötletek melyek mellett nem kellene elmenni becsukott szemmel...
  Szerintem nem tudtuk kihasználni a lehetőséget egyáltalán. A botrányos utolsó buli botrányos része sem a vállalkozóknak volt köszönhető, hanem azoknak, akik megszavazták a rendeletet és semmi tekintettel sem voltak arra, hogy másoknak ez egy megszervezett rendezvény befektetett pénzzel.
  Ha egy ilyen dolgot nem tudnak felmérni, akkor a nagy kérdés, hogy ez nagyobban mennyire mehet hatékonyan?
  A párbeszéd hiányzik itt nagyon.

  Hank”
 • 15. keletaru 2012. október 01. 20:37
  „hank :-) látom te körös-torok " fan" vagy , de kérdem én miből tudnak bulizni itt három napnál tovább ? Hisz a méreg drága büfé bérleti díjak miatt, méreg drága ITT minden . Tehát akkor mi is csábít az 500-s belépő a semmiért . Aki tenni akart játszóteret épített, kaland parkot, beléptető rendszer ! Ezek itt gyönyörűen le építették , Magyarul el agyalták mert ez meg az meg már nagyon előre láttak ! El feledték nem minden vállalkozás nyereséges .. S lám hirtelen családba került e telep is ........ Azon kívül a nyaraló tulajoktól s a bérlőktől mindég többet kérnek mit is csinálnak ??? Mert én semmi újat nem látok lent , azon kívül amit kacsa bácsi épített . Bagázs bizottság megint jól döntött ! Vagy szerinted nem ??? Én személy szerint egyet értek a fiatalokkal! DE fizető képes keresletet én a horgászokból látnék hamarább s hosszabb távon ! Melyet nem kellene ÉSZ nélküli hitelekkel finanszírozni , van minden víz jobbra , víz balra , víz előre . Más település is épül a horgászokra hisz EGÉSZ évben lehet eme nemes sportot hobyt itt élvezni ! Üdv Kuci”
 • 14. kékfrankos 2012. szeptember 30. 14:33
  „pisztolyos! nem ő a híbás, mert tudják sokan, hogy milyen ember. a hibás elsősorban az, aki odaítéli ezt a díjat.
  nem csodálkoznék, ha a többi pro urbe díjas visszaadná a jelvényét...”
 • 13. hank 2012. szeptember 30. 10:54
  „Sőt a Körös-torok is fontos marketing eszköz lehetne, de sajnos azzal sem tud élni a város.
  Totál érdektelenség és nemtörődömség a jellemző.
  1-2 vállalkozó csak a kivétel...”
 • 12. hank 2012. szeptember 30. 10:52
  „A csúszda jelképes: így csúszik lefele a város. A kérdés, hogy meddig lehet még lefele süllyedni.
  Továbbra is érdekelne az egész megtérülése.
  Szerintem a mai gazdasági helyzetben nem cirkusz kellene a népnek. Aki akar át tud menni Cserkére, Szentesre vagy akár Kiskunmajsára is. De ott van még Szged, Orosháza.
  Sőt: Makó.
  Akár a város az 500 millió töredékéből támogathatná a Szentesre átjárást: csak csongrádi lakosoknak.
  De van már lassan 2 kerékpár út is, szóval a bringa sem egy nagy dolog.

  A következő lépés az lesz, hogy megépül a csúszda és nem lesz aki lecsússzon rajta.

  Sokadjára írom, hogy olyat kellene Csongrádon összehozni, ami máshol nincs.
  Van borfesztivál mindenhol. De halászházak között nem sok akad.
  Nagyon jó ötletnek tartom a Feketevár megépítését. Csak nagyon okosan kellene marketingezni.
  Ártéri sétány sem lenne haszontalan.
  Körös-torokban a büféknek nyitva kellene tartani késő őszig (akát ügyeleti jelleggel).

  Van a Tisza mentén elhúzódó hatalmas homokfövenyünk, ahol szép nagy strandunk lenne.
  A fiatalokat vonzzák az esti bulik, akik majd évekkel később családjukkal jöhetnek vissza.

  Ha ma a fiatalokat a város magára haragítja mindenféle bosszú rendeletekkel, akkor ezek az emberek Csongrádra úgy gondolnak, mint már nagyon sok ember: MENEKÜLJÜNK INNEN AMÍG LEHET!

  A strand, a bulik, a Körös-toroki Napok és a büfék szorosan összefüggnek.
  A Körös-toroki Napok az egyik legnagyobb marketing eszköze lehetne a városnak, de NEM TUD ÉLNI VELE A VÁROS!

  EZT KELLENE MEGFONTOLNI A TESTÜLETNEK!

  Hank”
 • 11. pisztolyos 2012. szeptember 30. 10:09
  „Ungerbauer,órabér 350ft ,kitüntetést ennek.
  Szégyen.Ha lenne benne gerinc,csak némi önkritika el sem menne.”
 • 10. keletaru 2012. szeptember 29. 21:49
  „Nem tudom a szőlőben nála dolgozókat megkérdezték e mennyire korrekt !! Onnan fentről nehéz JÓZAN PARASZT ÉSSZEL gondolkodni. ELŐRE látóan mint ezt már többször tapasztaltuk DRÁGA pályázosdi utómunkáira már nem gondoltak a FENT ülők ....utána mi lesz . Ne feledjük azért az előző ciklusban jobb oldali többség volt eme HÍRES bizottságokban !! Ja és nehogy a csúszdának három foka legyen mindbe bele írva valaki nevével . Ezt mind miattunk értünk nekünk. Üdv Kuci”
 • 9. pirosmanci 2012. szeptember 29. 20:46
  „Ungergyurkát Fehér Edével egy sorba állítani?! Na ne!”
 • 8. azúrkék 2012. szeptember 29. 20:40
  „Elnézést kérek, de az előbbiekben leírtakat módosítanom kell.A kitüntetettek névsorát figyelmesebben átnézve 2 nevet találtam, akik valóban megérdemlik munkájukkal a kitüntetést. Ez pedig Galli Ida doktornő és Kátai Judit.Mindketten sokat tesznek a gyermekeinkért, az egészségükért, egyikük az áldozatkész gyógyításával másikuk pedig azzal, hogy sok kisgyermeket nevelt rá arra, hogy sportoljon és szerettette meg velük a sportos életformát.
  Sajnos a többiek méltatlanok a címek viselésére. Számomra érthetetlen, hogy ha a polgármester ennyire nagyra értékeli a nyugdíjba vonulók több évtizedes munkáját, amivel én is és a városban nagyon sokan egyet értenek, akkor miért nem jutott eszébe, hogy esetleg egy kitüntetéssel megköszönhetné a munkájukat. Vagy talán nem elég FIDESZ közeliek? Ugye nem ez az ok? Vagy talán nem Ő dönt ebben sem, hanem a pártja? Egyébként ritkán hagyja el a mi polgármesterünk száját ennyi dicsérő, elismerő szó, mint amit a blogjában írt. Most nagyon emberi volt. Többször kellene alkalmaznia ezt a megnyilvánulást. Higgye el, hogy vannak ebben a városban is olyan emberek, akik jól végzik a munkájukat és néhány emberi szótól talán még jobban végeznék.”
 • 7. azúrkék 2012. szeptember 29. 19:23
  „Szégyenteljes ez a kitüntetettek névsora, amely egyértelműen nem az elvégzett munka, hanem a politikai hovatartozás fényes bizonyítéka. Döbbenetes, hogy egy Ferenci Katalin, aki már minden közösséget szétvert a hozzá nem értésével, közművelődési díjat kaphat. Ha valaki tud egyetlen szakmai érvet is mondani, hogy a kitüntetettek közül ki az, aki valóban hosszú éveken, vagy évtizedeken keresztül a városért dolgozott és kiemelkedő, maradandó értéket alkotott, az írja meg. Én nem tudok ilyet, csak azt, hogy mind FIDESZ közeli ember. Ennél mélyebbre még soha nem süllyed a város a kitüntetettek tekintetében, bár mindig voltak melléfogások.
  Közben pedig a polgármester a blogjában dicshimnuszokat zeng a nyugdíjba vonuló két intézmény vezetőjéről.
  Vagy talán ez csak paraszt vakítás a város lakói felé, nehogy úgy tűnjön, hogy ennek a két embernek nem köszönik meg a több évtizedes áldozatos munkájukat és azt, hogy maradandót alkottak a város életében. De nem akadt a képviselők között sem egy ember , akinek feltűnt volna, hogy arra érdemtelen emberek kapják a kitüntetéseket? Jaaaaaaaaaaaaaj de naív vagyok. Szavazd meg az én általam felterjesztett embert és én megszavazom a tiédet. Így megy ez. Szégyen a város vezetőire és a birka képviselőkre nézve ez az egész kitüntetősdi.
  A fürdő fejlesztés pedig nem álom, hanem egy rémálom.”
 • 6. kékfrankos 2012. szeptember 29. 10:17
  „de legalább a csúszda jó legyen...!

  általában kicsit később kiderül, hogy balesetveszélyes, és vagy át kell építeni, vagy be kell zárni.
  milyen ciki lenne, ha a meg nem születő gyermekek azon sajnálkoznának, hogy be kellett zárni a "gyovait", vagy valamelyiket!”
 • 5. Norbi56 2012. szeptember 29. 08:14
  „Annyira törekszik a vezetés a város pénzügyi stabilitásának megteremtésre, hogy azonnal nekiáll 500 milliót Ft hitelt felvenni csúszda építéshez...mint "idegenforgalmi attrakcióhoz"...a meglévő 2 milliárd adóssága nyakába...előre menekül... saját iskolát, jó gimnáziumot nem akar...viszont csúszdát igen mert, a csongrádiak (állításuk szerint) petíciókkal bombázzák őket a csúszda ügyben. Remélem sikerül egy háromágú csúszdát építeni és azokat a város vezetőiről elnevezni !Vígan ordíthatják majd a meg nem születő gyerekek, és tömegesen idevándorló dán és kínai turisták, hogy: lecsúsznak a "Gyovain"...vagy ...(tetszés szerint, ki melyik akar)...”
 • 4. kékfrankos 2012. szeptember 28. 21:32
  „polgármester úr: "akkó viszont"
  nagypál sándor: " a konténereket "takarijják ki".

  a legnagyobb csattanó: ungerbauer pro urbe - aki ajánlotta, aki indokolta, aki elfogadta... a "testület".

  szánalmas. legalább ne mutatnák... - most nézem felvételről.

  azért jó, ha tudják: a cabernet franc fajta meghonosításában semmi köze nincs ungernek, ezt csak hazudja.
  az adománylevelet nem IV. béla, hanem I. géza király adományozta a premontreieknek, és 1075-ben.
  micsoda honlapok ezek csongrádról? polgármester úr!”
 • 3. keletaru 2012. szeptember 28. 18:30
  „Hát akkor itt az ideje a bagázsnak példát mutatni , nem felvenni az illetményüket ! Tudjon az önkormányzat működni ! Ezzel is bizonyítanák ÉRTÜNK akarnak cselekedni gombot nyomkodni bizottságosdit játszani ! Járjanak előttünk dicső példával !!! Szerintem ennyire egyszerű nem kell tovább bonyolítani . Üdv Kuci”
 • 2. Norbi56 2012. szeptember 28. 08:08
  „http://www.delmagyar.hu/gazdasag/olcso_janosok_orszaga_vagyunk/2299704/

  Olcsó Jánosok országa (és települése) vagyunk és még így sem kellünk senkinek...pláne úgy, hogy a "csóróság szelleme" és az igénytelenség körülleng mindent ... az elmúlt (nem "nyóc")22 de talán 25 év elhibázott gazdaságpolitikája a "kontraszelektált" rendszerváltás , és a helyben is tapasztalható csodaváró tudatlan tanácstalanság a teljes leépüléshez vezetett a városban is.(lásd: Sikeres lakossági fórumok fürdő ügyben)

  Az nyilvánvaló volt mindenki számára aki egy kicsit is jártas az önkormányzatiság világában a 2010. évi (és az azt megelőző években, kampányokban is ) ígéretdömping idején is amire polgármester úr úgy rácsodálkozik: " a város nem képes saját erőből munkahelyeket teremteni " legfeljebb megszüntetni ott is ahol megtarthatná, tíz hónapra foglalkoztatni a tanárokat, leépíteni a közszférát, tönkretenni és elkótyavetyélni a (köz)szolgáltatás az üzlethelyiségeit, politikai(párt) alapú rablóhadjáratot folytatni és büszkén sepertetni az út egyik oldaláról a másikra a szemetet...vagy a szőnyeg alá...”
 • 1. Turul2 2012. szeptember 28. 07:12
  „,,Lássuk be: a város nem képes saját erőből munkahelyeket teremteni"
  Hova lettek a választás előtti nagy ígéretek????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetben: iskolatársukat rabolták ki

Két 17 éves fiúnak megtetszett 15 éves társuk telefonja, elvették. Most a rendőrségen ülnek. Tovább olvasom