Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 30°C Még több cikk.

Csongrád szálloda nélkül maradhat jövőre

Csongrád - Csongrád mindkét szállodája bezárhat ebben az évben. Az önkormányzati fenntartású Erzsébet Szállóra több tízmillió forintot kellene költeni a szolgáltatási színvonal emeléséhez, de erre csekély az esély.
Mint ahogy arra is, hogy az egykor háromcsillagos Hotel Tisza lejtmenetből újra feltápászkodjon. Utóbbi tulajdonosa szerint a két szálloda versenye egyáltalán nem nevezhető tisztességesnek.

Hacsak nem történik valamiféle csoda a csongrádi idegenforgalomban, jövőre szálloda nélkül maradhat a Tisza-parti város. Sokakat meglepett, hogy a képviselő-testület legutóbbi ülésén több városatya is kimondta: az Erzsébet Szálló jelenlegi formájában nyereségesen nem működtethető. A hozzáértők ezt már korábban is mondogatták, de ez volt az első alkalom, hogy Csongrád döntéshozói is nyíltan felvállalták a tagadhatatlant. A szálloda sorsáról csak márciusban határoz a grémium, de az már most jelzésértékű, hogy az üzemeltető cég ügyvezetője idei üzleti tervében alternatívaként felvetette a bezárás lehetőségét, az Idegenforgalmi Kft. gazdálkodását átvilágító külső társaság szakemberei pedig egyenesen ezt javasolták az önkormányzatnak.

– Ahhoz, hogy a kor igényeinek megfelelő, háromcsillagos szolgáltatást nyújtson az Erzsébet Szálló, vagy egyszeri, vagy szakaszos felújításra lenne szükség, amelynek finanszírozása több tízmillió forint terhet róna az önkormányzatra – mondta lapunknak Koór György. Az Idegenforgalmi Kft. ügyvezetője úgy véli, jelenlegi formájában nincs értelme finanszírozni ezt a tevékenységet, de hozzátette, a végső szót a képviselőknek kell kimondaniuk a kérdésben. Hasznosítási lehetőségként merül fel még az épület bérbeadása vagy értékesítése, de ezekre a változatokra egyelőre nincs kiforrott javaslat, ilyen – újabb költséget jelentő – tanulmányok még nem készültek.

Nemigen van visszaút: az idén 102 éves Erzsébet Szállót hamarosan bezárhatják.
Fotó: Bíró Dániel

Az Erzsébet sorsára juthat az alig két évtizede átadott Hotel Tisza is, ami korábban a település legszínvonalasabb szálláshelye volt. Három csillagjából mára kettő maradt.

– Teljesen elkopott Csongrád idegenforgalmi vonzereje. A tiszai ciánszennyezésig beváltotta a hozzáfűzött reményeket ez a teljesen önerőből beindított vállalkozás, de az ezredforduló óta folyamatosan csökken a kihasználtságunk. Tavaly 17–20 százalék között mozgott a kihasználtságunk, amit még tetézett a szállásadókra bevezetett tévéadó, amely évi félmilliós többletkiadást jelent – nyilatkozta lapunknak Bátki Ferenc. A Hotel Tisza tulajdonosa szerint a szálloda forgalmára az is kedvezőtlen hatással volt, hogy az önkormányzat adóforintokat felhasználva folyamatosan fedezte a konkurens Erzsébet Szálló veszteségeit, s így elmaradt a tisztességes verseny. Még próbálkozunk, de ez az év az utolsó – mondta Bátki Ferenc –, ha nem megy a bolt, bezárunk.

Idén 102 éves az Erzsébet

Az eklektikus stílusban emelt Erzsébet Szálló 102 éve, 1906 márciusában fogadta első vendégeit. Eredetileg árkádok övezték, az 1920-as évekre azonban ezeket lebontották, a második világháború után pedig a sarki oromzaton álló tornyocska tűnt el az épületről. Gát László helytörténész írása szerint a századfordulón itt működött a város legnagyobb táncterme, amelyben színházi és vándormozi előadásokat is tartottak, illetve birkózó- és vívóversenyeket rendeztek. A tánctermet néhány évtizede gyermekétkeztetési konyhává alakították át.

Olvasóink írták

 • 7. Anonim 2008. január 24. 21:31
  „Hajrá Pógámester Úr!!

  Csak óvatosan a lendülettel, mert ha ilyen ütembe haladnak a dolgok, nem marad mit tönkre tenni a ciklus végére!!!!!!!”
 • 6. Felföldi József 2008. január 24. 11:08
  „Ne vészmadárkodjatok, én a bőrőmőn tapasztaltam, hogy a képviselők
  törődnek a város fejlesztéssel. Az új 56-os emlékművet már eleve oda és olyan formában építtették meg, hogy az alkalmas legyen, a város forgalmának erőteljes növekedése miatt szükségessé válló körforgalom CENTRUMÁNAK. A koszorúkat így nem kell majd cipelni, hanem elegánsan a kocsiból ki lehet nyújtani.
  A szépség minél magasabb fokú élvezetére azonnal leszereltették a 3 méter magasan lévő 0,1 négyzetméteres Centrum Vendégház irányító táblácskát. A módját is megadták Murányi interpellált, aki régen piroslott és pufajkát viselt, most 56-ot símogatja csillogó tekintetével. Utána rendkívüli bizottsági ülés Ternai vezetéséve., majd zárt testület ülés. Természetesen jobb, bal és közép egyetértésével a táblácskát leszereltették.
  Vigyáznak a költségvetési bevételekre is, mert a közterülethasználatot már januárban beszedték, de a részarányos visszautalás eszükben sem volt.
  A legújabb hír szerint a Köröstoroki üdülőterülettel szemben lerakott tégla törmelék nem a regionális hulladéktelep allerakója, hanem a törmelékből földvár épül. Nekünk lesz előszőr kő földvárunk. Ha ez kész lesz, akkor minden jobb lesz, tábla nélkül tele leszek én is, a belváros is meg Bátki Feri is. Sajnálom azokat akiknek-addig nem lesz tele.....a .....
  A jegyző és a képviselő testület őszinte tisztelője Felföldi József”
 • 5. örökségünk tisztelete 2008. január 24. 06:58
  „Nem engedheti meg a város,hogy a müködtetésében levő Erzsébet szálloda megszühjön,ez akkora visszalépés ami müködése óta még nem volt. A vállalkozásban levő szálloda problemáját ne mossuk össze az önkormányzati fenntartásúval. Mindenki oldja meg a saját problémáját.”
 • 4. gipsz 2008. január 23. 22:24
  „A volt kommunisták, munkásőrők most 56-hoz dörgölőznek, keresztet, csillárt szerveznek, a papok kezét símogatják, pedig nem lesz lóvé áram számlára.
  1906-ban két szállodára is szüksége volt a városnak, ráadásul mindkettő szinvonalas volt. Jelen állapotban egyre sincs.
  Véleményem szerint azért, mert idegen forgalom nincs, a cégek pedig alig működnek. Amelyek pedig működnek, azok Kecsekemét felé viszik az embereiket, azért mert a város más, a szálloda mellett szükséges fejlettséggel sem rendelkezik. Nincs kórház, szülőotthon, tüdőszűrő, színház, mozi, fürdő, kéttannyelvű iskola, autószalon..stb.stb....
  Vagy ha van, az a hatvanas évekből itt felejtett óförmedvény.
  Csillár az van, mint tudjuk kettő is most már, egy itt egy meg Siófokon. Véleményem szerint, ha a Kapolyi teljesíti a három kívánságot, akkor azok közül egynek sem a kultúráról meg a csillárról kellett volna szólni, hanem egy egy munkahelyről, egy- csongrádi fiatal munkahelyéről, például idegenforgalmi szervezőként. A fény tíz évre való bér sötét agyúak.
  A város pénztárcájának kímélésére, a költséges vezetői állásokat, már régen zárolni kellett volna, ennél több kárt még Murányi sem tett volna társadalmi munkában. Sajnos még mindig a belvárosi házak nyereséges üzemeltetésén gondolkodnak. A belvárosban már összesen nincs egy tucat tíz év alatti gyerek. Múmiák lakják.
  A nádtető kevés, menj be most. 10 napból nem lehet egy évet fenntartani. Program kellene, étkezés, ajándék bolt, kézműves műhely stb....., de ki is fizeti a révészt? Az eddigi deficitet is mi fizettük még a fényességes csillárt is, csak szerencsétlenségünkre ennyit visszaosztottak, és majd nem hogy a szánkra kívánkozik, hogy az isten álgya már meg őket, és egyúttal venné is magához.”
 • 3. leinadd 2008. január 23. 10:12
  „az Erzsébetért valóban kár
  viszont jót tesz majd az apartmanoknak
  azt se tudják majd hova tegyék a vendégeket”
 • 2. Varga Ádám 2008. január 23. 09:42
  „Szerintem természetes dolog, hogy a mai megszorított helyzetben egy ekkora város nem bír el két szállodát. Az Erzsébetért viszont meg fog szakadni sokunk szíve, az enyém legalábbis biztos. Dédszüleink és nagyszüleink is ide jártak és utóbbiaktól olyanokat hallottam amit csak irigyelni tudnánk mert a teljes fényében és eleganciájában pompázott, annak ellenére, hogy alig volt még polgári társadalom.
  Az biztos, hogy a jelenlegi formájában nem tud tovább működni, ki kell adni! De egy nagyon jól kidolgozott szerződéssel. Mondjuk aminek feltétele, hogy egy 4 csillagos vellness szálloda legyen és a felújítás költségét lelakhatják. Talán még utazás és esküvőkiállításokon is találkozhatnánk vele és büszkék lehetnénk rá, hogy a mi kis városunkban van. Így esetleg újra a régi teljes fényében pompázhatna nem pedig egy üzemi konyhaként, vegetáló kávézóként és csődközeli szállodaként ami ha így folytatja tönkre teszi az önkormányzatot is nem pedig gazdaggá. Mert a Tisza szálló is csak sírni tud, hogy nem jön senki a városba. De jönne. Viszont a Tisza szállóért biztos senki nem jön ide, az nem egy Erzsébet szálló! Véleményem szerint mielőtt kiírná a város pályázatra az Erzsébetet, meg kellene várni, hogy bezárjon a Tisza, és ettől csak színvonalasabb lenne a pályázók köre. Sajnáljuk majd a Tisza szállót, de arról még jót úgysem hallottunk, nem is olyan szép. Aki meg menni akar annak segítsünk csomagolni.”
 • 1. jo bacsi 2008. január 23. 08:46
  „Nem "csekely az eset" hanem egyaltalan nincs ra eset mert mindannyian koldusok az onkormanyzatokkal egyutt. Amig a naci APEH mokodesben van nem is lessz penz semmire es amig ilyen idiotak vezetik az orszagot.

  torold el 90 szazalekat az adoknak te idiota es nyist ki az uzleti eletet mindenki elott te ididota mert szarba fogsz fulladni es azt enni par even belol.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak egy adóhivatalnok jutott Csongrádnak

Csongrád - Tavaly tavasszal az APEH megfelezte csongrádi ügyfélszolgálati kirendeltségén a létszámot: kettő helyett egy ügyintéző várja az adózókat. Tovább olvasom