Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Csongrád városának gyönyörű parkjai

Meglepte a csongrádiakat a 66 milliós költséggel átalakított Dózsa György téri park, melyet nemrégiben adtak át építői a városnak. Akik örülnek, csak a változást észlelik. Akik számolnak, bosszankodnak: mi került ezen a parkon 66 millióba? Akik érvelnek, nem értik a vitát: hiszen nyert és gyarapodott Csongrád.

A Dózsa György térnek nem lett dísze, inkább botrányköve a 13 milliós, veszélyes medence – képünkön átalakítás közben. Fotó: Bálint Gyula György
A város arculatát meghatározó két tér átformálása előtt nem kértek véleményt a Csongrádi Művészeti Tanácstól, melynek jeles festők, szobrászok és művészettörténészek a tagjai – tette szóvá Tóth Béla Csongrádon élő szobrászművész, a tanács egyik tagja. Szerinte javára vált volna a konzultáció a templom körüli térnek éppúgy, mint a Dózsa György térnek. Ott a legkirívóbb melléfogás az árnyas fák alá tett vízfelület, amit a csongrádiak máris „dísz-kacsaúsztatónak" becéznek.

A szobrászművészt elsősorban az épített és a természeti környezet védelme vezérli, ezért azt nem tudja megítélni, hogy sok-e 13 milliót költeni erre a műtárgyra, vagy sem. József Attila pesti síremlékére, mely sok nemes anyagot igényel, a pályázó csak 12 millió forintot költhet. Pirk Ambrus tervét sok kifogás érheti, de arról ő sem tehet, hogy a medence rosszul épült meg. S épeszű ember fa alá nem rak ilyet! A második világháborús emlékműhöz vezető utat bántóan alárendelték az új, viacolor parki útnak, és két a két környezetbe nem illő vaslámpa csak tetézi az emlékhely figyelembe nem vételét. Bántja Tóth Bélát, hogy a templomhoz kitett padok megkérdezése nélkül kerültek oda, noha megállapodott a várossal: a Szent István-szobor környezetét az ő tervei alapján szépítik meg. Ebbe beletartozna a városháza előtti térség, aminek kész a terve, azért egy forintot sem kért.

A Dózsa György téri park kellős közepén beszélgettünk – az átadás előtt – a Városgondnokság kertészmérnökével, Tamási Jánossal a vitatott központi parkokról. A járókelő, a padon üldögélő nem láthatja, vagy nem tudhatja a kertészmérnök szerint, hogy a Kossuth tér templom körüli részének fölújításakor lényegében a burkolatra összpontosítottak, az iskola előtti részen pedig új parkolók épültek. A Dózsa György tér rendbetételét a lakossági igény is sürgette. Az elhanyagolt park megújítását nehezítette a védettség, mely a Kossuth térre is vonatkozik.

A játszóeszközöket ki kellett cserélni, ezt uniós szabványok is indokolták. A Sapard-pályázatra benyújtott terv szerint kellett a parkokat átépíteni, amit lehet bírálni utólag, de megmásítani nem. Pirk Ambrus terve volt kész, s a város ezt nyújtotta be, méghozzá sikerrel. A korábbi vitákon ma már túl kell lépni, mégha voltak ellenvetések is, amelyeket nem vezettek át a terveken. Sikerként lehet elkönyvelni: fát nem vágtak ki, még ha a felületes szemlélő úgy érzi, mintha szellősebb lett volna a tér. S az érvek érve: a két park rendbetételével a város gyarapodott.


Szökőkút?

A díszmedence egyébként már akkor megbolygatta a közvéleményt, amikor visszabontották. Sokan azt hitték, hogy az újraépítést a városnak kell megfizetni. Nem így van: a műszaki ellenőr észrevette, hogy nem a tervnek megfelelően épül, s az újraépítés a kivitelező költsége. Az más kérdés, hogy ezt a „dísz-kacsaúsztatót" talán tényleg el kellett volna felejteni. Egy szép szökőkút viszont a városháza, pontosabban a mozi előtti téren érvényesülhetne.
De ez még a jövő meg nem írt zenéje. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom