Délmagyar logó

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 16°C | 29°C Még több cikk.

Csongrádé az első vidéki múzeumi modul raktár

Vidéken elsőként avattak modul raktárt tegnap a csongrádi Tari László Múzeumban. A tetőtérben kialakított légkondicionált tárolóhelyiségben a múzeum néprajzi gyűjteményének textíliái kaptak helyet. A beruházás – amelyre közel ötmillió forint támogatást nyert a város – két év alatt valósult meg.
A helyiségbe egy zsilipkamrán keresztül lehet bejutni, odabent pedig 600 textíliát helyeztek el a rekeszekben és fiókokban. Fotó: Bíró Dániel
Csak részben oldódtak meg az idén ötvenéves fennállását ünneplő Tari László Múzeum raktározási gondjai azzal, hogy tegnap modul raktárt avattak az épület tetőterében. Mégis óriási az esemény jelentősége, hiszen a vidéken első ízben kialakított speciális tároló egy úttörő kezdeményezés eredménye. Szűcs Judit igazgató érdeklődésünkre elmondta, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által kiírt, a vidéki múzeumok raktározási kapacitásának bővítését célzó pályázat a tárca főosztályvezetőjének, a szerdai avatóünnepségen személyesen is jelenlévő dr. Vígh Annamáriának szívügye volt, mert értékeink megőrzésére egyre kevesebb pénz jutott az utóbbi évtizedben.

A negyvenkét négyzetméteres tetőtéri modul raktárt közel két év alatt építették meg az Iskola utcai épületben, mégpedig úgy, hogy bővíthető legyen. A klimatizált, a nap huszonnégy órájában ötvenszázalékos páratartalmat biztosító helyiségbe egy zsilipkamrán keresztül lehet bejutni, odabent pedig 600 textíliát helyeztek el a rekeszekben és fiókokban. Egyebek mellett százéves babaholmit is őriznek odafenn, a gyűjtemény legrégibb darabja pedig egy az 1880-as években használt fekete esküvői ruha.

A mintegy hatmilliós beruházás költségeinek húsz százalékát az önkormányzat fedezte. Mint arról korábban beszámoltunk, a helyi ifjúsági ház nagyterme is raktárként funkcionál, ott a néprajzi gyűjtemény bútorait tárolják. Mivel az IH-t hamarosan átépítik, a jelentős helyigényű műtárgyak elhelyezése újabb feladat elé állítja a közművelődési intézményt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hadiállapot a Körös-torokban

Egyetlen üdülő sem maradt szárazon a csongrádi Körös-torokban: a nyaralókban keletkezett kár a… Tovább olvasom