Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Csongrádi csata három eb életéért

Állatvédők mentettek ki tegnap egy kutyát a csongrádi sintértelepről. Az akció – amelyet a polgármester is jóváhagyott – azért indult, mert a kutyabarátok attól tartottak, hogy a telepen őrzött ebek éhen halnak.
Állatvédők mentettek ki tegnap egy kutyát a csongrádi sintértelepről. Az akció – amelyet a polgármester is jóváhagyott – azért indult, mert a kutyabarátok attól tartottak, hogy a telepen őrzött ebek éhen halnak. A kalandos kutyaszabadítás során előbb a gyepmester hívta ki a rendőröket, aztán meg az aktivisták – utóbbiak állatkínzásra hivatkoztak. Jött szakértő, és végül a polgármester is megérkezett.

Rendőri közreműködés mellett fél tucat csongrádi állatvédő három lesoványodott kutyát szeretett volna kimenteni a helyi sintértelepről. A tegnapi akció azzal kezdődött, hogy az állatvédő egyesület tagjai felkeresték a város polgármesterét, és elmondták neki, hogy tudomásuk szerint a telepen nem kapnak enni a befogott ebek. Fény derült arra is, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő szolgálati lakásban élő család nem csupán gondozói munkájával fizetett a bérleményért, hanem ezen felül havi 17 ezer forint bérleti díjat voltak kötelesek fizetni a telepet üzemeltető vállalkozónak. Az is elhangzott, hogy disznót és birkát is tartott a gyepmester a telepen, minderről meg akartuk kérdezni Szólik Attilát is, de a gyepmester nem kívánt nyilatkozni lapunknak.

Bedő váltana

Az üggyel kapcsolatban Bedő Tamás polgármester azt nyilatkozta lapunknak, hogy mihamarabb ki kell vizsgálni a telepen történt szabálytalanságokat. Egyúttal jelezte, elérkezett látja az időt, hogy a gyepmesteri telep működtetését máshogyan oldják meg. A kérdésre, hogy mikor vehetik át a telep üzemeltetését a csongrádi állatvédők, csak annyit mondott: heteken belül.

Az aktivisták – a polgármester szóbeli jóváhagyására hivatkozva – arra kérték a sintért, hogy adja ki nekik a telepen tartott három kutyát. Ő viszont nem engedett be senkit a lekerített területre – viszont kihívta a rendőrséget. Miután kiderült, hogy az állatvédők közterületen tartózkodnak, indokolatlanná vált a rendőri jelenlét. Közben megérkezett a gyepmester felettese, a csongrádi városgondnokság vezetője, akit telefonon arra utasított a polgármester, hogy engedjék be az állatvédőket a kutyákhoz. Ők, miután megnézték az ebeket, lapunknak elmondták, csontig lesoványodott kutyákat találtak, némelyiknek vize sem volt. Ekkor Lengyel Katalin, az állatvédő egyesület elnöke is kihívta rendőrséget, és állatkínzás alapos gyanúja miatt feljelentést tett.

A kiérkező rendőrök szakértőket is rendeltek a helyszínre, illetve egy állatorvos is megvizsgálta az állatokat. Végül az a döntés született: a háromból egy kutyát elvihetnek magukkal az állatvédők, ám ők ebbe az alkuba nem egyeztek bele. Eközben Bedő Tamás polgármester is megérkezett a helyszínre. Az ő jelenléte sem oldotta meg a helyzetet, így végül csupán egy kutyát hozhattak el az aktivisták, akik terveik szerint néhány napon belül a másik két ebet is magukkal viszik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemétdomb jelzi a megyehatárt

Szemétdombok fogadják a Csongrád megyébe érkezőket, ha a 451-es úton jönnek a déli országrészbe.… Tovább olvasom