Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Csongrádi Egészségváros: csak ötlet maradhat

Csongrád - Zátonyra futhat az Egészségváros projekt Csongrádon. A várt pályázati támogatásról nincs hír, anélkül viszont a hitelfelvétel is kérdéses a 7 milliárd forintosra tervezett beruházásnál. Ha 2010 közepéig nem indulnak meg a munkák, a város visszavásárolhatja a telkét.
A több száz munkahelyet ígérő, 7 milliárd forintosra tervezett csongrádi Egészségváros projektet 2005-ben harangozták be, de évekig semmi sem történt a fejlesztéssel kapcsolatban. Tavaly tavasszal az önkormányzat kiszállt az ügyletből, a beruházásra kijelölt 11 hektáros földterületet pedig eladta az ötletgazdának, az Első Magyar Projektház Kft.-nek. A terveket tavaly júniusban mutatták be: a hét épületből álló komplexumban egy 180 szobás gyermekgyógyászati részleget, egy 100 szobás szállodát és egy 50 szobás idősotthont, illetve ezek mellé gyógymedencéket és sportpályákat képzeltek el a tervezők. Lendületet adhatott volna a projektnek az a 3 millió eurós – közel 1 milliárd forintos – támogatás, amire jó eséllyel pályázott a beruházó az Első Magyar Projektház Kft., de a Norvég alap támogatott programjairól a mai napig nem döntöttek, pedig márciusra ígérték.

– Ha nincs támogatás, hitelt sem tudunk felvenni a fejlesztésre – fogalmazott lapunknak Hideg Edit. Az ötletgazda cég ügyvezetője úgy tudja, hogy a korábban támogatásra javasolt projektek körét jelentősen szűkítették, és az elhúzódó döntés is arra utal, hogy változtak a feltételek. Mint ahogy a bankok hitelkihelyezési gyakorlata is módosult a pénzügyi válság miatt. A 3 millió eurót az első ütemben megépítendő rehabilitációs részlegre fordítanák.

Úgy tűnik, hogy a zöldmezős beruházásból nem lesz semmi. Marad a zöld mező. Fotó: Tésik Attila
Úgy tűnik, hogy a zöldmezős beruházásból nem lesz semmi. Marad a zöld mező.
Fotó: Tésik Attila

– A korábbi banki ajánlatra vonatkozó üzleti tervünk hiába volt életképes, ma ki fog hitelt adni, ha a meglévő szállodák is legfeljebb 40 százalékos kihasználtsággal működnek? Ilyen labilis környezetben tervezni sem lehet – tette hozzá Hideg Edit. Az ügyvezető szerint amint rendeződik a helyzet, és ismét kiszámítható lesz a feltételrendszer, újra meg lehet majd próbálkozni az Egészségváros felépítésével. Túl sok idő azonban nincs, hiszen a városvezetéssel kötött szerződés szerint ha 2010 közepéig nem kezdődnek meg a kivitelezési munkák a Bökényalji úton, az önkormányzat visszavásárolhatja a telkét.

Az önkormányzat kivár

– Ha jövőre azt mondja az Első Magyar Projektház Kft., hogy meg tudja valósítani a terveket, bizalmat szavazunk nekik, már csak azért is, mert nincs más befektetési szándék arra a területre – nyilatkozta lapunknak Bedő Tamás polgármester, aki szerint kétségtelen, hogy beszűkültek a banki projektfinanszírozások.

Olvasóink írták

 • 20. Sziti 2009. április 07. 20:18
  „Szerintem ha többen kinyílvánítanák véleményüket azért jelentene valamit.
  Én nem vagyok senki és tudom, hogy sokszor hülyeséget írok de a sok okos meg semmit.
  Pedig sok infórmációhoz juthatnánk itt is.
  Kilátéstalan ugyan a helyzet de nem hiszem, hogy e miatt nem írnák meg véleményüket az emberek.
  Inkább egymásközt szidják azokat akik megnyomorítják őket.
  Sokszor megfogadom én is, hogy többé nem írok semmit.
  Aztán mégis.
  Akit zavar, attól elnézést.”
 • 19. szemlelodo 2009. április 07. 17:17
  „Miért nem pörög a fórum?
  Szerintem elment az emberek kedve még az élettől is,tapasztalva a belpolitikai helyzet kisember szempontjából való kilátástalanságát.
  Számit valahol,hogy mit irnak eggyes fórumokon,változik ettől a világ?”
 • 18. nemecsek 2009. április 07. 13:55
  „Szerintem most nem munkahelyet kell igazából teremteni, hanem a régieket megtartani. De az a bökkenő, hogy úgy kb. két év múlva, mire lesz szüksége a piacnak, mibe kell pénzünket befektetni? Nem vagyok idegenforgalomban jártas, de valószínűleg az emberek majd akkor is szeretnek utazgatni, nézelődni....., ezért jó beruházás többek között, a csongrádi szökőkút.”
 • 17. Sanka 2009. április 07. 09:58
  „1. Miért nincs minden nap új hír?
  2. Miért nem pörög a fórum?
  3. Szökőkút helyett elégedett lennék járdajavítással is.
  Persze ha EU-s pénzből van, az más. Egyébként mennyibe kerül egy évben az a szökőkút? Azt már biztosan nem támogatja az EU.”
 • 16. Sziti 2009. április 06. 22:42
  „nemecsek!
  Biztos igazad van, de akkor most van válság vagy nincs.
  Majd ki jön ide gyönyőrködni a mi szökőkutunkba ha már lassan betevőre sem telik.
  Jönnek majd a mágnások meg a külföldiek és Csongrád ebböl annyit profitál,hogy ki is húzza majd a csávából.
  Semmi pályázati lehetőség munkahelyteremtésre?”
 • 15. nemecsek 2009. április 06. 21:33
  „Sziti 13!
  Valószínűleg a reálisan látó ember is tévedhet. Ezeket a pályázatokat EU pénzekből valósítják meg (persze van önrész is), elvan bírálva, ha nekünk nem kell, akkor a 12 km-re odébb, a Tisza bal partján, majd örömmel építenek egy újabb szökőkutat. Ebben az estben lesz érdemes olvasgatni ezt a fórumot! Lesz nyafogás, képviselőzés, ügyefogyott polgármesterezés stb. Holott a szökőkút építés és a városközpont rehabilitációja biztos munkát ad majd sok embernek, az építőiparnak. Jelenleg a világban, nem igen tudják még az elismert gazdasági szakemberek sem, hogy mibe fektessék be a pénzüket. Nem beszélve arról, hogy esetleg egy megújuló városközpont idegenforgalmi vonzerővel is bírhat és talán ennek hatására megmozdulhat iCsongrádon is valami!”
 • 14. Sanka 2009. április 06. 08:55
  „Hank, ha visszavásárálsi jogot biztosít valaki a szerződésben, úgy már az eladáskor meg kell határozni a vételárat. Ezt szerintem mind az eredeti adásvételi szerződés, mind a jogügyletet jóváhagyó képviselő-testületi döntés tartalmazza. Sajnos a földhivatali nyilvántartásba jogosultság híján nem nézhetsz bele, de talán az önkormányzat döntése nem titkos.

  Ha nem adásvétel volt, hanem apport (azaz az önkormányzat üzletrész ellenében a társaságnak adta vagyonként) akkor picit más a helyzet. Így egy picit körülményes lehet a visszavásárlás jog érvényesítése. A képviselőtestületi döntés egyébként itt is tartalmaz minden lényeges információt!

  Sajnos nem ismerem a konstrukciót! Valaki tud segíteni?”
 • 13. Sziti 2009. április 05. 20:40
  „A napokban hallottam a rádióban, egy olyan embertől aki reálisan látja a dolgokat, hogy sok helyen most akarnak szökőkutakat stb. építeni.
  Azt is mondta, nem biztos hogy most kell ezeket megvalósítani.
  Azonnal Csongrád jutott eszembe, nem tudom miért.”
 • 12. szemlelodo 2009. április 05. 18:45
  „Addig míg az MSZP. Kongresszusán a záró akkord az Internacionálé eléneklése Isten óvja a Magyar Hazát.”
 • 11. keletaru 2009. április 05. 17:09
  „Lehetett látni a tv-ben ahogy az első vezetőnk(Csongrád) vörösre tapsolta kezét kéthete , most meg másnak tapsol "minősíti" magát ezzel is .! Méghogy értünk ?! Üdv Kuci”
 • 10. Sziti 2009. április 04. 18:18
  „Ez sem a cikkel kapcsolatos.
  Közmunkaprogram.
  Az a szlogen manapság, hogy az embereket vissza kell vezetni a munka világába.
  Ez igaz, de nem úgy, hogy viharos szélben kiküldöm őket gereblyézni
  Bár az is igaz, hogy így másnap is lessz munkájuk.
  Szerintem még mielőtt ezt a programot igénybe veszik már akkor meg kellene szervezni, milyen munkaerőre van szükség.
  Ezek az emberek többségében azért dolgoznak ám és van elképzelésük a munkáról is.
  Lehet, hogy alkalmi munkavállalói kiskönyvel vagy anélkül de mikor látják azt, hogy munkájuk csak látszatmunka hogy legyen kedve dolgozni?”
 • 9. Sziti 2009. április 04. 13:35
  „T. Kuci!
  Attól tartok nem sok változás lessz.
  Majd meglátjuk.”
 • 8. keletaru 2009. április 04. 08:22
  „Tisztelt Sziti !

  Miért miért , hát mert "jól" megfizetett "pártkatona" ! S felelőségnélkül tehet mindent ...! S majd a Román birtokain kipiheni ! Renélem választások után megszünik a nagy nyugodtság , az "ellit" helyeken ! Tényleg "mi"-értünk tenni akaró képviselőink lesznek , nem pedig megélhetésből csinálják ! Üdv Kuci”
 • 7. Sziti 2009. április 03. 21:14
  „Úgy látom itt nem sok hír van.
  Ehhez a cikkhez már nincs mit hozzászólni.
  Ez nem tartozik a cikkhez,de itt szeretném megkérdezni polgármesterünket, mért írta alá Bajnai programjának támogatását?
  A választóit képviselte ezzel, vagy a saját érdekeit nézte?
  Én az ön helyében nem írtam volna alá, ha még sokáig ebben a szeretett városban szeretnék élni.
  Az biztos, hogy nem lessz népszerű a lakosság többsége számára ez a döntés.
  Jövőre kiderül.”
 • 6. hank 2009. április 01. 09:17
  „http://projekthaz.freeweb.hu/ ---> Itt mar/meg ures oldal van...
  http://www.freeweb.hu/projekthaz/csongr.html ---> Project terv Csongradra
  http://projekthaz.freeweb.hu/kiskun.html ---> Project terv Kiskunhalasra”
 • 5. hank 2009. április 01. 09:13
  „Bocs az ekezettelensegert... Idezem: "...az önkormányzat visszavásárolhatja a telkét..."
  Kerdes: mennyiert lett eladva es mennyiert lehet visszavasarolni? Remelem nem valami boduletes nagy kulonbseggel. Valaki tudja esetleg mennyiert lett eladva? Csak, hogy visszakeresheto legyen.

  Amugy egy 7 milliardos hitelre varo Elso Projecthaz Kft-nek miert nincs weboldala rendesen, sajat domain-el?
  Nem kerul sokba es komolyabbnak nezne ki. Bar a weboldalon hirtelen nem lattam, de ugy emlekszem, freemail-es email cimuk van. Szoval en eddig sem ereztem elegge komolynak az egeszet. Mindossze van valaki, akinek van egy otlete, amire helyet keresett (tobbet is) es ahol kedvesen fogadjak vagy adnak penzt ott kezdodik a beruhazas.

  Bar ragooglizva tobb projectben is erdekelt (volt).

  Hank”
 • 4. keletaru 2009. április 01. 08:22
  „Itt a tutyi mutyiskodás eredménye ! Mikor meg volt minden, itt nem volt ......... :! Mikor meg rájöttek miről van szó akkor meg késő volt :(! Na ilyenkor hol vannak a "felelős" bizottságok (külső szakértők) "felelős"-döntéshozói ?! Érdekes ! Ha lové-jár ,akkor vállalják a "felelőséget" is , az már büdös mint a kritika :( Érthető miért tart itt ez a település ......még hogy "felelősségel" képviselősdi kac kac ( csak ez már kínból jövő nevetés ...) mutogatósdi mi ....közben meg semmi , büszkék is rá . Röhej ...Üdv Kuci
  UI: Sziti ! Az elmúlt évek alapján odabent is csak "álmodnak" közben nem látják mi történik .......”
 • 3. Sziti 2009. március 31. 21:39
  „Álmodni én is szoktam.
  Csak a felébredés esik rosszul.
  Remélem egyszer olyat is álmodunk ami meg is valósítható.”
 • 2. SBetti 2009. március 31. 17:17
  „Sajnos várható volt... Pedig olyan szép lett volna, ha végre valami fejlesztés lett volna Csongrádon... Álom álom...”
 • 1. Sziti 2009. március 31. 17:09
  „Erről az Avex jut eszembe,már ha jól írtam.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdától él Csongrádon a cigarettastop

Csongrád - Szerdától lép életbe Csongrádon a közterületi dohányzást korlátozó rendelet, de a… Tovább olvasom