Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Csongrádi fahíd: döntsön az időjárás

Csongrád - Ne a naptártól, hanem az időjárástól függjön, mikor bontják szét a pontonhidat – vetette fel egy csongrádi városatya. Nehéz előre megjósolni a téli időjárást, inkább szétszedik december 15-én, mondja a tulajdonos Közút szóvivője.
 Kuriózum a fahíd

A pontonhíd helyére egykor kőhidat terveztek, nagyjából onnan indult volna, ahol most egy szobor áll. Ameddig az meg nem épül, a különleges fahídra büszkék lehetnek a csongrádiak. Az országban mindössze három ilyen átkelő létezik, mind a Tiszán: a csongrádin kívül Lónya és Tiszamogyorós, valamint Tiszadob és Tiszalúc között.

Csongrád, ha kell, törvénymódosítást kezdeményez abban az ügyben, hogy a pontonhidat ne a naptárnak, hanem az időjárásnak megfelelően kelljen elbontani – ezt a soros testületi ülésen mondta Somogyi Árpád független önkormányzati képviselő.

A várost az egyik településrésszel, Nagyréttel Csépa irányába tavasztól őszig a pontonhíd, télen komp köti össze. Bár mindkét átkelési mód ingyenes, a nagyréti lakosok, a gazdálkodók élete sokkal könnyebb, a várakozási idő jóval kisebb, a közlekedés gyorsabb, gördülékenyebb, amikor az elemekből összeállított hidat használhatják. Míg a komp csak napkeltétől napnyugtáig jár, a híd éjjel-nappal használható.

A pontonhidak tulajdonosa az állami Magyar Közút Nonprofit Zrt., az üzemeltetés vállalkozások feladata. A csongrádi hidat nagyjából egy hónap múlva szedik szét, tudtuk meg. Hogy pontosan mikor, nem az üzemeltető dönti el. A téli időjárás beköszönte előtt a szakemberek szétszerelik ezeket a szerkezeteket, majd tavasszal újra visszahelyezik azokat – tájékoztatott a részvénytársaság kommunikációs osztályvezetője, Pécsi Norbert Sándor.

Még egy hónapig járhatnak a csongrádi fahídon, télre elbontják. Fotó: Králik Emese
Még egy hónapig járhatnak a csongrádi fahídon, télre elbontják. Fotó: Králik Emese

– Az előírások szerint minden évben december 15-éig működhetnek a pontonhidak, illetve minden évben csak február 15-e után állíthatjuk újra szolgálatba ezeket a szerkezeteket. Téli időszakban nehéz hosszú távon is biztos előrejelzést megadni, a téli hónapokban a legváltozékonyabb az időjárás, ezért is van az, hogy például társaságunk az Országos Közutak Kezelési Szabályzatának megfelelően minden évben november 10-étől téli üzemmódra áll át – fogalmazta meg a cég álláspontját a szóvivő. Ha az önkormányzat törvénymódosítást szeretne, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz fordulhat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cseri Gábor az alpolgármesterséget választja

Összeférhetetlenséget jelentett be a képviselő-testületi ülésen Cseri Gábor csongrádi alpolgármester. Tovább olvasom