Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Csongrádi iskolaügy: parázs a hamu alatt

Az iskolák integrációját a kényszer szülte Csongrádon, a képviselők egy része ma sem tartja jó megoldásnak. Nem tudja kimutatni az önkormányzat, hogy az ígéret, a 20 milliós megtakarítás teljesült-e. Ugyanakkor van olyan vélemény, miszerint a változást a szülők és a gyerekek sem vették észre. Az viszont tény: 50-60-nal kevesebb diák iratkozik be.
A legutóbbi képviselő-testületi ülésen ismét jutott a bírálatokból az összevont iskolák vezetőjének és a humánpolitikai irodának. Cseri Gábor, a csongrádi általános iskolák igazgatója határozottan állítja, a reá bízott feladatot a lehetőségekhez és tudásához képest a lehető leghatékonyabban akarta és akarja végrehajtani. Sok minden megváltozott az elmúlt két évben, ezek tények: például a tanácsadó ténylegesen működik, e nélkül a sajátos nevelést igénylő gyerekekkel nem tudnának megfelelően foglalkozni. Szervezettebb és jobb lett a továbbképzés. A gazdálkodásban viszont megszorításokról döntött a képviselő-testület, az iskoláknak juttatott pénzösszegek nem minden esetben elégségesek ahhoz, hogy az iskolák a már elért, kiküzdött színvonalat tartani tudják, netán azt növeljék is; mert erre igény van.

– Ha gazdálkodásról van szó, sokan a pénzzel való sáfárkodásra gondolnak, holott a humán erőforrással is gazdálkodni kell – reagált az igazgató lapunknak a megtakarítással kapcsolatos fölvetésekre. – Jól tanító tanárok nélkül nincs eredményes oktatás. Az iskolák összevonása nem járt együtt létszámleépítéssel, csupán korkedvezményes nyugdíjazással.

Cseri Gábor úgy látja, hogy a tagiskolák igazgatóival, a művészeti intézménnyel és a nevelési tanácsadó vezetőjével jó napi munkakapcsolatot alakítottak ki. Mindenhol a saját programjukat valósítják meg a közösségek, önálló rendezvényeik vannak.
– Hogy van-e kötöttség? Ez a pénzzel való gazdálkodásban észlelhető, sajnos nem jut mindenre. A tantárgyfelosztást, az órák számát igazgatói értekezleten megbeszéljük, és közösen döntünk.

Az igazgató azt mondta: megérti, hogy kollégái harcolnak érdekeikért, de ő a költségvetés keretein nem léphet túl. Vagyis a költségvetés diktál, amit ugyan a képviselők szavaznak meg, de ők sem jó szívvel, mivel kényszerpályán vannak.

Októberben újabb személycserék lesznek két iskola élén, az is fölvetődött: személyi ellentétek miatt. Cseri Gábor ezt a vélekedést is visszautasította: szakmai vita folyik, ez természetesen része az együttműködésnek, a nyugdíjazás viszont a korral jár együtt, személyi konfliktus nem terheli az iskolák mindennapjait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tukóval és tűvel dolgozik

Csak a mesteremberektől lehet elsajátítani a nádtetőépítés titkait, a kéve varrásának, verésének… Tovább olvasom