Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Csongrádi képviselők bírálták az elemzést

Csongrád - Tízmillió forintért vállalta el a Kossuth Holding, hogy átvilágítja a Víz- és Kommunális Kft.-t Csongrádon. A városi képviselők szerint fércmunka született, a polgármester a jövő év elejére a mostaninál tartalmasabb elemzést vár el.
A legutóbbi testületi ülés elé került a vízmű átvilágításának eredményeit tartalmazó elemzés, melynek értéke Ternai László szerint a felhasznált papír és tinta mennyiségével egyenlő. A jobboldali képviselő az eredetileg zárt ülésre tervezett anyaggal kapcsolatban javasolta a nyílt tárgyalást, ezt pedig Bedő Tamás támogatta. A polgármester emlékeztetett arra, a vízmű és az idegenforgalmi kft. működését átvilágító munkára pályázat útján talált jelentkezőt az önkormányzat, a testület döntött végül úgy, hogy a Kossuth Holdingot bízza meg. Bedő az elkészült elemzést egy nyers változatnak tartja, és elvárja, hogy a jövő év elejére készüljön el a munkának az a tartalmi része, mely a két cég számára a hatékony működés vezérfonalát meghatározza. Az elkészült dokumentáció más mértékű díjemeléseket javasol, mint amelyeket a testület végül megszavazott. A lakossági ivóvíz ára lényegében nem változott, szerény emelkedés mutatkozik a csatornadíjakban. A polgármester véleménye szerint a jelentős hiánnyal küzdő vízmű számára a nyereséges működés lényeges, a Kossuth Holding pedig remélhetőleg „megéri a pénzét".

A csongrádiak eredményes gazdálkodást várnak a vízműtől, és részletesebb munkát az átvilágítótól. Fotó: Tésik Attila

A Víz- és Kommunális Kft. az ivóvíz és szennyvíz-szolgáltatáson kívül foglalkozik szilárdhulladék-szállítással, kéménysepréssel és más szolgáltatásokkal. Ezért egyik lényeges vizsgálati szempontnak tartotta Tarr Ágnes, vajon a szerteágazó tevékenységi körök ellátására a kft. forma a legalkalmasabb-e. A jelentés szerint döntő szervezeti átalakítás nem indokolt. A pénzügyi bizottság elnöke szerint az átvilágításról szóló jelentést „fércmunkának" nem lehet tekinteni, mivel a rövidített összefoglaló jelentés mellett egy százötven oldalas részletes jelentés is készült. Hasonló jó nevű cégek vállalkozási díjait ismerve a tízmillió forintot kirívóan eltúlzottnak nem tartja a képviselőnő.

A százmilliós hiányról

Az önkormányzatnak soha nem volt bátorsága költségalapú díjakat megállapítani, ezért keletkezett a százmillió forintos hiány – állapította meg N. Orbán István. A pénzügyi bizottság munkáját szakértőként segítő közgazdász úgy vélekedett, a nemrégiben megépült szennyvíztisztító működésének költségei nem jelentek meg az árakban, köbméterenként negyvenforintos emeléssel el lehetett volna kerülni a veszteséget, és jutott volna fejlesztésre is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betörőt fogtak Csongrádon

Csongrád - Tizenkilenc éves férfi tört be egy szolgálati lakásba Csongrádon – a rendőrök a helybeliek segítségével gyorsan elfogták. Tovább olvasom