Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Csongrádi kérdések a rendelőről

Csongrád - Egyelőre kérdés, mennyi pénzt spórolhatna a csongrádi önkormányzat, ha társasági formában működtetné a helyi járóbeteg-szakellátást. Erről még nem volt hivatalos egyeztetés a városházán, de a rendelőintézet igazgató-főorvosa szerint már lehetne.
Egyelőre kérdés, mennyi pénzt spórolhatna a csongrádi önkormányzat, ha társasági formában működtetné a helyi járóbeteg-szakellátást. Erről még nem volt hivatalos egyeztetés a városházán, de a rendelőintézet igazgató-főorvosa szerint már lehetne. A csongrádi szakpolitikusok úgy vélik, körbe kell járni a témát, és ha a körülmények ismertek, lépni kell.

Az elmúlt években több tízmilliós terhet jelentett a csongrádi önkormányzat számára a helyi járóbeteg-szakellátás biztosítása, ezért adódik a kérdés: vajon megfelelő a jelenlegi működési forma, vagy más módon is el lehet látni ugyanezt a feladatot? Lapunk legutóbb beszámolt róla, hogy Mórahalmon és Kisteleken – ahol Csongrádhoz hasonlóan nincs kórház – közhasznú társaságként, önfenntartóan működnek a rendelőintézetek, egyik településen sincs szükség hiánypótló forrásokra.

A 27 millió fele

Csongrádon idén hozzávetőleg 27 millió forintot kénytelen költeni a város a járóbeteg-szakellátásra, de ez jövőre már felére csökkenhet – tudtuk meg az önkormányzati intézmény vezetőjétől. Sipos Tibor, a Dr. Szarka Ödön Egyesített Egészségügyi Intézmény igazgató-főorvosa érdeklődésünkre elmondta, bár az utóbbi esztendőkben éves szinten nagyjából ugyanennyi pénzzel kellett kipótolni gazdálkodásukat, a helyzet csak azért nem fordult jobbra 2007-ben, mert az egészségügyi átszervezések többletköltségét is most kellett kifizetniük. 2008-ban már nem lesznek kifizetetlen számlái a rendelőintézetnek, és ha a finanszírozási feltételek nem változnak, 13 millió forint önkormányzati forrás is elég lesz a zavartalan működéshez.

Ternai a sportra is adna

– Ha valóban megtakarításhoz vezetne egy ilyen átalakítás, a maradványpénz egy részét mindenképpen egészségmegőrzésre, diáksportra kellene költeni – mondta lapunknak Ternai László. A fideszes képviselő azt is időszerűnek tartaná, hogy az önkormányzati sporttámogatások keretét megemeljék, mert ez az összeg öt éve nem emelkedett Csongrádon.

Nem csökkenne a létszám


– A mainál rugalmasabb szerkezettel és a bevételeink növelésével ez az összeg persze tovább is csökkenthető – ismerte el Sipos Tibor. A főorvos hangsúlyozta, nem leépítést ért az átalakítás alatt, senkit sem küldenének el a munkahelyéről, inkább több vállalkozói munkával lehetne elérni mindezt. Az intézményvezető hozzátette, ebben a témában még nem volt hivatalos egyeztetés a városházán. – A magánvéleményem az, nem kell félni attól, hogy gazdasági társaságként működik egy rendelőintézet. Tudniillik csak a működtetőtől függ annak sikere, nem pedig a működési formától – szögezte le a főorvos.

– Egyetértek Sipos Tiborral, de rengeteg nyitott kérdés van még ezzel kapcsolatban – fogalmazott Somogyi Árpád. Az egészségügyi bizottság szocialista elnöke szerint a járóbeteg-szakellátás állami finanszírozása egyelőre képlékeny, ezért néhány héten belül több dolgot is tisztázni kell a szaktárcával. Például: kell-e közbeszerzést lebonyolítani egy ilyen átalakításnál? Mert ha igen, az fél évbe is beletelhet a mai gyakorlat alapján. Somogyi Árpád úgy véli, meg kell vizsgálni minden körülményt, és a lehetséges kötelezettségeket, és ezek ismeretében kell határozni a képviselő-testületnek. A szocialista városatya szerint, ha az átalakítás megtakarítással járna a város számára, akkor a helyi egészségügy fejlesztésére kellene költeni a megspórolt pénzeket.

Telne a korszerűsítésre

– A változtatás mellett vagyok, a mórahalmiak példája követendő – mondta lapunknak Murányi László. Az Összefogás Csongrádért Egyesület képviselője, aki korábban a megyei egészségügyi bizottságban is dolgozott, úgy látja, az önkormányzat muszájból, a kormányzat politikája miatt költött tízmilliókat a csongrádi rendelőintézet működtetésére. Murányi szerint az államnak javítania kell a járóbeteg-szakellátás finanszírozást, a helyi döntéshozóknak pedig tanulmányozniuk kellene a csongráditól eltérő működési formákat. Arra a kérdésünkre, hogy mire fordítaná az átalakítás nyomán megtakarított összeget, a városatya azt felelte, habár nem kötelezően egészségügyi célokra szánt pénzekről van szó, a rendelőintézet épületének korszerűsítése nemigen halogatható tovább.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád és a lakáspiac

Csongrád - Egyesek szerint telítődött, mások szerint viszont csak erőt gyűjt a csongrádi… Tovább olvasom