Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Csongrádi pályázatok

A város lassú változásait nem minden polgára érzékeli egyformán, a fejlődést vagy a leépülést sem. Csongrádról egyaránt elmondható: erőn felül pályázik újabb és újabb pénzforrásokra, illetve az is, hogy sem ipara, sem mezőgazdasága nem tud elégséges munkát kínálni a térségben élőknek.
Csongrád jelenlegi városvezetése csaknem minden pályázati lehetőséget megragad. Ormos Gábor, az önkormányzat városgazdasági bizottságának elnöke úgy véli: igen sokszor elhangzott már, hogy sokkal több pályázatot készít a város anyagi lehetőségeihez képest. A költségvetésben az idei évre 90 millió forintot hagyott jóvá a képviselő-testület önerőre, de ha összeadjuk az eddig beadott pályázatokhoz szükséges pénzeket, azok már túlnőttek a kereten. A júniusi testületi ülésen ismertetett állapot szerint 53 milliót használt fel a város, aminek lehet örülni, mert sok millió forintot nyert különböző fejlesztésekhez.

Miért baj, ha sok a pályázat? – Tulajdonképpen nem a beadott pályázat a sok – válaszolta Ormos Gábor, hanem az a baj, nem mérlegeljük jobban és józanabbul, mire is pályázunk. Az igazi baj az, ha igazán hasznos és szükséges célra nem marad pénz. Ha sorrendbe állítanánk az alapfeladatokat, akkor ez a veszély föl sem merülne.

Ez bizonyosan jó rendezőelv, de az élet olyan, hogy vannak váratlan fordulatok, ki nem hagyható helyzetek, amikor a józan ész azt diktálja, bár sem önerő, sem előzetes program, de hátha nyerünk! Ebben az esetben nem célszerű hitelt fölvenni? – A hitel Csongrádon sem Isten elleni vétek, nem erről van szó, válaszolta Ormos Gábor, ha érdemes, ha megéri, akkor hitelre építve is lehet pályázni. Sose felejtsük megkérdezni: miből fizetjük vissza? Nem véletlenül hangozatjuk a pénzügyi bizottsággal együtt: jó lenne fölülvizsgálni a nem kötelező feladatokra adott sok millió forint célszerűségét és hasznosulását. Ennek a körnek a szűkebbre vétele esetén nem biztos, hogy hitelre szorulna az önkormányzat.

Az utóbbi időben két nagyobb beruházás szinte állandó téma Csongrádon. Egyik a Kisrétben épülő fogyatékosotthon, a másik a regionális hulladéklerakó. Melyiktől várhat többet a város?

Nem a rangsor az érdekes – Ormos Gábor szerint. – A fogyatékosotthon helyszíne még az előző ciklusban eldőlt a megyei közgyűlésben. Örülhetünk neki, hogy a megye Csongrádot választotta. Rendkívül fontos ez az állami építkezés Kisrét további fejlesztését illetően is. A hulladéklerakó szinte napi téma, nagyon jó lenne látni már az első kapavágást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Internetforradalom zajlik Csongrádon

Jelentősen javultak az internet-hozzáférés lehetőségei az elmúlt fél évben Csongrádon és környékén.… Tovább olvasom